Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

frob

svejk, nálatok van ilyen robot, esetleg be lehet menni megnézni?

milyen fröcskölés gátló anyagot fújnak be?
valami olajos cucc, ezT folyamatosan tolják?

csak azért kérdezem, mert tervben van egy hegesztő robot készítése, de úgy látom a hegesztést magát kell rendbe tennem , hogy egy ilyen jól működjön...

jani300

Ha kicsi az előtolás akkor éghet vissza szerintem .
Mármint beleég az áramátadóba .

frob

igen erre tippeltem én is, de van hogy menet közben beleragad...
mondjuk az is biztos, hogy mióta kicsit adtam rá kevésbé ég bele, mert előtte a 1.2-es be is beleégett a 0.8 huzal...

Egyébként a huzal vastagsághoz azonos áramátadó kellene ügye? vagy nagyobb?

jani300

Gondolom nem négygörgős előtolód van .
Ha nem teljesen egyenes a munkakábel ,kisebb hajlítási íveknél is akadozhat az előtolás ,beállítástól függetlenül .
Panaszkodtam már régebben én is hasonló dolgokért ,de már beletanultam ,kicseréltem rövidebbre a hosszú munkakábelemet .
A huzalhoz való áramátadót használok mindig ,és cserélgetem is viszonylag gyakran ,szebben ég az ív .
Meg hát nem mindig fémtiszta amit hegesztek és arra azért kényes tud lenni az ív is , meg már nagyobb fokozatban is hegesztek inkább ,megszoktam .

frob

Azt gondolod hogy megcsúszhat a huzal az előtolóban?
végül is lehet... egyébként tényleg csak 2 görgős
tehát ha 0.8 huzal akkor 0.8 as áram átadó, nekem is ezt tűnt logikusnak, de akkor még szórakozom vele egy kicsit...

Arany János

Házi felszerelés:

Varstroj 1600
3m-es szabványos munkakábel
0.8-as spirál (vásárláskor nem volt 0.6-os és azóta is ez van benne)
még eredeti előtoló (2 görgő műanyag házban, pici motorral)
előtoló külön táppal (Makrai egyenirányítva)
0.6-os huzal o.6-os áramátadóval
CO2 (enyhén korrodált-revés anyagokhoz)
közönséges faggyú a "vizes" boltból
Itthon nem teljesítményre hegesztek, hanem magamnak.

vadember

Acélhoz a huzalátmérővel megegyező furatos áramátadót használunk. Ha visszaég akkor más a baj. 4-5 db 15 Kilogrammos dobot el lell tudni hegeszteni egy áramátadóval.
Aluminiumnál mindig egy számmal nagyobb áramátadót használok. A tapasztalatom alapján ez vált be.
A négygörgős huzaltoló misztériumhoz csak annyit, hogy acélhuzalnál csak 8 méter feletti munkakábelnél van értelme. De ott már inkább push-pull pisztolyt használunk.
A négygörgős huzaltolót a lágyabb anyagokhoz találták ki. Aluminiumm illetve porbeles huzalokhoz. Ezeknél nem lehet egy görgővel akkora nyomást létrehozni ami biztonságosan legyőzi a huzalvezetőben a surlódást. Illetve lehetne, de akkor torzulna a huzal keresztmetszete ami akadozáshoz vezet.
Az acélhuzal keménysége bőven elegendő ahhoz, hogy egy görgővel is lehessen biztonságosan tolni. Nagyobb erővel lehet a görgőket összeszorítani.
Egy lemezhez kell tartani a pisztoly végét 4-5 cm távolságra kb. 40-45 fokban és ha a huzal nem akad meg, hanem elhajlik és elkezd kunkorodni akkor elegendő az előtolás ereje.
A melóhelyemen az ESAB-ok amit acél hegesztéshez használunk mind kétgörgősek. De a huzal még sohasem akadt, vagy csúszott meg ha normálisan be volt állítva a görgőnyomás. Néhány mázsa huzalt pedig már kitoltak magukból. Ha nem figyelek csak onnan tudom, hogy vége a dobnak, hogy visszaég a huzal az áramátadóig mert az eleje kifutott az előtolóból.

sufnituning

Én ezt használom.

sufnituning

Még egy kérdésem lenne.
Ilyen csavarokat szokott más is így hegesztéssel gyártani?

jani300

jani300

Ki szokott jönni egy anyával ,vagy inkább kell 4-5 db ?

sufnituning

Jó akkor Te szoktál ilyen szép csavarokat csinálni.
De ha valaki esetleg nem tudná ezt így is lehet.
Én már több éve használom ezt a módszert, mert egyszerű és hatékony.

1. fogok egy beszakadt csavart
2. felépítem
3. ráteszek egy anyát a felépített részre
4. ráhegesztem az anyát
5. kulccsal könnyedén kitekerem
6. kész a csavar[#kacsint]

sufnituning

Ilyen lett a csavar helye![#nemtudom]

jani300

Igen szoktam .
Régebben lánggal melegítettem ,fel is raktam néha .
A co sokat javított a helyzeten .
A kipufogó csonkokba szoktak ezek rendszeresen beszakadni , az nagy élmény mert a melegtől jól bele tud gyógyulni .
Fénykoromban kifúrtam a magméretét és kipiszkáltam a maradék rúgót , de ez már nem igen megy .
Az egyik legszebb élményem mikor kiszedtem a havernak egy csavart egy blokkból amit beleszakított , és még egy percébe sem tellett beleszakítani ugyanoda a következő csavart :)

frob

Mindenkinek köszönöm a hegesztéssel kapcsolatos hozzászólását, nagyon sokat segítettetek!!!

R.