Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

mex

"nők külsejét nem úriemberes becsmérelni főleg nem egy állítólagos szakmai fórumon."

Szerintem ez nem becsmérlésnek készült, csak egyszerű ténymegállapítás volt.

Szalai György

Már Klapka Gyuri bácsi is rég megmondta, hogy:  Ne a nőt, az ékszert nézze! [#vigyor2]
Az internet szabadsága, hogy bárki elmondhatja a véleményét, bárhogy néz is ki ő, meg a véleménye.
Minden esetre a számla valóság tartalmát nehéz volna megkérdőjelezni.
Tudatlanságból, vagy inkább nemtörődönségből átverték őket és nem tudom azt feltételezni, hogy egyedi eset volna.

Kristály Árpád

Szerintem attól, hogy valaki szép.....nem tehet róla
[#worship][#worship][#worship]

Mert napelemből is van ilyen meg olyan is...
A lényeg a hasznossága...???

e70p0gieb

Nem ténymegállapítás volt, hanem csak egy vélemény

keri

Nem az volt a lényege a két videónak, hogy a Polgárnak leraktak rosszul tájolva egy drága rendszert, és háborgott hogy milyen vacak a napelem, míg a HAndrás meg elmagyarázta, hogy átverték?

keri

Állítólag Kínában minden európait "latin lovernek" neveznek a helyi lányok...azt hiszem tudom hova megyek a nyári szabi alatt [#vigyor]

jani300

Úgy értettem hogy itt nem pancserek vannak .
Hogy átverték e vagy sem ,nem tud meghatni , marad elég pénze rajta így is .
A kérdésem még mindig nyitott ,miért tiltják az akkus pufferelést ?

keri

Alapvetően nincs tiltva, csak ugye a hálózatra engedéllyel rendelkező invertert köthetsz csak.
Ezekből is van olyan amire lehet akkut kötni, de ez brutálisan drága.

Én szerintem majd szürkezónában oldom meg.
Normál inverter pl. mégis honnan tudná hogy akkuból vagy napelemből kapja az egyenáramot?
Simán csinálok egy áramszabályzót az akkura, ami figyeli a hálózat betápot és úgy állítja a visszatáplálás áramát, hogy ez kb nullára jöjjön ki mindig.
A napelem pedig az akkut fogja tölteni.
Így biztonságos, hálózatra szinkronizált inverterrel minimalizálhatom a hálózat használatát teljesen automatikusan.

Valahogy amúgy azt is meg lehet oldani, hogy sziget üzemben használjuk ezeket az invertereket, ha épp áramszünet lenne, de arra kell egy biztonsági kapcsolás, hogy ne kerülhessen egy vezetékre a közhálózattal.

vjanos

Kicsit hasonló problémakör...

Az utóbbi fél évben többször volt több órás áramszünet mifelénk. Ezenfelül többször beinog a hálózat, villannak a lámpák...

Most vasárnap mikor gyertyát keresgéltem, azon gondolkodtam, hogy kéne egy közepes (~3-5000VA) szünetmentes táp ami a házban a világítást, fűtés keringetőt és a kisebb fogyasztókat elvinné.
Bár három fázis van és azon szét is vannak osztva a helységek, szóval nem is biztos, hogy egyszerűen egy fázisra lehetne hozni akár csak a világítást.
A nagyobb fogyasztókhoz van külön vezetékezésem.

Vagy egy aggregátor a táp helyett. Vagy mindkettő.

A szünetmentes táp elvileg megoldja a közhálózat leválasztását?
Viszont ha a tápot akarnám aggregátorral tölteni, akkor azt gondolom csak a normál bemenetén lehetne, akkor meg mégis kéne az egész elé leválasztás?

Most hogy így bepötyögtem, már nem is biztos, hogy egy gondolatkísérletnél többet megér-e ez az egész :D

hostya

Mindkét videóban elsősorban a napelemes rendszerről beszélt mindenki..
A kivitelező átverő koklerről, (aki felvette a pénzt a tervezésért/kivitelezésért) alig esett szó..

PSoft

Félreértettél, vagy talán csak én nem voltam egyértelmű...

Idéz...nők külsejét nem úriemberes becsmérelni...

Én ere írtam amit írtam, a "latin lovereket"-t...lerosszom. [#nyes]

jani300

Lehet félre is értem a hozzászólásod lényegét .
De itt a megrendelő nem egy zöld emberke .
A megrendelő dúsgazdag kőkemény üzleti befektető , aki az elvárt magas kamatot reklamálja a befektetése után .
Az csak hab a tortán hogy a napelemben műszaki analfabéták .
A kivitelezőnek itt nagyon meglehetett kötve a keze . Fel lehet azt a napelemet megfelelő módon is telepíteni , csakhogy nemá ,az csúnya lesz ,mit képzel !
Esetleg ha visszavennének a "kacsaláb" sebességéből nőhetne is a megtakarításuk !
A részletek ismerete nélkül írom ezeket .
Azért érdekes lenne meghallgatni a tervező telepítői oldalt is .

RJancsi

Gondolom attól tartanak, hogy egy házilag összetákolt "szünetmentes táp" visszatermel a hálózatra ha áramszünet van. Hiába van nekem is napelemem a tetőn, áramszünet esetén lekapcsol és egy kóbor elektron sem vándorol a ház hálózatába sem. Épp azért, hogy ha azért van áramszünet, mert a villanyászok valamit szerelnek, ne érje őket meglepetés egy házi kiserőmű visszatáplálása miatt. Persze elvben megoldható lenne, hogy ha nincs hálózati áram akkor csak a házat lássa el de ilyet még nem láttam. Lehet, hogy az inverterek "maguktól" nem is tudják az 50 Hz-t, a hálózati áram adja az "ütemet" a szinkronizáláshoz.

hostya

"Lehet félre is értem a hozzászólásod lényegét ."
Valószínű...

"Azért érdekes lenne meghallgatni a tervező telepítői oldalt is ."
Igen!
Érdekes lenne az is, de gondolom arról nem készült videó...

fn47xk7ei

Miért, te feltelepítenéd az északi oldalra a napelemeket ha a megrendelő "csak" úgy gondolja ott szebb lesz? Szerintem dirrektben nem úgy van és biztos, hogy tudták a telepítő szakemberek így nem tudja majd teljesíteni az elvárt igényt. Ez pereskedésnél komoly adu lenne a megrendelő kezében így inkább közös megbeszélés alapján való döntés hozatalt- kivitelezést látom-vélem valósnak inkább erre a helyzetre. A megrendelő meg egy-két lényeges dolgot azóta elfelejthetett és most egy kicsit vonaglanak. Van pénzük ( látszik, hogy szeretnek vele dicsekedni is) így valószínűleg egy másik céggel majd bővíttetik a rendszert.