Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Ez sem jó, mert a horgany már 450 C fokon olvadt állapotban van, a keményforrasztás meg ott kezdődik: 450-800 C.

sufnituning

Spéci helyeken lehet rá szükség.

sufnituning

Azért sincs használatban, mert a legtöbb anyag hegeszthető és más a kapcsolat egy kohéziós és agy adhéziós kötés között. A forrasztás az csak egy felületi kötés, ahol az anyagok felületi tapadását használják ki, olyan mint a ragasztás, mert az is.

Bicska

Persze, értem, értelek. Ha valami trükkös dolgot akar az ember hegeszteni, akkor úgyis TIG..

sasi

Én úgy tudom, hogy a lágyforrasztásnál az átmeneti tartományban diffúziós kötés alakul ki. Ez az atomok csérjével létrejött fémes kötés szilárdabb, mint a lágyforrasz anyaga.

Hasonló kötés alakul ki a horganyozásnál is.

Trehány lágyforrasztáskor keletkezhet adhéziós kötés, ezt hidegkötésnek nevezzük.[#wilting]
[#integet2]

sufnituning

Atomos kapcsolat csak hegesztés kor alakul ki, most jó lenne tudni a hegesztés fogalmát[#rolleyes]

sufnituning

Na jó bepötyögöm.
hegesztés fogalma:közel azonos anyagok egyesítés hővel vagy nyomással, vagy egyszerre mindkettővel, ahol az anyagok közt kohézióskapcsolat alakul ki, azaz atomos kötés jön létre.

sasi

Régebben a forrasztópákák vörösréz, bevonatnélküli hegye viszonylag rövid időn belül kráteresedett. Vajon hová lett belőle a réz?

Az is elgondolkodtató, vajon miért kell a horganyzott lemezről, (pl. a Lindab lemez ) a horganyt eltávolítani a helyes vizsgálati eredmények érdekében, hiszen a horgany szakítószilárdsága töredéke a lemezének, továbbá a vastagsága is csak mikronokban mérhető?

Kritikusan kell a neten található anyagokat értelmezni, természetesen azt is, amit én írok[#nevetes1]

A lágyforrasztással kapcsolatban néhány kulcsszóra rákeresel és lőn világosság[#lookaround]

2f428kduf

Feloldódik, lassan, a forrasztó-ónban, talán azért tesznek, mostanában némi rezet is az ónban.

svejk

[#eljen]

A Csehszlovák pilanatforrasztó mezei MCU vezetékből készített hegye cirka háromszor annyi ideig bírja réztartalmú forrasztóónnal használva.

Valamivel magasabb ugyan az olvadáspontja, de ez ugye nem gond a pákának.

Sajnos elkótyavetyéltem az ilyen ónjaimat a találkozókon, most meg már az utolsó gurigát használom. :(

snapscan

Pedig van létjogosultsága. A galvanizált karosszéria elemeket nem szabad normál eljárással hegeszteni, mert leég a galván réteg. Sok hely van, ahol a hegesztett részt csak részlegesen hozzáférhetően lehet megfelelően utókezelni rozsdásodás ellen. A CuSi 'forrasztás' a galvanizált kasznik javítására lett kifejlesztve, innen szivárgott át más területekre.

Bicska

Szia. Persze, értem én, a nevéből is jön "CAR BODY SYNERGIC", azonban az én esetemben a barkács célokon túlmutat. De elhiszem, hogy praktikus. :)

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Valaki tzudna segiteni  AWI alu heggesztéssel kapcsolatban?
 VAn egy Tuscana gépem, de még életemben nem használtam  awi módban,  alut meg még egyáltalán nem probáltam.
Elméletileg megvan mindenem  argon gáz,  kék,de ha kell mindenféle  wolfram elektroda, ma probáltam is két vékony lemezt, de semmire sem jutottam. A gyujtás beindult  van liftes és normál iv, nekem aliftes lett a jobb de összeolvadás nem jött létre. Alapkjában avval sem vagyok tisztában, hogy mekkora áramewrősség kell, mi legyen a gáz előfutás és a lefutás mennyisége, mi legyen az  AC és DC arány, illetve az  Ac és a DC erőssége.
HA valkinek van infója akár tipp formában szivesen meghalgatom.

Előre is köszönöm ha kapok valami tippet.

Jenő

ywathzay

Volfram elektróda: zöldet ajánlják, de én csak pirosat használok, 3.2-est. AC mód, 100%, nincs ac/dc arány. Elektróda minél beljebb tolva a lencsébe, -majd azt próbálnám még ki de még nekem nincs- van ez az újabb üveg lencse nagy átmérőjű, és látod alatta mit csinálsz. 12-15 liter gáz. Azért nehéz egyéb beállításra tanácsot adni, mert ahány gép annyi féle. Először állíts mindent középre. Lv2 lemeznél indíts 50-70 amperral, (hozzáteszem nem mindegy hogy egy vagy három fázisú a gép, utóbbi ugyanazt kevesebb amperral is bírja.) előtte rozsdamentes kefével átdörzsölöd a hegesztendő sávot, az oxidréteg vékonyítása miatt. Javaslom először csak fogj egy darab lemezt, tedd oda a pisztolyt, próbálj ívet fogni. Látnod kell ahogy kifényesedik az ív alatt a felület, "megfolyik". Ha sikerült, haladj az ívvel. Tudsz játszani a frekvenciával, a törés erősségével. Pár másodperc lefutás legyen mindenképp. Túl sok felesleges, de gáz után eresztés szintén legyen. Ha már tudsz ívet fogni, akkor próbálhatsz bele pálcát tolni, nem az ívbe kell, hanem az ömledékbe. Akkor jó, ha nem lesz kormos a felület, és látszik a varrat felülete. Ha elsimul, akkor túlmelegedett az anyag.

sufnituning

Én majdnem mindennap hegesztek alut, jó a kék, az arany is, a fehér is. Nem írtad milyen vastag lemezeket hegesztés, kb 2 mm lemezhez 40 ampert 6os gázterelőt és 6-7 lit/perc. Semmi ördöngösség nincs benne, meg kell várni a tócsát, abba már mehet fillér és szépen mehetsz vele a piros elektróda nem ac hoz való. Én kitolom  avolfrámot 5-6mm, nem szabad benthagyni mert melegedni fog a gázterelőt, vastag anyagnál kB 8mm től előmelegítem az anyagot, már régebben raktam fel forgató án hegesztett alut. Valahol itt van a telefonomban.