Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Bicska

Jah, azt hittem a pressesre írod.
Ezeket használom.

jani300

Itt most végleg elvesztettem a fonalat ...
Elkezdhetném boncolgatni amit előbb írtál , de minek ?

jani300

"alapanyaghoz hasonló kémiai összetételű töltőanyag"
Ez hogyan jön össze sárgaréznél és acélnál ?
Lényegében azt írtad ,töltőtőanyag nélkül olvasztod össze az acélt és a sárgarezet . Ok ! És ettől az már akkor hegesztés lenne ?  
 Érdekes !
Hegesztett kötésnél mekkora szilárdság várható el az alapanyag szilárdságához képest ?
Hogyan alakul ez  az általad említett  hegesztett szerkezetnél ?
De felőlem ezeket felfoghatjuk költői kérdésként is .
Vén hülye vagyok ezek szerint , de ez van akkor .

jani300

Kiakadtam !
Most mégegyszer elolvasva lehet úgy is érteni hogy  mégis keményforrasztás csak megolvad a vas is , feladom .
Én azt sem bánom már ha ragasztás .

fn47xk7ei

Pont rajtam akadtál ki? Valami nagy baj lehet nálad! Csak leírtam röviden a hegesztés és forrasztás nekünk tanított definicióját. A tököm érdekli, hogy atompontosan miről is megy a vita.

J-Steel

Igen, ez jobb. Lehet falba is tenni. Csak nincs hozzá sajnos fogóm.

jani300

Dehogy rajtad akadtam ki , lehet félre értettem a másik hozzászólót .

vjanos

Jobb vizes boltokban lehet bérelni 1-1 napra.

De ezt az asszonynak már be mondd meg :)

sasi

"Hegesztett kötésnél mekkora szilárdság várható el az alapanyag szilárdságához képest ?"

Hegesztés szilárdságát keresztirányú szakítóvizsgálattal, -20, -40 fokon elkövetett ütővizsgálattal, valamint keménységméréssel vallatjuk.
Szakítóvizsgálatnál a szakítószilárdságnak el kell érni az alapanyagra előírt minimumot. Pl. S355N esetén 470-630 MPa közötti érték.
A szakadás bekövetkezhet az alapanyagban vagy az ömledékben.
A gyakorlatban, úgy 90%-ban az alapanyagban következik be a szakadás.

jani300

Köszönöm !  Saccra úgy 80-90 százalékos értékre gondoltam .
[#t248p1437#]
Ezt a hozzászólást valószínűleg rosszul értelmeztem első olvasatra .
Utólag bosszant kicsit ...

frob

sziasztok
Mostanában sokat kell hegesztenem, főleg co amit használok 0.8-as huzallal, na most a kérdés az lenne mitől fröcsög?

Persze van amikor nem csinálja, de van amikor igen, be van állítva nem piszkálom sem az áramot sem az előtolást, még is az az érzésem hogy az előtolás változhat...

Ebben még sima dc motor viszi a huzalt régi 555-re épülő pwm-es tranyós hajtással
gondolkozom azon hogy át kellene variálni vagy léptetőmotorra, vagy enkóderes dc-t felrakni és azzal tartani a pontos előtolást

szóval mitől fröcsög, és esetleg érdemes e az előtolón küszködni , hogy jobb legyen?

előre is köszi!

fn47xk7ei

"esetleg érdemes e az előtolón küszködni , hogy jobb legyen?"- Igen, érdemes.A léptetőmotoros hajtás jó dolog, ugyanis erősebb azaz stabilabb, egyenletesebb előtolást kapsz. Viszont azt ajánlom, hogy minél nagyobb fokozaton hegesszél ugyanis az ettől is függ az olvadék csepp mérete ami rövidzárlati helyzetben szétrobban azaz a nagyobb csepp több "fröcskölést" eredményez.(A teljesítmény-áram növelése arányosan csökkenti a huzal végén leváló olvadék csepp méretét.) Minden gépnek az adott huzalnál csak egy optimális beállítási pontja létezik. Ezért jó ha a huzaltoló stabil a fojtó pedig fokozatmentesen állítható. Aki ért egy cseppet az elektronikához az el tud készíteni egy ilyen akár elektronikusan is szabályozható fojtót .

remrendes

Esetleg a munkakabel spiralja tud hasonlo gondot okozni, vagy a gyenge tapellatas.
Nekem a motor csere eszembe sem jutott eddig.
Viszont a beallitasi ertekek segitenenek. Regebben linkeltem egy rajzot, melyik ket tartomanyt szokas tartani, gyanitom te a ketto kozott vagy.

fn47xk7ei

jani300

Szép lapos varratot lehet CO val készíteni ?
Púposak nekem ezek a varratok .
Csak 0,8 huzalom van ,de már 15 ös anyagot is merek vele hegeszteni . Na persze előmunkált varrat hellyel .
Trafós gép , ha nagyobb fokozatot kapcsolok emelem az előtolást is , úgy jó nálam .
A trafó helyi fázisjavításával oldódtak meg a gondjaim igazán , azóta a 7 ből 5 fokozat használható .
Majd holnap cserélek egy áramátadót is , akkor egy darabig jobb a gép :)
Talán már kicsit haladóbb kezdő vagyok :)
De még mindig a bevont elektródában bízom csak feltétel nélkül .