Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

vjanos

Hát akkor lehet ábránd marad, pedig már projektem is lenne rá :/

Van nálam kölcsönbe egy hegesztési zsebkönyv (800 oldal!), az ugyanolyan elektróda pozitív polarítást ír, mint acélhoz. De sajna az alu huzalt nem nagyon taglalja...

jani300

https://hegeszto.5mp.eu/web.php?a=hegeszto&o=91JgAJ18fH
Hirtelen ezt találtam , azok megvannak amiket ír ?
Sok mindent cserélni kellene .

vjanos

"áramátadó dűznit Alumínium–hegesztéshez használatosra kell cserélni"
Na ez lehet, nincs jelölés rajta, és sajna M5 menettel nem is nagyon van választék itthon.

Azzal a lentebbi spulnis pisztollyal próbálkozok, abban van az előtoló is. Nem akartam a rendeset alakítgatni én sem.

B.Zoltán

Ugyanazzal a polaritással hegesztem, mint a vasat, ahogy írod is, a továbbítás jóval gyorsabb kell nekem, mint a vashoz. Nekem 0.8-as huzal van, de nem a magnéziumos, hanem szilíciumos: 4043-assal hegesztek, ezzel kényelmesebb dolgozni, a magnéziumos más beállítást kíván, még kevesebb áram kell, különben meggyullad benne a magnézium.

Áram az nem tudom mennyi, de 5-ös 6-os beállítással hegesztek zárt szelvényeket, vasakat, és itt 4-essel kell hegesztenem a 0.8-as alumíniummal. Nekem kevesebb áram kell hozzá, mint a vashoz. És a magnéziumoshoz még kevesebb kell.

Nekem is probléma a visszaégés, mert a gépben levő továbbítónak nagy a tehetetlensége, a pisztoly meg rögtön megáll, és azért tud visszaégni nekem is.
Én azt csinálom, míg nem fogunk itthon új elektronikát csinálni, ami állítható lesz, hogy kijjebb húzom a gázterelőt, hogy bentebb legyen az áramátadó. Nekem ami beégett azt nem sikerült javítanom. De nekem egyszerű, mert ezt az orsópisztolyt én csináltam, így magyar alkatrészek kellenek hozzá.

Fontos, hogy a pisztolyt olyan 75-80 fokban tartom, és nem a dőlésszög irányába, hanem előrefele hegesztek. Különben nagyon kormol, és ha jól tartod a pisztolyt, alig van korom, csak nagyon kicsi, a széleken alig lehet látni, szép tiszta a varrat.

Alumínium áramvezető nem tudom, hogy lenne külön, ugyanazt használom, amit a vashoz, vagyis a réz áramvezetőt.

A vastagabb darabokat ajánlatos előmelegíteni, vagy egy bevezető 1.5-es 2-es alumínium lemezt odacsíptetni elé, ami megkezdéskor felmelegíti a tényleges munkadarab elejét: amikor már 200 fok fölé melegedett, nagyon szépen lehet vele hegeszteni. Nekem ez a módszer vált be.

Egy 6-os lemezen ilyen varratot produkál, nekem ennyi korom keletkezik.
A tisztítás: persze, jó ha tiszta, de nem azon múlik minden. Nekem sikerült a winchester lemezt tisztítatlanul is meghegeszteni, ami nem azt jelenti, hogy nem kell jól megtisztítani előtte, sőt állítólag érdemes acetonnal is letörölni hegesztés előtt.

B.Zoltán

A te hegesztőd komolyabb, mint az enyém.
Nekem kisipari gányolású van, trafós változatú.
A pisztolyon a pozitív pólus, ahogy szokott lenni.
40000uF benne.
Olvasom létezik Al áramátadó, de nem ettől lesz jó a hegesztés.
Azért én is el gyakoroltam egy fél tekercset, de neked már nem kell.
alu hegesztésről

jani300

Üdv !
Tényleg egész jó a trafója ,megnéztem jobban .
A 16 amperes bizti zavart kicsit ,de az valószínűleg lomha olvadó lesz .
Jó hogy  megosztottad a tapasztaltaidat .
Láttam testközelből profi alu hegesztést avi val .
Az azért megdöbbentő mit tud .

B.Zoltán

AWI, az biztos, hogy jobb.
Ez meg egyszerű, ha van MIG.
Azért sikerült meghegeszteni vele a kompresszorom henger tetejét, azóta is bírja.

vjanos

Köszönöm szépen a sok hasznos tapasztalatot! [#worship]
Hétvégén újra nekifutok...

A cikket megtaláltam én is, de most újra átolvasva lehet túl közel tartottam a pisztolyt.

sufnituning

Elég gyengusz kis iromány, vagy a fordítás rossz.[#nemtudom]

sufnituning

Szia! miért nem szénacélon gyakorolsz? És ha már az valamennyire megy, akkor jöhet az alu.
Szerintem így csak szenvedni fogsz.

vjanos

Azt egy másik pisztollyal hegesztem a gép saját előtolójával, azzal nincs gond.
Itt most konkrétan az alu huzal és ezen előtolós pisztoly használatát szeretném kitanulni.

vjanos

Google fordítóval nézed?

Eredetiben szerintem laikusként is érthető, pár mértékegység van elírva benne, de azon túllendültem.

B.Zoltán

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb iromány, de induláshoz elég segítséget nyújt.

B.Zoltán

Igen a pisztolyt távolabb kell tartani, mint az acélnál, a visszaégés miatt is.
10 liter gázzal kezdtem most lementem 6 literre.
Az elején az ember nem tudja, hogy miért nem jó, még a gáz tisztaságára is gyanakodtam.
Nekem elég gyors előtolás kell, ha kevés akkor nem jó.
Előmelegítéssel kezdjed, pisztollyal mérve 100 fok, mivel az Alu becsapja.
Azt a kellemes zizegő hangot kell hallani, ha jó a beállítás, amit a cikkben ír az illető.

Szerintem én is átállok a PÜ válaszokra lassan, mint ahogy sokan teszik.

34jpagzua

Üdv Mindenkinek!
Van valakinek tapasztalata önvédő (porbeles) rozsdamentes hegesztőhuzal használatával kapcsolatban? Pl. 308LFC-O jelzésű.