Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

hduf42fua

Ez most készült el ,a teljesítményét nyáron
8 kw -ra ? számolta az építő. Azt ,hogy mit melegít és hogyan a (kohóban) azt nem sikerült
megtudnom. Ha valami konkrétumot megtudok akkor felteszem. Egyébként a srác egyszerű központifűtés szerelő , de agyal mindenen.

4um5b65d

Azt kellene kitalálni, hogy egy sík üveget miként lehetne pontos paraboloid ívre hajlítani és mivel lehetne bevonni, hogy nagyon-nagyon tükör hatása legyen.
Láttam már ilyen króm spray-t, talán elég csillogást adna.
A profik alumíniumot visznek fel az üveg hátuljára.
Gondolom ez számunkra járhatatlan.

svejk

Van halítható tükör.
Nyiszi fórumtársunknak van két, vagy 4 m átmérőjű parabolája, Ő mutatott ilyen tükördarabokat.

svejk

Csak lapjára tekert csőkígyót szoktak melegíteni, lényeg a jó hőszigetelés, mert igen magas hőmérséklet, akár gőz is jöhet ki a csőből.

hduf42fua

Ez síma egyszerű tütörlap. Szilóval be van ragasztva a házba.A többi képet nézd meg a tárban ,ott látható készítés közben.

svejk

De mivel a csőkígyó sem végtelen kis felületű, ezért kisebb síktükördarabok felragasztása a parabola antennára is kielégítő eredményt adhat.

s7manbs8

Farkas Ádám

Azt meg én szereztem neki a Kabhegyi TV állomásról..., Már haza is vittem 4m parabóla tükröt, de otthon nem díjazták, Szerintem járhatóbb út a síkkollektor,és egyszerűbb.

4um5b65d

Az bizony tényleg jó.
Valaki mesélte is, hogy leolvadt a vörösréz cső forrasztás olyan hő keletkezett a fókuszban.

Farkas Ádám

szerintem sem érdemes a tükröt hajlítani, sőt nem is szabad kisebbnek lenni mint a kohó elnyelő felülete.

aajydmb6r

Minek hajlítani a tükröt, ha tükrös fóliát is fel lehet ragasztani a felületre? Esetünkben egy parabola antennára. Jól bevált módszer, csak ragasztani kell rá még egy + fényvisszaverő réteget(fóliát).

robroy007

Hogyan lehet megoldani, hogy mindig forduljon a nap felé a tükör?

Rabb Ferenc

A legegyszerűbb direkt elektromechanikus mozgatással egy viszonylag kis motorral, nagy áttétellel. A Föld tengelyével párhuzamos tengely körül kell forgatni 1f/nap sebességgel. Természetesen nem 360, hanem csak kb 150 fokos szögben. Elég 5-6 percenként utána fordítani, aztán este visszafordítani  kelet felé. Függőlegesen fél év alatt kell 65 fokot billenteni. December 22-június 21-ig felfelé és június 22-december 21-ig lefelé. Itt 5-6 naponként elég az utánállítás.  

A fotoelektromos Nap-követőket egy nagyobb felhő, vagy egy borongós időszak nagyon meg tudja bolondítani.

A képen látható síktükrös rendszer saccra 9m2. Ekkor viszont a teljesítménye max 5-6kW lehet, amikor ezerrel süt a Nap. De ilyen idén nyáron nem volt :((