Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ha a fény alapú érzékelést szeretnél csinálni akkor fogsz 2db csövet amit egymáshoz képest "V" alakban helyezel el.(Horizontálisan)  A cső aljára 1-1 db fotoellenállást teszel. Ha egyforma fénymennyiség jut mindkét csőbe akkor értelemszerűen pont a nap felé néznek a csöveid. Amennyiben az egyikbe több fény jut az azt jelenti, hogy abba az irányba kell forgatnod a cuccot, hogy megint azonos fénymennyiség jusson mindkét csőbe.
Persze ez csak a balra jobbra irány.
A fel le mozgáshoz további két cső kell ami vertikálisan van elhelyezve.
Minél hosszabbak a csöveid és minél párhuzamosabban vannak a "V" szárai elhelyezve annál érzékenyebben reagál a nap változásaira.
A jobb érzékenységre törekvés jobban ki is zárja Rabb Ferenc polgártárs felhő bezavarási elméletét.

ra8nsmk6w

Létezik olyan napkövető is amely programból tudja a nap állását a nap bármely szakában. Ezt igazából a felhők sem zavarják. Megcsinálni sem sokkal nagyobb munka, viszont a linket most nem találom. Valmikor a nyár elején még nézegettem.

Egyújabbgépépítő

Próbálkoztunk a Laslie által említett fényérzékelős megoldással.
Sajnos rengeteg kísérlet után azt kell mondjam ha valaki magának készíti és állandóan felügyeli ok.
Elég sokszor voltak előre nem látott esetek, felhőállás vihar stb, amit ez a megoldás nem kezel le.
Készült egy idő alapú megoldás ami a nap pályáját követi.
Úgy néz ki ez megbízhatóan működik. Ha valakit érdekel keressen meg magánba.

Rabb Ferenc

A cső nem jó, mert ha egyszer "elvesztette" a Napot, soha többet nem találja meg :-))

Helyette egy függőleges és egy vízszintes matt fekete lemezlap két oldalára kell egy-egy fotoérzékelő. Ezeket páronként differenciál kapcsolásban alkalmazva bármilyen irányból tudni fogják, merre kell indítani a mozgást. (az egyiknek a szemébe süt a Nap, a másik pedig árnyákban van)

István is az időalapú direkt mozgatást javasolja. Ott nem lehet tévedés. A Nap eléggé megbízható látszólagos pályán mozog egy ideje...

000000000

s7manbs8

A Nap koordinátájára vannak programok amik számítják, megadott időre helyre. Csillagászati programokban is ilyesmik, C nyelvű csomagok pl. Azt meg nem mondom hol de meg lehet találni.

000000000

Rabb Ferenc

Amihez szoftver kell, az már nem lehet teljesen rendes dolog. Lásd: Windows [#shakehead]

jv7pu3a5p

Fell kell rakni a forgatóra egy napelemet is, azt mindig arra forgatni, ahol a legtöbb áram van :)

s7manbs8

Meg is nézem hol van, pár napja az üstökös miatt elővettem amúgy is a csillagászati programot is, de igencsak meg is van itt lemezen is valahol a számítás. Amúgy meg nem valami nehéz szerintem, mert ha tudod mennyi az idő azt kell csak fokba szinte átszámítani, 24 órát 360 fokba, legalábbis a szélességhez.

s7manbs8

Az meg nem a felhőtől száll el, hanem mástól, a bakik, ami benne van. :):)

000000000

Program nélkül nem iazán lehet megoldani.
A szerkezett úgy hozod össze, hogy keresse, mere süt a legjobban a nap.
És ha nem süt egyáltalán?
Akkor a megadott határok között állandóan pásztáz?

Rabb Ferenc

000000000

Ezt most nem értem.
Ott arról van szó, hogy egy "eszerű" elektronika nem vált be.
Aprogrammal vezérelt lett a nyerő.

Miért fontos Windows egy ilyen vezérléshez?
DOS nem elég?
Meg jól tudom, Windows alól vezérlitek a CNC-t is. Pedig, az jóval bonyolultabb, mint egy napkövető.

Da ha belegondolog, egy óraművel mozgatott szerkezet is jó lehetne.
Ha egy lineáris mozgás is megfelel.
Ezt nem tudom, mert nem mélyedtem bele a dologba.
Az irányt adná az óramű a magasságot, meg havonta, vagy nem tudom milyen gyakorisággal kézzel kellne állítani.
Ehhez a Windows sem kell. [#vigyor2]

Rabb Ferenc

Jól van, na! De legaláb hadd szidjam. Nem mindent szeret az ember, amit kénytelen használni...

Egyébként valóban elég egy "óramű" is. Pontosabban egy ütemadó és egy számláló. Windows, DOS és PIC nélkül.  

De kérdezzétek Istvánt, mert mint írta van már jó megoldása a problémára. Erre írtam a #995-öt.