Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Ha nem megfelelő sehogy sem a tető tájolása , akkor ki kell fordítani a tető síkjából .
Szerintem pedzegethettek hasonló megoldást , csak ugye másnál is síkban van ,úgy legyen punktum .
 Nem telepíteném ,otthagynám a fenébe őket ,kínlódjon velük más .
És gondolom ha esélyük lett volna már rég pereltek volna .
Közvetlen szomszédomban is a nyugati oldalon vannak a napkollektorok ,úgy áll a nyeregtető .
De ne legyen már ebből is vita , nem érdekel a bánatuk , csak nem lehet semmit egy nézőpontból nézni .

2vkx6unz

Meg persze ha valamiért nem áll le az inverter és fázisban valamiért elcsúszik fázisban az Inverter visszakapcsoláskor valószínű az inverter húzná a rövidebbet.

Nem tudom mi a protokoll egy hálózatrész feszültség mentesítése során nem nem tartom kizártnak, hogy valamilyen módon a véletlen visszakapcsolások ellen védett. mint pl. egy vasúti felsővezetőt is összekötnek feszmentesítés után a sínnel. De vannak it villanyszereléssel foglalkozók akik majd kijavítanak.

keri

Ez így valóban nem olcsó.
De persze kérdés mennyi és milyen hosszú áramszünetek.

Nekem egy 700VA-es tartós üzemű szinuszos inverterem van szünetmentes célokra, most épp 200Ah 12V akkuval.
A nagy fogyasztók kivételével mindent elbír. Megoldja a hálózat átkapcsolást is, és az akkutöltést is. Ez nekem 65ezer forint volt, meg az akku még ennyi.

Ha nem 3 fázisú fogyasztót akarsz hajtani, akkor nincs szükség fázis eltérésre.
Elosztó szekrénybe beiktathatod, a szünetmentesen védendő kismegszakítók és a hálózat közé, de arra figyelj, hogy FI relét tegyél utána.
Aggregátort váltó érintkezős mágneskapcsolóval és egy extra reteszelt mágneskapcsolóval, lehet rákötni, így biztosan nem kapcsolhat össze a hálózattal, esetleg egy időzítőrelével lehet késleltetni a reteszt, hogy a hálózat megszűnése után ne egyből kerüljön rá, legyen ideje felpörögni az aggregátornak.

keri

Még az is lehet hogy elmondta nekik hogy ez így nem fog annyit termelni, mert árnyékban lesz fél napig a mező fele, csak nem értették meg.

keri

A normál visszatápláló inverter hálózat nélkül nem tud menni, de a hibrid inverterek tudják.

Gondolom megfelelően szabályos biztonsági leválasztással együtt.

keri

Ilyen nekem is volt.
Még amikor volt értelme PC-t összerakni, tettem ajánlatot 16Mbyte memorás gépre, de a javaslatom ellenére spórolni akart, ezért csak 8Mbyte-ot raktuk bele. Pár év múlva persze már kevés volt, és jött reklamálni hogy kiloptam 8Mbyte memóriát. Szerencsére mindent szépen vezettem és az orra alá dugtam az általa aláírt számlát, amin már 8Mbyte szerepelt.

keri

Na meg gondold el. Áramszünet van és te hajtod meg az egész utcát ha nem állna le [#nyes]

keri

Amúgy igen. Lekapcsolás, visszakapcsolás ellen védelem, mérés, földre kötés.

J-Steel

Szia Keri!

A 700W-os invertered gondolom csúcsban többet is tud, pl ha beindul valami, akkor rövid időre több teljesítményt vesz fel, és olyankor a legjobb ha nem kapcsol ki túlterhelésre.
 Olyan lakásokban ahol csak tv, számítógép és lámpa van, persze hogy elég.
 Ha viszont előkerül egy konyhai vízforraló, indukciós főzőlap vagy van a lakásban villanybojler, akkor ezeket valahogy le kell választani.
 A te esetedben pl nagyon jó, hogy télen ha elmegy az áram, a gázkazán nem kapcsol ki, mert az invertered intézi a dolgokat. (Már ha van kazánod)

A 700W-tal kapcsolatban lenne egy megjegyzésem. Írtad, hogy 200Ah és 12V.
 Azt kell tudni, hogy az akku 200Ah-t öt 5 óra alatt ad le, tehát óránként 40A. Erre tervezték az akkut. 12V x 40A az 480W.  Gyakorlatilag 5 órán át tud 480W-ot leadni folyamatosan, aztán vége.
Ha ezt 700W-ig kitolod, az 45%-kal több áram akkor már közel van a visszafordíthatatlan ciklusszámcsökkenés. Ezen kívül kevesebb energiát lehet kinyerni.
 Én azt javaslom, hogy hosszútávon még egy 100Ah  akkut mellé kellene tenni. Ezzel akkor azon kívül hogy az invertert megfelelően ki tudod használni, az elvi 2KWh tárolt energiamennyiséget 3KWh-ra növelnéd.

Azért elvi mert nem nagyon szabad egy ólomakkut 50% alá meríteni. Ritkán lehetséges egy 50..30%-ra merítés, de akkor azonnal vissza kell tölteni. Ha beleszámoljuk ezt és a hatásfokból adódó veszteségeket, akkor az elvi 2KWh a gyakorlatban csak 1KWh.

remrendes

Nem azt mondtak, hogy bele van irva a szerzodesbe a varhato teljesitmeny?
Mondjuk nem lepne meg az sem, ha a kivitelezo ennyire ertett volna hozza.

fn47xk7ei

Akkor itt már a jogi oldal kerül előtérbe és a kivitelező nyer mert a várható teljesítmény az nem garantált azaz valóságban bármennyi is lehet. A "várható" csak annyit jelenthet, hogy máshol ekkora teljesítményű napelemes rendszer eddig mért teljesítménye statisztikailag. Ami persze nem jelent garanciát arra, hogy vitatott rendszer is leadja majd. De mi valószínűleg már nem tudjuk meg mi is az igazság és mi lesz a végkifejlet az ügyben.

keri

keri

Igen, ez ilyen fajta.
Vissza hajló karakterisztikás.
A 700W-os flexemet pl. gyönyörű lágyindítással pörgeti fel [#vigyor]Persze közben csipog a túlterhelés jelző, de visszahajló karakterisztikás a túlterhelés védelem, így nem okoz gondot.

A többiben is teljesen igazad van, és így is működik. Külön nem mértem meg, de 4 fokozatban jelzi a terhelést 25% alatt marad többnyire.

Volt egyszer egy egész napos áramszünet, azt végig bírta, hiszen nem használok minden rákötött fogyasztót egyszerre.
Az akku amúgy már 10 éves és bírja [#vigyor]
Tehát ha megdöglik épp ideje lesz.
Van 10db 40Ah-s Panasonic szünetmentes akkum szükség esetére, de a Priusomat és napelemet is rá tudom kötni ha villany kéne.

remrendes

Hat latni kellene azt a papirt, amin kiszamoltak a varhato termelest. Ha hasrautesszeruen felszoroztak a szokasos kb 1100-1200kWh/kWp/ev-vel, akkor azert barmi elkepzelheto.