Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

[#nyes]  Rendben !
Alapjában véve egyetértünk , de a macskát nem kell bántani .
Udvariasan próbáltam tájékozódni , hiszen bizonyosan nem tudhatok mindent . [#integet2]

svejk

A hegesztés igen komoly tudományág, talán nagyságrenddel bonyolultabb mint a forgácsolás.

Ezért igen komoly ellenőrző műszerezettséget is igényel.
A varrat szemrevételezése után talán ez az első eszköz amit használni kellene, a vége meg valahol a röntgen környékén van.

Ha már ez a kis kézi mérőke is azt mutatja, hogy a varrat mértei hibásak akkor kár továbbküldeni komolyabb vizsgálatra.

jani300

Ok értem .
Talán evvel a vacakkal kezd szétválni a kisipari tevékenység és a nagyüzemi gyártás .
Nekem már csak az erősebb szemüveggel való szemrevételezés maradt ,komolyabb vizsgálatként .
Azt hogy megütöm kalapáccsal azt azért már talán kinőttem :)

sasi

Egy ki áttekintés a hegesztések vizsgálatáról, melyek két csoportba sorolhatók: roncsolásmentes és roncsolásos vizsgálatok.
Ahogy Svejk írja, a szemrevételezéses vizsgálat az első a sorban, melynek vannak eszközei, pl. varrattolómérő, endoszkóp, lámpa, és többek között a Vogel gyártmányú eszköz, melyet a szabvány ,,háromskálás varratmérőnek" nevez.
A varrat méreteit, geometriáját, szélbeégést, fröcskölődést, túlzott pikkelyezettséget, stb. vizsgálunk szemrevételezéssel (VT). Természetesen szabvány írja le a vizsgálat módját, és eredményének értékelését egyaránt.
 Roncsolásmentes még a folyadékpenetrációs, mágneses, ultrahang és röntgen vizsgálatok is.
A roncsolásos vizsgálatokat is gyakran alkalmazzuk, természetesen ezeket gyártmányokon nem lehet elvégezni, ezért úgynevezett gyártásközi munkapróbákat hegesztenek, melyen a roncsolás mentes vizsgálatok mellett a roncsolásosak is elvégezhetőek:
-   szemrevételezés vizsgálat (VT)
-   folyadékbehatolásos vizsgálat (PT)
-   ultrahang, és vagy röntgen vizsgálat (UH és RT)
-   keresztirányú szakítóvizsgálat
-   keresztirányú hajlítóvizsgálat
-   Charpy féle ütővizsgálat -20, -40 fokon
-   makroszkopikus csiszolat vizsgálata
-   varrat keménységmérés
Ezeket a vizsgálatokat független, a NAH által akkreditált laboratóriumok végzik, de általában a gyártmányokat, UH és PT vizsgálatnak vetik alá a gyártók maguk is. Természetesen fokozott igénybevételnek kitett szerkezetek, mint pl. hidak, nyomástartó edények stb. gyártásánál indokoltak ezek a vizsgálatok.
Néhány kép a témához. A röntgenfelvételen látható varrat szemrevételezésnél hibátlannak tűnt...[#csodalk]

vjanos

[#eljen]

Az utolsó előtti képen a zárványos? varratot milyen technológiával hegesztették?

sasi

136 MAG, átmérő 168 mm-es cső.

zozo

Ez még nem is olyan rossz...
-Nagyon ügyes ismerősöm vett egy hegesztő trafót, mondván, hogy tud hegeszteni, csak még nem próbálta.
Felhívott, hogy sajna nem működik a gép. Mekkora földelést csináljon neki, mert ő leütött egy vasrudat, de az nem jó.
-Mondom neki, -hagyd a francba, védőföld legyen bekötve, földelt konnektorba dugd, aztán hadd szóljon.

-De semmit nem csinál a gép. Nem is szikrázik.

