Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

doil

:) nem rosz őtlet valószinü hirtelen megnő a teljesítmény azt el kezdi melegíteni a napelemet ami halálra sül :) :)

jv7pu3a5p

Poli meg Mono ra gondoltam. Egy jó vezérlő a zárlati áramot közel kiszedi belőle...

keri

Ha teszel bele üveget akkor nem :)
Egy kis kosz meg elfér ugyan úgy ahogy a napelem felületén is.

Óraszerkezet, meg táblázát...hát vannak ilyenek, csillagászati fotózáshoz, hosszú exponálású csillag követésre használják, de az a pontosság ide egy kicsit túlzás :)

Az általam felvázolt módszer 4 fototranzisztor + 2 FET híd+meghajtó, és már tekeri is a motort.

De ha szereted a bonyolult megoldásokat, akkor nem foglak megakadályozni :)

Rabb Ferenc

Rá gondolni is rossz [#csodalk] Egy mezei műholdvevő parabola fókuszában a Nap képe kb 3-5cm. Egy sötét felületű pár négyzetcentiméteres cellára rányomni többszáz Wattot? Füst > csattanás > lyuk > szomorúság [#rinya]

jv7pu3a5p

NAgyon felhevülne és akkor azért romlana a hatásfoka, meg nagy a felület is.  
De olvass vissza korában linkelt ebbe a topikba Tuba Pista egy kis napelem csipszet aminek koncentrált sugárzás kell egy lencsével vagy tükörrel. ha jól emlékszem 38% körül volt a hatásfok. Csak azt is hűteni kellett, ami persze nem baj mert kell a melegvíz is :)

doil

Na igen a poli az más tészta :) sajna nekem az drágának tünt :(  Szerintem ez a parabolás hevítős cucc nem az igazi :( sok benn a veszteségi tényező :(

keri

Nemrég valaki  mondta, hogy igaz, hogy diódaként viselkedik a napelem, de nagyon alacsony feszültsége záró irányba, ezért kell neki dióda, de mintha azt is hallottam volna, hogy némelyik táblába beépítik ezt a diódát, vagy talán a cella sorokba is. SZóval ezt meg kell nézni az adatlapján hogy kell e dióda.

Én is erre gondoltam, hogy ezért kell feszültség korlát, hiszen felmehet egészen magasra is a feszültség.
De az nem bonyolult. Van PWM feszültség szabályzom, kiegészítve egy FET-el már jó is.

keri

Meggyullad? [#wink]
Ahogy LZ is mondta, nem szeretik a meleget a félvezető cellák. Erős hűtés kellene neki, úgy talán 2-3* erősebb sugárzást is elvisel, de nem tudom hogy a belső vezetékezés elbírna-e névlegesnél ennyivel nagyobb áramot.

keri

Amúgy csinálnak ilyen cellát ami bírja a koncentrált napot. Valami ausztrál csávó csinált olyan cellát ami hűtéssel 1 tenyérni napelemről, kilowattokat leszed.

000000000

Rabb Ferenc

Ha ez ilyen egyszerű barkács házi feladat, akkor miért görcsöl a világ más irányban?

keri

Régen amíg antennáztam, volt olyan esetünk, hogy elolvadt a műholdvevő fej műanyag burkolata. Azt hitte mindenki hogy UFO támadás érte a házat (akkor ment a Déry féle 0. típusú találkozások)
Aztán utána néztem, és valamikor szeptember környékén volt egyetlen olyan nap, amikor az Astra műhold, egybe esett a nappal, és érdekes módon pont akkor olvadt le a fej.
Mindezt egy fehérre festett, nem túl fényes 110cm-es parabolával.
Sajnos a mai parabolák között rengeteg olyan van aminek egyszerűen nincs rendes fókusza, de ez manapság nem probláma mert jóval érzékenyebbek a fejek. Régen az érzéketlen fejekhez, szükség volt jó fókuszpontra is.

Rabb Ferenc

Tavasszal és ősszel van 2-3 nap, amikor a Nap délben "belesüt" az LNB szemébe. Ezért kell matt felületűre festeni az antennákat.  

Az esztergomi antennagyár (GRANTE) prímfókuszos antennái adták a 3-5 cm-es Nap-képet. A Alumíniumárugyár offszetjei pedig kb leveses tányér nagyságút [#nyes]

keri

Egyrészt nem mondtam hogy barkács megoldás. Az a faszi nem egy kommersz napelem cellát alakított át, hanem feltalálta az olyan cellát ami kibírja a meleget.

A másik, hogy parabola és napkövető mechanika kell hozzá.

Ehhez jön az is, hogy egyre olcsóbbak a napelemek, és a jó hatásfokú vékony film napelemek is megjelentek már ami kb. olyan olcsó gyártást tesz lehetővé (ahogy terjed) mint lefesteni a kerítést. Ezek után ki a fene foglalkozna drága és szervízigényes szerkezetekkel hiszen egy átlagos családi ház teteje bőven ad elég felületet mozgó alkatrészek nélküli rendszerhez is ami így 30-40évig karbantartás nélkül működni fog.

doil

Na igen erről van szó ! rengeteg dolog van ami termel és nem kis hatásfokkal de lehet hogy csak kamu ? mint néhány ezer video a jutyubon :)