Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Nálam te nem vagy releváns, nem vagy opció! Hadobáltál te már sok mindent itt a fórumon.[#nevetes1]

Szalai György

"amit még rövidzár esetén is elvisel a trafó"
Meddig, milyen gyakran és menyi pihenéssel?
Ebben az alkalmazásban fontos az időtényező.
Elvisel az sok-sok Ampert is, egy rövid-rövid ideig.

jani300

Köszönöm szépen a választ !

000000000

Persze minden kibír sok mindent, pl. még a hagyományos üvegcsüves 10AF olvadó betét se olvad ki x idő alatt 20 A esetén se.

De tőled sokkal komolyabb/szakszerűbb hozzászólást várnék azzal kapcsolatban, hogy mit illik vagy lehet megtenni a 230 V-os villamos hálózat, vagy az arra kapcsolt villamos berendezés túlterhelései kapcsán. Tudod van egy csomó olyan műszaki szakkifejezés bizonyos jelenségek mérhető adatai kapcsán, mint pl. a  "tűrésmező szélessége, maximális felső vagy alsó határadatok, stb. Ha már műszaki fórumon vagyunk, kéretik ezek betartása, és nem kipróbálgatni, játszadozni azzal, mikor jön elő mégis a füst, vagy nagyobb baj.

000000000

Nagyon szívesen.
Biztos van egy 230-as toroid trafód, ha lesz egy kis időd rá akkor próbáld ki ezt a drop (trafó rövidzárási) mérést egy 4 - 24 V-os 200 W köröli trafón, tanulságos és hasznos tapasztalatokhoz, adatokhoz, viszonyszámokhoz jutsz.

000000000

Egyelőre ne rólam hazudozzál téves előítéleted kapcsán, hanem a google több százezer magyar találatát cáfold.

Ha pedig az angol kifejezést is megnézzük, akkor 670 MILLIÓ találat van erre.

Na lesz munkád mostanában ezzel, hogy egyenként cáfoljad ezeket az oldalakat.:) [#nyes]

Szalai György

Sajnos nem mindég azt kapja az ember, amit vár. A trafó sem mindég azt kapja.
Egy trafóval is bármi megtehető, amíg a hő vagy a Lorentz erő nem tesz kárt benne.
Hogy az mikortól visszafordíthatatlan? Az annyi minden függvénye, hogy meg sem kísérelném felsorolni. Főleg nem szabatosan leírni az összefüggéseket.
Olyan mélységben nem is szakmai (főleg nem Hobby) fórum témája.
Azt csak olyan fórumon írják, ahol én biztos nem vagyok ott.

fn47xk7ei

Még a hetvenes években történt mikor a Kazincbarcikai 105 sz. szakmunkásképzőbe jártam és volt egy nevezetes tanárunk, Szabó Lászlónak hívták ( "legyen neki könnyű a föld", isten nyugosztalja,jó tanár volt [#rinya]). Szívesen emlékszem rá és a történeteire bár mi gonoszkodtunk vele és magunk között "malackának" hívtuk mert az óráin gyakran nápolyit evett.[#nevetes1]Géptan, technológiát tanított és az egyik osztálytársamat, B. Józsit kihívta felelni. A téma hegesztési technológiák voltak és az egyik kérdés pedig az volt hogyan kezdődik a bevont elektródás hegesztési folyamat. A Józsi határozottan, csillogó szemmel rávágta "rövidzárlatot hozunk létre"! Tanár úr egy pillanat alatt kiborult, a Józsi barátunk padjára mutatott és hangosan válaszolt ... ÜLJ LE FIAM, EGYES![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

fn47xk7ei

Azért a ponthegesztés esetén nevezzük már nevén a dolgokat. Lehet hegesztőáram, hegesztő feszültségnek vagy más elektronikában használatos meghatározást használni de a "rövidzárlat" nem tartozik a munkafolyamathoz ill. meghatározásokhoz. Azért mert több ezer, több tízezer amperről beszélünk és egy egyszerű  ellenállásmérővel nulla ohm-ot mérnénk a hegesztési pontok között de nem annyi.  0,01 ohm is ellenállás és komoly elemzések vannak a szakkönyvekben az áramviszonyokról, feszültségekről és más fizikai egységekről,meghatározásokról.

svejk

Akasztani akarod a hóhért? :)

VighLajos

Tisztelt fórumtársak!
Látom, hogy mindenféle érzést generáltam a "ponthegesztő" téma kapcsán. Hogy senkinek se legyenek negatív érzései, emlékei, befejeztem a témát, és eredményt fogok produkálni. Akár alkalmas, akár nem alkalmas ez a ketyere Ni-lapka Li-cellára való pöttyintésére.
A végeredményt fogom közzétenni, ami két szó egyike lehet: igen, illetve nem.
További elmélkedést kívánok.
...nincs semmiféle sértődöttség, vagy harag részemről.
Jó éjt!
Lajos

VighLajos

Üdv mindenkinek!
Igaz, azt írtam, hogy részemről a kérdést lezártnak tekintem, megkérdezném, hogy kinek a birtokában van ilyen trafó?
LoneWolf jelentkezésére nincs szükség...
:-)
A személyiségi jogok figyelembevétele miatt privát üzenetben kérném a válaszokat.
Üdvözlettel:
Lajos

svejk

Csikarcnak, bár a béna topicban indult a téma.

ilyen lett az én verzióm:

fn47xk7ei

Köszönöm, kisebb verzióban lemásolom. A testcsipesz helyett azért korrektebb megoldás a tiéd.[#taps]

svejk

A cél mindig szentesíti az eszközt! :)