Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Amikor nálunk készült a gázbekötés, akkor a gázos srác mondta, hogy ha réz csővel kötik be a gázt, akkor követelmény a keményforrasztás, vagy a roppantós réz idomok használata.
A lágy forrasztást nem fogadja el a szolgáltató.

xg2w6ib9x

Vízre természetesen továbbra is megfelel a lágy forrasztott kötés, akár sárgaréz, akár vörösréz idomról van szó.

D.Laci

Vajon mi  lehet az ésszerű magyarázat rá?
Úgy gondolom egy fűtés vagy vízvezetékben nagyobb nyomás lehet a rendszerben, így nem valószínű hogy az lehet a gond a lágyforrasztással. A gumigyűrűs idomok meg inkább vicces kategória szerintem a lágyforrasztáshoz képest.

fn47xk7ei

Gázos rendszernél is használják a lágyforrasztást. Az éghető és ebből fakadóan robbanásveszélyes gázoknál már szigorúbb az intézményes előírás.Itt lehet gondolni a visszaégésre vagy tűz esetén a kötés szilárdságának megszűnésére.

J-Steel

Nade a kérdés az, hogy hol van az a határ (hőmérséklet és nyomás) amikor az egyik már nem elég és a másikat kell(ene) használni?

Mondjuk a max. 3 Bar és max. 95 °C az melyik kategória?

Jani300: Te félreérted. Ha felteszek egy kérdést, és nem jön rá válasz, mert az emberek dolgoznak, attól még közben próbálok keresgélni. A tegnapi ezüstös forrasztás a kérdés feltevése után jónéhány órával jött e-mailben egy ismerőstől, de az sem mondott többet, csak azt, hogy ő ezüsttel csinálta. A miértet nem írta le.

ebalint

Nem vagyok ennek a technológiának a "királya", de amikor építkeztem/építettem a házat, akkor a fűtést, a hideg- és meleg vizet vörösréz csővel, sárgaréz idomokkal, forrasztással csináltam mindent. / keményforrasztás mai módjának híre-hamva sem volt...

Nem fordult elő hiba, annak ellenére, hogy kb. az első, és lehet az utolsó eset volt.

Ha a furmánykodás oldaláról közelítünk, akkor a nyomás kérdésénél felmerül az átmérő is.
Ez persze amolyan gondolkodjunk, míg bele nem fáradunk jelleg...

Amihez árulnak csövet és mellé való idomot, addig a normális felhasználásnak megfelel.

Ahová meg a hatóság mást ír elő, oda nem felel meg.

2f428kduf

Tisztelt Uraim
A lágyforrasztásnál használt, mostanság, ón-némi réz forrasztó anyag olvadáspontja 300 C felett van, a 16-os cső kerülete, úgy 50 mm. és 10mm hosszan van forrasztva: ez 500 négyzet-mm. Ha csak 1kg/nmm-t számítunk (több)az 500kg. Ha már 300C van a lakásban, és 500 kg-al húzza valami a csövet, akkor az a legkisebb baj, hogy lágy forrasztással készült a víz, és a fűtés. Legyen tűzbiztosításod.

J-Steel

Olvasgattam. (Jani300: Célzottan, hogy így már tudom mit keressek)
 Ivóvízcsöveknél és fűtésnél a lágyforrasztás mindig megengedett.

Pneumatikus, hidraulikus és gázvezetéknél csak keményforrasztás megengedett.

Így már akkor minden tiszta, megyek pasztát venni.

xg2w6ib9x

Szerintem csak használták.....
Nálam 15 éve már a préselős idomokkal kötötték be a gázt.
Az egyik rokonomnál kemény forrasztást használtak az is kb. 16-17 éve volt.
Én azt gondolom, hogy talán azért mert a cső vezetékben lévő mechanikai feszültségek és külső hő (pl. egy lakástűz) hatására a kötés könnyen szétcsúszhat és ez csak ront a helyzeten.
Ez csak tipp, lehet, hogy más az ok...

GG

A földgáz kéntartalma miatt nem megengedett a lágyforrasztás alkalmazása.

J-Steel

Valaki azt írta, hogy amennyiben a hézag nagyobb (egyedileg legyárott elemek esetén) akkor akkor a keményforrasztás biztosabb.

vjanos

Óntartalmu pasztát vegyél, a Degufit nekem pl bevált.

A rezcsoinfo.hu -n sok jó anyag van, de szerintem azokat már megtaláltad.
Részlet az egyikből:

"Az S-Sn97Cu3 típusú lágyforrasz olvadási tartománya 230 - 250°C
között van, tehát látható, a 200°C maximális megengedett hőmérsékletre ügyelni
kell, magasabb hőmérséklet előfordulását biztosan ki kell tudni zárni (rövid ideig is!),
ugyanis közel vagyunk a forrasz olvadási tartományához. Az épületgépészetben a
lágyforraszok általában 110°C üzemi hőmérsékletig engedélyezettek, biztonsági
tényezőt is figyelembe véve"
forrás

Bicska

Azt hiszem kicsit túltoltuk a témát.

Továbbá, semmi esetre sem vedd sértésnek, de a lenti diskurzus alapján azt tanácsolnám neked, hogy amennyiben a keményforrasztás lenne a szimpatikusabb, akkor se állj neki, mert ilyen mennyiségben úgy sem fog sikerülni.. Főleg ha pozíció forrasztásra is szükség van, ott néha még az ónnal is beszívja az ember.

És igen, korábban elfogadták a gázhoz a lágyforrasztást, de ahogy az előttem szólók írták, vagy egy évtizede legalább nem szabályos (ahogy a gumis flexi bekötő cső sem)

De hogy valami hasznos tanács is szülessen, ne csak pasztát vegyél, hanem dörzsit is, külsőt és belsőt is (kefe), a lelkiismeretes előkészítés (oxid eltávolítás)a sikeres munka kulcsa (50% múlik rajta).

000000000

Mert azzal gyorsan halad a szakikika (pres idom) de olyan is gyengébb kivitelű idom minőség ahogy mondod atol még a ropanó gyürüs megoldás is megbízhatóbb (unipipe) kulcsos verzió.. Lágyforasztás szinte örök élet ivo+fütési vízhez!

Bicska

Amúgy ezt a műanyag presses idomra mondod vagy a réz-inox TH-sra is? Én utóbbit szoktam azért használni..