Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Látom, nem érted!
A hegesztett varrat már nem sugároz, csak hegesztés közben kell elbújni a gamma sugarak elől, meg köszörülésnél a porelszívásról kell gondoskodni, mert ha te szívod el a thoriumos port, akkor megszívod.

fn47xk7ei

[#csodalk]Ezt a mondatot nem felejtettem el. Most bennem is érlelődik valami(no nem a kiforratlan kannásbor[#vigyor1]). Egyre jobban foglalkoztat a téma, hogy most a télen valamilyen megoldást találjak a hegesztőgép húzgálásának kiváltására. Csak 4 méteres a munkakábel amit használok a munkák meg általában hosszabbak. Gondolkodtam az 5 méteresre cserélésére de csak adnák egy pofont vele a kakának. Majd elgondolkodtam a két huzaltoló-munkakábel az asztal átlós sarkai alatt... de bonyolult lenne. Végül a mostani téli projektnek kigondoltam, hogy a mennyezetre az asztal fölé középre felrögzítenék egy  huzaltoló motort és egy 15 kg-os dobot ami 360 fokban körbe tudna forogni.Azt hiszem szénkefés megoldással működhetne, a gáz pedig mehetne a forgáspont közepén így könnyű lenne azt is megoldani (tömítés). Szerintem megoldható az elgondolás úgy hogy a szabályozó elektronika maradna lent a gépnél kéz közelben.

000000000

Nagy tiszta§águ (gyártási ötvözet) fizeted meg semi extra nincs benne ezt színjelölésél jelzik ![#kacsint]

fpd0kbd4

Bocsi, de ebből nem tudom milyen következtetést illene levonnom[#conf]

vadember

AWI hegesztésnél nem használunk aktív védőgázt. Nem véletlenül van a nevében is az I betű (Inert= semleges, nem aktív). Több okból is.
Egy pillanat alatt oxidálja az elektródot. Az oxigén bekerülne a varratba. A bevont elektródásnál és a CO2- nél is mindig van valamilyen adalékanyag ami megköti az oxigént. Többnyire Szilícium. A CO2 -nél ezt látod a varrat felszínén SiO formában.
Ha valaki olyan szerencsés, hogy nem HF gyújtású a gépe, akkor az ívet egy a varrat közelében elhelyezett vörösréz darabon vegye és onnan húzza át a hegesztés helyére. Acélon NEM veszünk ívet. Kivétel, ha valaki imádja az elektródot köszörülgetni.
Vegyél bármilyen W elektródot, a varrat minősége nem ezen fog múlni, hanem rajtad. Én 2%-os lantános használok, de csak az alumínium hegesztés miatt. Messze az bírja az AC-t a legjobban. DC-ben nincs markáns különbség a fogyás terén.
Hamarabb fogsz megkrepálni az étel adalékoktól, mint a Thóriumos elektródtól.

fpd0kbd4

000000000

Zöld jelzésben nincs gyártásban visza marat szenyezödés ezt nehezebb elöállitani ezért is ez a legdrágább! szenyezö anyag ami rád veszélyes lentebi táblázatban jó láthatod![#vigyor]

remrendes

Mint a kézi autómosókban, egy forgatható kar végén. Valamelyik műhelyben láttam olyat.

fn47xk7ei

Még forr a dolog bennem. Nem lenne jó ha túl bonyolult lenne a megoldás. Ez a forgó előtoló viszont elég bonyolult elképzelés, talán egy sínt a mennyezetre rögzítve jobbnak tűnik és függőlegesen lefelé jönne ki a munkakábel. Mivel hosszú, 6-8 méteres munka is megoldható lenne vele könnyen mivel az asztal felett középen lehetne így húzni az előtolót és a munkadarabot körbe tudnám járni hegesztés közben. Meg maradhatna a mostan használt 4 méteres könnyed munkakábel is amit szeretek használni. Jelenleg szívás a nehéz palackkal terhelt gépet húzgálni-tologatni, sokszor kábeleken keresztül. A töcsköm már nekem is ki van a sok felesleges mozdulatokkal, no meg rengeteg időm is elmegy a mozgatással.

jani300

Szerintem van két géped .
Két átlós sarokra egy -egy ?
Nem baj ha azt mondod ,marhaság .
Én is kihúztam ma nagypalackkal a gépet jó tíz métert ,földön :(

fn47xk7ei

Gondoltam rá de nincs két palackom, egyről meg a sok csőhossz miatt talán már sok lenne a gázveszteség. Mindkét gépen menne a hűtőventilátor is folyamatosan. Jobban tetszene egy felülről lelógó kábel az asztal középtengely vonalán amivel folyamatosan körbe tudnám járni a munkadarabot [#nemtudom]De még nincs eldöntve csak mostanában bosszankodom. Elsőre a hegesztőgép kerék cseréjére gondoltam- nagyobb és kemény műanyag kerékre, aztán a nehéz palack leemelését a gépről, de hát ezzel még egyel több cucc lenne a padlón ami óhatatlanul a kerék alá kerül mint a sok kábel.

jani300

Inverteres  ,kispalackkal .akár hátizsákként is hordható !
Kicsit felbasztak :)
De azokban nudli az előtoló ,nem tudom mennyire válik az be .

fn47xk7ei

Én mindenképp 15 kg-os dobot használok vagy akarok használni+ 4 görgős előtoló motort mert ez biztosítja a hosszabb ( 4-5 méteres) munkakábelekben az egyenletes huzaltolást. Ezeknek meg  a burkolattal együtt már elég súlya van ezért is nem gondoltam a forgó karos megoldásra amely hasonlítana az autómosókban látható karos megoldásokra.

jani300

Igen ,a nagy kiszerelés éri meg . Co ban is .
Persze ha használja az ember .
Haver kérdezte hogy nekem nem oxidálódik a 15 kilós dob ?
Hát nem ,mert naponta tekerek le belőle (használom) :

fn47xk7ei

A 30 kg-os CO2 töltetet cca. 10000-ért cserélik ki hivatalosan úgy, hogy "házhoz" hozzák. Ez is fontos momentum.