Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

vjanos

[#eljen]
Milyen eljárással hegesztetted?

ra8nsmk6w

PSoft

Az első képet nézve arra gondoltam...

Huhhh...mindjárt láthatunk egy faxa "dörzshegesztést".
De...nem. :(

sufnituning

AWI -val hegesztettem, helyesebben SGW- vel, mivel egy szaklapban olvastam a következőket, amivel teljesen egyetértek:

"⊗ Magyarországon az angol nyelvű szakirodalomban ,,TIG-welding" elnevezésű eljárást ,,AWI-hegesztés" néven említik a tankönyvek is, ám ezt az elnevezést – amellett, hogy a rövidítés illogikus és nyelvtanilag is problémás – idejétmúltnak kell minősíteni, mivel csak az argont jelöli meg védőgázként. Éppen ezért fontos lenne, hogy a hazai szakmai közvélemény elfogadjon egy korszerű, szakmailag és nyelvtanilag is korrekt elnevezést és rövidítést, amely az angol megnevezéssel azonos logikai alapon áll, de a lényeget mégis magyarul fejezi ki. Javaslatunk a következő: semleges gázos W-elektródos
ívhegesztés (írásban másként: semleges gázos volfrámelektródos), ill. rövidítve: SGW-hegesztés."

Teljes mértékben tudok azonosulni evvel a megfogalmazással.

A bizonyítványomban is "VOLFRÁMELEKTRÓDÁS VÉDŐGÁZAS ÍVHEGESZTŐ" van foglalkozásmegjelölésként beírva.

sufnituning

Ja és még lángvágó is benne van, tehát a plazmavágómat is használhatom teljes joggal.[#nyes]
(ebből is vizsgáztam)

sufnituning

Majd megpróbálkozom azzal is, hisz esztergával megvalósítható és akkor teljesül a hegesztés azon fogalma, mely szerint hővel és nyomással fog a hegesztés megtörténni.[#kacsint]

frob

sziasztok

Kérdeznék a tapasztalt szakiktól, bármennyire is sokat hegesztettem már életemben ( hozzám képest) még mindig nem tudom miért van az hogy a co hegedálón a gázterelő hol kibaszottul telefröcsög, hol meg nem...
Van hogy alig bírom kikaparni, van amikor magától leválik a benne lévő visszafröcsögött anyag....

Kézi hajtányban még csak csak kikaparom , de látom yt videókban hogy van amikor métereket tolnak végig és nem kapirgálják közben.

És itt jött e az a kérdés is hogy pl a hegesztő robotoknál hogy van? ott sincs aki kaprigálja és mennek naphosszat...

Szóval mit kell állítanom hogy jó legyen és ne fröcsögjön?

előre is köszi!

R.

vjanos

Én is csak lelkes amatőr vagyok...

Hegesztő sprayt vagy pasztát használsz? A gázterelőt, áramátadót befújva vagy belemártva sokkal kevésbé tapad meg a cucc.

Illetve nem lehet, hogy túl közel tartod? Nekem akkor szokott sok vissza fröcsögni.
Hangra az egyenletes, sercegő szalonnasütés hangú permetszerű anyagátvitelt sikerül beállítani?

svejk

A robotoknál is kapirgálják, sőt fröcskölésgátló adalékot is fújnak bele csak ez mind automatizálva van.
(általában légmotoros a kapirgáló hajtása, igénytelen és nincs nagy baj ha elakad)

Bizonyos időnként kimegy a kar tisztításra.

svejk

Persze alap, hogy a hegesztési paraméterek megfelelőek legyenek és akkor alig kell tisztítani.

remrendes

Erdemes a paszta hasznalatan elgondolkodni, de ha nagyon frocskol, akkor sok a huzal.

vadember

A hegesztő robokat ahol lehet impulzus íves gépekkel használják. Ezek alig-alig fröccsennek.
Csak egy példa. Vagy két évvel ezelőtt egyszerre kellett egy rakás készüléktartó vasszerkezetet csinálnom. 15 méter varrat volt kb. egy tartón. Naponta elment a 15 Kg.-os dob.
Befűztem az acélhuzalt abba a gépbe (Fronius Transpuls Synergic 3200)amit csak aluminium hegesztéshez használunk mert ez tudja az impulzus íves hegesztést. 60 Kg. anyagot nyomtam el egy hét alatt és egyszer sem kellett tisztítanom a fejet.
A rövidzárlatos csepátmenetes ívnél sajnos nagy a fröccsenés. A pisztolyba berakódást nem lehet elkerülni. Tartsd távolabb a fejet és használj a linken szereplő zsírt a tapadás csökkentéséhez. A zsír nekem jobban bevált mint a spray.

ywathzay

frob

Hát utána kellett olvasnom mi is ez az impulzus íves gépállat, érdekes minden esetre, pláne hogy folyamatosan változtatja az előtolás sebességét is .... ami ügye állandó, de még is az impulzusok függvényében minimálisat ugrál, ezekbe is egyenáramú motorok tolják , vagy itt már bldc esetleg léptető motorok tartják a pontos előtolást, pláne hogy azért eléggé finoman kell kell változnia és viszonylag nagy frekivel
100-300z et írkálnak

zsírt szoktam használni, meg spray-t is, de míg a zsírtól sűrűn beragad az áramvezetőbe a huzal, a spray-tól nem...
mondjuk azt sem egészen értem miért ragad be, legutób már kicseréltem a 0.8 as áramvezetőt 1.2-re mert a 0.8-as huzal állandóan beleragadt

mondjuk az is igaz hogy elég közel tartom, főleg sarkok vannak azon az alkatrészen amit hegesztek, és nem akarom hogy az egész felületről kapirgálni kelljen a bolhákat...

egyébként sima trafós co-val nyomom, de mivel ott is van egyenirányítás, utána ott van a 100Hz es impulzus :)
és még raktam bele egy pár 10e uF -nyi kondit is, hogy meglegyen az állandó áram, lehet még dobni kellene hozzá :)
mennyit érdemes belerakni?

frob

vagy ha kevés a huzal akkor is, mert minap épp rátekertem egy kicsit jobban és kevésbé fröccsent szét..
A paszta ahogy írtam bár a gázterelőhöz jó, az áramvezetőbe miatta beleragad a drót, utána meg rosszolni kell vele, pláne ha visszaég, vagy is pont a áramvezető végéig...