Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

VighLajos

No, megszületett!
Sorkapocs balról jobbra számozással:
230V betáp az 1. és 4. ( 1-2 rövidzár)

Vezérlés:8-9 sorkapocs. Ez egy SSR bemenete (CRYDOM D2425) 3-32 V DC kell neki.

Beszkennelem, és kirakom ide a mórickarajzot.

VighLajos

VighLajos

Állj!
Valami nem stimmel, holnap világosban átnézem. A 9-10-11-12 sorkapcsoknál mintha nem stimmelne valami.

000000000

Szerintem azzal kezdjed, hogy kiméred a 4V-os transzformátor drop-ját. Lehet, hogy a mérési eredmény miatt alkalmatlan ponthegesztésre, mert ugyebár ahogyan már írták, ezt nem erre tervezték, hanem fűtőszál működtetésre.

VighLajos

Köszönöm, de ilyen tudományosan nem akarok hozzáállni.
[#eplus2]
A puding próbája a megevés. A szerkezet megvan, visszacsomagolom a belét, 230 V és a kicikínaitól vásárolt ponthegesztő elektronikát bekötöm az SSR helyére, és mehet a próba.

Három dolgot nem akarok elfelejteni:
- mikrohullámú trafójából készítenek ponthegesztőt. Jó, olyan amilyen...
- nem karosszériaelemeket, és nem tetőfedő bádogot akarok vele pontozni (néha akkukat)
- nem akarok vállalkozást nyitni rá.
A vezérlő:
https://www.ebay.com/itm/NY-D04-40A-100A-Digital-Display-Spot-Welding-Machine-Controller-Time-Panel-Board/382542817651?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Ja, a rajz jó. A 10. sorkapocsra a trafó egyik tekercse megy ki.
[#nemtudom]

sufnituning

Én mikrosütő trafiból csináltam többet is, erőségüktől függően 0,75-1,5mm tudnak jól hegeszteni.
De 2, vagy 3 - ból lehet erősebbé is csinálni.

sufnituning

Helyesebben 02 - 1,5-ig

fn47xk7ei

Én is készítettem már MOT-ból ponthegesztőt de már úgy vagyok vele legközelebb inkább egy komolyabb régi trafót szánnák rá. Sőt a 230 V-os primer tekercsből  pár menetet is vissza bontanék mivel max 50% a bekapcsolási idő így érdemes kissé túlgerjeszteni.

000000000

"Köszönöm, de ilyen tudományosan nem akarok hozzáállni."

Kár volt az a vicsorogó ikon ezután.

Ugyanis ezzel az 5 perces (alap) méréssel esetleg megspórolhatsz több heti felesleges barkácsolási kísérletet.

Egyébként meg azt csinálsz, amit akarsz, nem érdekel, nem kell még csak elegondolkozni se az általam felvetett segítőszándékú gondolatokon senkinek se. Ettől függetlenül mint már annyiszor írtam, a műszaki törvények, összefüggések rád is vonatkoznak, ha érdekelnek, ha nem. [#felkialtas][#wave]

jani300

Üdv !
Olyan középiskolai szinten írnál néhány szót arról a különbségről amire gondolsz ?
Lényegégében arra gondolok miben különbözik a sima és a ponthegesztő trafó méretezése .
Úgy gondolom a rövidzár üzem miatt kisebb áramsűrűségre kell méretezni a tekercselő huzalt a vaskeresztmetszet alapján megállapított teljesítményhez képest .

svejk

Gyanítom ennél a toroid -- "ponthegesztő trafó" kombónál a toroid lesz a szűk keresztmetszet...mármint ha nem csutkán lesz használva.

000000000

A lényeg tömören:
A transzformátort úgy kell méretezni, és ez alapján megtekercselni, hogy az adott alkalmazás feszültség, és áram viszonyainak, különös tekintettel a maximális értékeknek is  megfeleljen.

Az elég könnyen belátható, hogy ponthegesztéskor nem 4 V az üzemi feszültség, hanem sokkal kisebb (talán két nagyságrenddel is), hiszen gyakorlatilag rövidre zárjuk a trafót (~0 Ohm-mal terheljük). Ekkor ez a 4 voltos trafó 230 V-on le fog égni, hiszen 5-20 szoros névleges áram is folyhat rajta, amire nincs felkészítve.
Ezért kell (illene) a drop méréssel (ami egy rövidzárási mérés biztonságos kivitelezése) megállapítani, mekkora lehet a jelentősen lecsökkentett primer feszültség, amit még rövidzár esetén is elvisel a trafó. Utána pedig erre kialakítani a további kapcsolgató "kacat" elektronikát.

fn47xk7ei

A ponthegesztést alacsony feszültségen általában 0,6-1-1,3 V-on végzik (teljesítmény és anyagfüggő is). Olyan nincs hogy "rövidzárlat"! Mindennek van ellenállása ,induktív tényezővel is megspékelve. A hegesztő kar méretre szokta a legnagyobb induktív ellenállást produkálni és azon is sok teljesítmény elveszhet ezért ipari méretben azt is méretezni szokták ill. váltóáramnál igyekeznek alacsony frekvenciát használni nem 50 Hz-est. Egyszer kísérleteztem fogászati anyagok "ponthegesztésével" és ott viszont nagyon meg kellett emelni a hegesztő feszültséget, cca. 20-24 V-ra.

fn47xk7ei

Bocsánat, javítok! A szupravezetőknek nincs mérhető ellenállása.[#worship]

000000000

" Olyan nincs hogy "rövidzárlat"! "

247000 találat kapcsán a helyedben elgondolkoznék ezen a kijelentésen. [#csodalk]

"rövidzárlat"