Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Jó lesz ez!
Majd próbáld ki azt is, hogy felfekszel rá és valaki megpörget![#nyes]

Szalai György

"salgópolc koszgyüjtő fiók"
Jó ötlet. Köszi.
Teszek a kis esztergám alá.

fn47xk7ei

Még mindig tervezés alatt van. Gondolkodom a pozíció tartó és féktárcsa magoldásokon. Egyenlőre 24 V-os elektromágnes reteszek alkalmazásai jutottak az eszembe amit nagyobb nyomtatókban is használnak.[#nemtudom]

Révész Richárd

A tárcsafék jó megoldás.
Kb 15 éve gyártottunk olyan gépeket amin egy nagy tekercs szövet volt egy tengelyen és azt fékezni kellett.
Lada féktárcsát és nyerget használtunk csak nem olajjal hanem sűrített levegővel

ajpwg6jrn

Egy féktárcsa és egy-két elektromágnes kombója? (Szerintem egyszerű és jó megoldás lehet.)

fn47xk7ei

Mind a két végére akarok féktárcsát mivel fontos a sík asztal csavarodás mentes rögzítése. Ez pedig csak reteszeléssel tudom egyenlőre elképzelni amelyet lábpedállal gondoltam ki-be kapcsolni egy bistabil relén keresztül.

vjanos

Na átalakítottam a gépet a külső pisztolyhoz.
Az első aluhegesztés nem pont úgy sült el, ahogy képzeltem.

1mm aluhuzal, argon gáz, az áramot és az előtolást kb úgy állítottam, ahogy az acél huzalhoz.

Sistergett rendesen, de nem az anyagon akart megtapadni az olvadék, hanem visszaugrott az áramátadó felé egy kis golyóba.
Növeltem az előtolást, lett néhány nem túl mélyen beolvadt bogyó, végül  valahogy belesült az alu az áramátadóba....

Holnap keresek 1-es fúrót és megpróbálom kifúrni. Addig is szivesen fogadok tippeket, hogy mit toltam el :)

1-es aluhuzalhoz 1-es áramátadó kell?
Mintha a 0.8-as acél nem lett volna ilyen passzos a 0.8-as névleges méretű fúvókában.

vjanos

Ja a gép egy Formig 175

Belülről ilyen, azon meglepődtem, hogy szelén van benne.

fn47xk7ei

Nincs abban szelén, alu lemezbe vannak besajtolva a diódák.

jani300

Gyorsabb voltál ,néztem a képeket ,kerestem a szelént :)

fn47xk7ei

Én még soha nem hegesztettem alumíniumot így nem is tudok tanácsot adni.[#nemtudom]

jani300

Nézegettem kicsit a trafódat ...
Soha nem hegesztettem CO val alut az előre mondom .
Bevont elektródával igen .
Szerintem semmit nem toltál el ,valószínűleg .
Esetleg a polaritást  ,de annak is utána kéne néznem .
De  az 1 es aluhuzal lehet sok ennek a gépnek .
Aluhoz mindig jóval nagyobb áram kell mint vashoz .
Az én 160 as egyfázisú gépem szinte egyből verte a 20 as automatát , miután 10 es aluval leálltam a hegesztőgéphez .
35 mikró körüli fázisjavító kondival viszont baba a gép , vastagabb acélhoz is .
Alut én nem próbálok a gépemmel ,pedig az picit iparibb jellegű .

xg2w6ib9x

Én sem hegesztettem még alut, de gyanús nekem, hogy a géped, csak DC üzemmódot tud, az aluhoz pedig AC kell.

vjanos

Akkor jó :D
Gyerekkoromban láttam olyant, mintha az is hasonló lemezes felépítésű lett volna.

vjanos

AWI-nál igen, de olvasataim szerint a fogyóelektródás megy egyenárammal, mert a huzal feltöri az oxidréteget.
Azt hiszem itt is szóba került régebben, valaki megerősítette.