Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

vjanos

Hátha nem csak én nem ismertem ezt a módszert

fn47xk7ei

Nem miden MMA-s hegesztőgépben van fojtó tekercs viszont a fojtó valamennyire stabilizálja az egyenáramú ívet így szebb,egyenletesebb a varrat és nem fröcsköl annyira. Persze mindennek ára van így a fojtó valamennyi teljesítményt igényel. Azért is jobb az inverteres technika mert a nagy méretű laza csatolással tekercselt transzformátoroknak nagy a vesztesége. A jól méretezett hegesztő transzformátoroknál látható, hogy a szekunder tekercs nagyobb mint a primer. Ez az eső jelgörbe miatt adódik azaz üresjárati feszültségre kell méretezni a szekunder menetszámot ( a szekundert a primer tekercs mellé)viszont a réz keresztmetszetet már a terhelt ( az ívfeszültség durván fele az üresjáratinak !)  kell kalkulálni, számolni. "Rövidzárra" nem tudják méretezni mert akkor mindenképp leég a transzformátor. Az ív az nem rövidzárlat hanem egy soktényezős terhelés (veheted ellenállásnak is) amin belül rövid ívnél másodpercenkét 5-7 szer nagyon rövid idejű "rövidzárlati cseppátmenet" szabdalhat darabokra( szebben nem tudom megfogalmazni). A 160/100-as Hetrák is hasonlóan voltak tekercselve mint a tiéd és bontottam belőlük jó párat leégett szekunder, néha primer tekercsel.

jani300

Ezt a szerencsétlen hetrát löktem le egy 1000es síkmaró asztaláról :(
Így kidobozolva . Azt hittem vége de nem ,kivettem a klixont és már nem is zárlatos .
Na akkor most ennyivel kevesebb a rezem .
A bontott 3 fázisúnál felül van a primer ,szemre az a nagyobb .
Egy példa a trafó terhelésére .
A szomszéd bányász elvillog egész nap a kis trafójával .
Én talán két pálcát tudok elhegeszteni vele és levált .
Beállítás , pálca ugyanaz ,a többi nem :)
Egy komplett 160/100 as az futó munkákra megmaradt , azt nem sajnálom kint hagyni féltető alatt sem .
A képen szereplő "elesett" az nagyobbnak tűnik .

TBS-TEAM

A Hetrákat nem hobi célra tervezték ezért nyúzhatod napestig.

Kezedbe kerülne egy nem hobbi hanem egy Profi
pl:Fronius transsteel 2200i.
Többet nem akarnál sima trafót még odébbhúzni sem.
[#eplus2]

Persze meg van az ára.
De annakidején a Hetrát sem 20.000.- dobálták. [#nyes]
József

jani300

Biztosan :)
De az nem biztos hogy ki merném venni a páncélból ,ha én kerestem meg az árát ...
A  gagyi 50 ezres inverteremet sem veszem elő akármi vacak melóért , azért megdolgoztam basszus .
Na de Lajos hozzászólására akartam feltenni éppen két képet .
Itt egy 200 amperes hetra fojtó , sok minden nem tarthat vissza hogy kipróbáljam .
Ebből nem lesz réz amíg rajtam múlik .

jani300

Rákerestem . Biztosan jó .
De hova lehet rátenni a 15 kilós CO huzaldobot ?  :)

TBS-TEAM

5kg jár bele.

Ki kell kimélni a dolgozót. [#eplus2]
József

2f428kduf

Erről a képről is kimaradt a lényeg, ami esővé teszi a trafó jelleggörbéjét, ami kézi hegesztésnél kívánatos.
Ha megfigyelitek a primer, és a szekunder elég messze van egymástól, jól látszik a két vezető U, amiben egy vasmagot lehetett ki-be mozgatni, ez húzott-vont egy acél mérőszalagot, no az volt a digitális áram mutató. Ha kint volt: nagy áram, ha bent kicsi. Ez volt a mágneses rövidzár, ettől "szóró-trafó"
Mielőtt sokan nekem esnek: NEM kioktatásnak szántam.

fn47xk7ei

6700 "dongóért"? [#guluszem1]Inkább edzésben tartom magamat.[#pias]

TBS-TEAM

József

g89ketty

Pontosan. Egy "kemény" trafónál a folytó alakítja a kívánt jelleggörbét.

fn47xk7ei

Ok, csak egy helyen néztem és azt sem figyeltem milyen dollárt jelöltek meg. De hobbira talán van megfelelő kínai "klónja" is hatod-heted áron.

TBS-TEAM

Persze ez a jéghegy csúcsa, itt is vannak nagyon jó, jó és borzasztóan gagyi megoldások,mint minden másnál,
és nem mindig az ár határozza meg a minőséget.
József

jani300

Igen a mágneses sönt nem kellett bele .
Fázis nulláról üzemelt , az árama teljesen megfelelt sönt nélkül is .
Meg egyébként is eléggé zörgött benne az a vasmag .
Az a "szóró" trafó az azért nem a legszerencsésebb kifejezés .
Azt sugallja mindha szétszórná az erővonalakat ,pedig nem .
Csak lazább a kapcsolat a tekercselések között .
Ezért nem tetszett a kifejezés .

jani300

Igen ,de ipari felhasználásól volt szó .
Ötkilónként drágább a huzal .