Aztán később kiderült, a leütött vasrúdra tette a test csipeszt és a földre dobott vasat akarta volna hegeszteni...[#eplus2]

vjanos

Hátha valakinek érdekes, mostanában nagyon népszerűek a majmos gépek... vettem én is egyet :)

A Tímár szerszámnál makita cuccokat adnak melléjük, a 205-ös mellé pl egy 30e ft értékű csavarbehajtó jár két akkuval, gyorstöltővel, kofferral.

Ja meg egy karóra is... én megválnék az enyémtől, ha valaki épp rá van cuppanva :D

Bicska

Felkeltette az érdeklődésemet, de némi trükköt vélek felfedezni, gondolom a
Iweld Pocketmig 205 Aluflux hegesztő inverter BLACK CHRONO és
Iweld Pocketmig 205 CAR BODY SYNERGIC hegesztő inverter
teljesen megegyezik, a kettő között 32.000 Ft van, a csavarbehajtó pedig 42.000-be kerül.

Amúgy fura, hogy míg az elsőre azt írja, hogy hegesztőáram: MMA 30A-160A; MIG 50A-190A, a másikra MMA 30.8A/20.2A; MIG 35A/25A, ami valami hülyeség, adatlapon a következő MMA 20A-170A. sajnos a lényegre, a MIGre nincs értelemes adat... :( Ki érti ezt [#nemtudom]

vjanos

Hasonló a két gép, az alapja kb ugyanaz lehet, de az olcsóbb Aluflux a hagyományos, kézi tekerős beállítású, míg a Synergic menürendszeres, "szinergikus" vezérlésű.

Elvileg ez azt jelenti, hogy letárolt jelleggörbék, programok vannak, nem kézzel kell megkeresni a beállítást. A gáz tipust és a huzalátmérőt kell kiválasztani. De azt hiszem finomhangolhatóak a továbbiak valami menün keresztül.
Plusz tud CuSi keményforrasztani.

Külön-külön mindegyikhez csavarbehajtót adnak, de más-más tipusut.
A számlát persze úgy kaptam a 120-ról, hogy 87 a hegesztő és 33 a csavarbehajtó [#rolleyes].
De a lényeg, hogy máshol egymagában ennyi a hegesztő, gondolom a gyártó szabja az árazást.

A honlpjukon, ha megkeresed a termékeket, van összehasonlítás lehetőség.
Ott 60A-190A-nak írja a szinergikust.
Amit te írtál, az a max áramfelvétel csak eltolhatták a tímárék.

Bicska

Szia, köszi a választ. Észre sem vettem, hogy más a vezérlése a kettőnek, de gondolom a vételi szándék miatt te jobban beleástad magad.. Azt viszont már tegnap konstatáltam, hogy tényleg más cégeknél is ennyi a gép alapára..
A keményforrasztás valójában hogy történik ezzel? :o

vjanos

Még én is csak videón láttam ilyent :)
Youtube: MIG Brazing

"A MIG keményforrasztás ugyanazokat a telepítési és üzemeltetési módszereket használja, mint a
MIG hegesztési mód.
A gép MIG keményforrasztáskor történő beállításakor több kulcsfontosságú alkatrésznek kell
lennie, amelyeknek megfelelőnek kell lenniük a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.
- Kritikus, hogy a szilícium bronzhuzalhoz 100% argon védőgázt használjunk.
- Mivel a szilícium bronzhuzal lágyabb, mint az acél, ezért az ,,U" huzaltoló görgő használatát
ajánljuk, de az ,,V" huzaltoló görgő is használható.
- A polaritást elektróda pozitívra (DCEP) kell állítani.
- A szilícium bronzhuzal puhasága miatt ajánlott egy teflonbélés, de acélbélés is használható."

1 kg ilyen huzal 17e Ft...

sufnituning

Az emberek nagyon sokat szoktak forrasztani evvel az eljárással [#csodalk], csak azt nem értem, minek és mit?

vjanos

Én sem érzem a hiányát :)

Elvileg galvanizált, horganyzott felületekhez jó, nem ég le a bevonat. De ezt is csak úgy olvastam...

Bicska

Ahha, akkor ez egy olyan feature, amit sosem fogunk használni :D