Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok!
Szidjuk! Csak kíváncsi voltam, hogy értem, vagy félre értem.

Itt, ott elgépeltem. Az gyszerű helyett "esszerű"-t.
Nincsen "gy" betű a billentyűtetemen. [#papakacsint]

000000000

Ja igen.
Egy olyan fényre érzékeny napközevős dolog esetleg hajóra, elektromos bringára, meg olyan helyekre való, amelyil változtatja az irányát, helyzetét.
De akkor már inkább egy program, ami egy iránytűvel is össze van kombinálva.
Csak hogy legyen benne számítógép is. [#eplus2]

keri

Amit én láttam házi napkövetőt, az 2db fototranzisztorból épített hídból állt. Köztük egy lemez, ha mindkettőt érte vagy éppen nem érte fény akkor állt, ha csak az egyiket akkor abba az irányba fordult.
Amikor meg tök sötét volt akkor visszaállt alaphelyzetbe a keleti irányba.  
A magasságot legfeljebb kézzel szokták állítani.
A nyári/téli nap fordulón a nap déli magassága a szélességi fokhoz képest +/- 23,5fok vagyis 47 fokos  ingadozása van, a föld forgási és keringési síkjának eltérése miatt, ami már hoz pár százalékot ha ezt is követjük, azonban ezek a szélső értékek viszonylag rövid ideig tartanak, ezért gazdaságilag ha a termelékenység számít, nem biztos hogy megéri tovább bonyolítani egy plusz mechanikával.

A napéjegyenlőség idején 47,5fokon van a nap Budapesten, de valójában ha az éves termelékenység számít, akkor figyelembe kell venni azt is, hogy nyáron több a napos órák száma, ezért érdemes abba az irányba eltolni az elevációt. 35-45fokot szoktak optimálisnak venni általában. Ha pedig az a lényeg, hogy télen is meglegyen egy adott minimum, akkor pedig abba az irányba kell eltolni, hiszen nyáron amúgy is meglesz az elvárt minimum.

Tekintve a mechanikus forgatók költségét és karbantartás igényét, összevetve a napelemek csökkenő árával manapság egyre jobban háttérbe szorul a forgató használata, mivel olcsóbb nagyobb felületű napelemet használni mint forgatót. Ráadásul ugye manapság a napelemek hatásfoka is megnövekedett, ezért eleve nem kell akkora felület mint régen az régi amorf cellák esetén.

Mostanában viszont kifejlesztettek egy olyan optikai réteget napelemekhez ami csökkenti a fény visszatükröződését az üveg felületéről. Ezzel az oldalról érkező szórt fényt is jobban hasznosítják a napelemek, jelentős teljesítmény növekedést elérve.
http://ingatlan.net/magazin/2010/10/uj-talalmany-20-evig-ingyen-termelni-az-energiat-a-napelem-folia/" TARGET=_fnew>Itt a cikk

http://www.soloptics.com/fusion/technology_overview" TARGET=_fnew>És itt a cég aki csinálja

keri

Hajókon tipikusan a fedélzetre vízszintesre fektetett napelemeket használnak, főleg vitorlás hajókon, hiszen elég nagy vitorla felület lenne :)

doil

Sziasztok !
Nekem van 17 tábla 12V 1A - es napelemem jelenleg majdnem hogy vizszintesen :( úgyhogy figyelem a topicot hátha lessz ebből a forgatóból valami :) bár az össz súja elég nagy :(

keri

Visszaolvasva látom hogy parabolát akartok nap felé fordítani, amihez már jóval precízebb követés kell mint a napelemekhez.

A megoldás egyszerű.
Nem kell csöveket meg minden vackot bonyolitani.
Camera obscula azaz lukkamera. Dobozra egy nagyon pici lukat kell fúrni, a doboz másik falán megjelenik a nap képe viszonylag élesen. Most már csak 4db fototranzisztort kell odarakni a sötét világos határra, és hídba kötve egy műveleti erősítővel figyelni milyen irányba folyik az áram. Halál precíz követő rendszer. Kb. így működik a klasszikus infrakövetős rakéta irányítása is. :)

keri

Amorf szilicium? :)
Kristályos napelemből kb 1 tábla tudja ezt a teljesítményt :)

Helyedben 45 fokban felállítanám a napelemeket, az is sokat javít már a dolgon.

keri

Apropó, rá lehet közvetlenül kötni az akkumulátorra a napelemet? Persze túltöltés ellen tennék rá egy feszültség korlátot.
Hatásfok nem számít. Csak készenléti villanynak kell, amit ritkán használok.

doil

Szia  Igazad van Amor Szilicium de egész jó szinte felhős időben és még esőben is van töltésem :) csak sajna  a műhely tetelyén van és felállítva nagyon erősen belekapna  a szél ezért van fektetve :( Van szélerőművem is de az csak kisérleti stádiumban , igaz a generátorom meg van hozzá sőt a turbinám is csak még nincs összekötve mert nincs áttételem :( ráadásul függőleges a turbinám tehát kis fordulat de iszonyú nyomaték :)

doil

Szia ! közvetlenül ne nagyon mert erős napfénynél felugrik 18V - ra is ! azt nem szereti az aksi , kell 1 töltésvezérlő :)

jv7pu3a5p

Rá bizony. Nekem sikerült is 16Vot csinálnom az akkuba mert elfelejtettem levenni. :)) Még jó hogy nem lett baj...
Az nem tudom, hogy soros dióda nélkül lehet-e, napelemnek mehet visszafelé is fesz?? Valószínű igen, de még nem próbáltam. Mert a töltőben ami nemrég készült el, csak egy FET van.

doil

Szia !

Az Amorf nem igazán szereti a viszáramot , Sőt a zárlatot sem mert elszineződik és csökken a teljesítménye :(

jv7pu3a5p

Nekem 30 fokos tetőm van. Tavasszal még egész jól jött a 70Wos cellából a 70W. Nyáron gondolom a nagy meleg miatt nem tudta a 70W-ot, 50-60 között mozgott. Most meg, hogy ilyen lapos a nap nem megy 50W fölé. Legalábbis gondolom, hogy a beesési szög az oka. Lehet meg kellene jobban dönteni...

robroy007

üdv  

mi van akkor ha egy nap cellára mondjuk parabola tükörrel koncentráltan világítunk?

svejk

Lyukat beszövi a pók, belemegy a por...
Komolyan, stabilan csak valamilyen óragenerátor a megoldás, mint ahogy a többiek írták...
Mikrovezérlővel pl. táblázatból olvasva akár nem lineáris hajtás is illeszthető hozzá.