Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Tanuld meg, számolni nem szabad! Akkor bukik az egész! Ez ugyanaz mint amikor bankhitel kell valakinek, a legideálisabb esetet feltételezik, azt hogy örökké élsz, és mindig ugyanolyan jó lesz a fizud, egészségi állapotod, mint adott pillanatban.
Ügyesen rád beszélik amit lehet, közben még azt is elhiszed, hogy te  mented meg a világot. Én nem fogom tudni, nem is akarom, majd talán akkor hiszek a jelenleg élő ember kis "lábnyomában" ha indiai aszkéta módjára élünk, és technológiai valamint biológiai igényünket a létfenntartás szintjére csökkentjük.

keri

Ez igaz.
Természetesen számoltam. Kb. ugyan ott van.

Mostanában kezd a villanyautó javára billenni a mérleg, de egyenlőre inkább a felső kategóriában. Egyéni körülményektől is nagyban függ, tehát számolni kell.
Olcsóbb autókkal még nem versenyképes tisztán az anyagiakat nézve.

De ugye a 12milliós Lexus sem versenyképes ilyen szempontból a 3milliós Daciaval szemben, aztán mégis van aki az előbbit veszi inkább.

keri

14 forintos áram árral minek van gáz nálad? [#vigyor]

remrendes

Nem teljesen gondolom maskepp, en is szeretnek fuggetlen lenni (bar a baratnom elott ezt nem reklamozom), de szerintem nem kifizetodo.
A Geo, H es a kapcsolt tarifak mellett a napelem megterulese is megkerdojelezheto.
Mondjuk nekem amugy is boven van hova tennem "felesleget", nem konnyu ugy epitkezni, hogy ne fuggjek a bankoktol :)
A villanyauto vasarlas veszelye sem fenyeget, majd egyszer, ha Pecs-Debrecent megjarom oda-vissza toltes nelkul.

keri

Második pohár bort iszom az ebédhez, így elhiszem inkább neked a számolásod. [#vigyor]
Én azt néztem hogy hőszivattyúval kb. ugyan ott vagyok (kicsivel jobb) áramköltségben mint gázzal.
A sima ellenállásos fűtés nem gazdaságos, és csak napelem +szaldóval éri meg.

Sok friss építkező kolléga csinálta azt hogy nem vezette be a gázt, mert az is sok millió lett volna mire kiépíti, kazán meg kéménnyel. Helyette napelem, meg fűtőbetétes villanykazán. Ez kijött neki a gázkazán beruházási költségéből. Aztán ha lesz pénze cseréli hőszivattyúra, így felszabadul neki egy csomó teljesítmény.

10kW manapság valóban sok, de a jövőre tervezve vettem 10kW-os invertert. Napelemből még nincs ennyi.
Lehet tiltakozni, de a villanyautók biztosan átveszik az uralmat 5-10éven belül. Én 1-3 éven belül tervezem megszabadulni az utolsó benzines autómtól. Akkor viszont hasznos lesz a többlet kapacitás. A gázkazánom is régi, lassan cserélni kell. Nem fogok kéményt és kondenzációs kazánt venni, inkább hőszivattyú. Így már el is fog fogyni a 10kW. Ha nem akkor majd fűtöm a járdát is hogy ne kelljen havat lapátolni [#vigyor]

Abba belegondoltál milyen jó lesz nekem hogy a 400forintos benziből 6-8liter/100km fogyasztás helyett üzemanyag költség nélkül járhatok? 240forint/km helyett 0forint.
Jó számoljunk, 42forint vezetékes árral, még ez is 700forint alatt van. Persze ez inkább az autó megtérüléséhez számolandó, de rendszerben gondolkodva, én egyszer megveszem ezeket, aztán se üzemanyag, se fűtés, se villanyszámlám nincs. Azért lásd be ez elég vonzó lehetőség, és jelentősen csökkenti a kiszolgáltatottságot.

keri

Ez teljesen érthető.
Ha van hova tenni a pénzt (Vagy eleve nincs) akkor tiszta sor, hogy nem ezek az első dolgok amire költeni kell. Nekem szerencsére nem hiányzik ezeknek az ára sehonnan.

Villanyautó:
840km hatótáv elég lesz? [#vigyor]
Oké az 50milliós áron most ne akad már fenn, de cserébe a Bugatti Veyront is alázni fogja piros lámpától indulva miközben a 3 gyerekülés is elfér hátul [#nyes]

Persze a viccet félretéve ilyenre nekem sem futja, de nem is kell. Túl nagy autó.
A Skoda és a VW is kijött villanyautókkal, meg a KIA-nak is vannak jó gépei, ezekből fogok választani.
Nekem 220km a legnagyobb táv amit egyszerre meg akarok tenni, ezt meg elég jól teljesítik már a mostaniak.

remrendes

Ez a "nemfuggoseg" erdekes elkepzeles a fovarosban, egy tanyan meg el is tudnam kepzelni. Vagy csak az orosz gazzal es a magyar arammal van gond?

ywathzay

Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy fenntarthatatlan ez az állapot ami most van. Hosszútávon biztosan. Szerintem demagógia azt gondolni, hogy a villanyautó, meg a napelem megváltja a világot. A világgazdaság jelenlegi berendezkedése nem a jövőt szolgálja, érdekcsoportok, nemzetközi holdingok amik meghatározzák a haladási irányt, ezek fő mozgatórugója hogy pozitív szaldóval zárjanak évről -évre. Hogy mi lesz ha nyugdíjas leszek? Leszek nyugdíjas? A jelenlegi felállás szerint kicsi rá az esély.
Egy villanyautó BP agglomerációjában életképes, nekem nincs 1.5 napom egy budapesti útra. (Tavalyelőtt télen cégünk beszállt az ÖKO buliba, Bp-Nyíregyháza útvonal az M3 autópályán 14 órát vett igénybe, jeges szélvédővel, megfagyott újjakkal, a típust nem írom le).
Az mondjuk érdekes, hogy ami villannyal működik ott nincs amortizáció? Tehát minden örök életű? Csak ez a k...szott diesel autó romlik el? Mert akkor te tényleg a jövőbe ruházol be.
Majd ha a Tesla vízből és levegőből készít autókat, talán akkor lesz környezetbarát/ tudatos, addig meg ugyanolyan fogyasztási cikk mint a többi.
Én kiszállok a témából. [#wave]

keri

Én érveltem számoltam. TE viszont nem.
Rémrendes bár másként gondolja, de korrekten érvel.

Pont azért érdemes ezekre költeni, mert nem lesz mindig ugyan olyan a helyzet.
Most simán kifizetem a rendszer árát, de nyugdíjasként lehet már nem tudom a fizetni a számlákat. Nekem már nem is kell. Neked igen.

Vajon melyikünknek van több esze? Én aki gondol a jövőre, és igyekszik csökkenteni a függést, vagy te aki azt hiszi örökké változatlan és fenntartható lesz ez a világ, amiben most élsz?

remrendes

keri

Mindkettővel. MAgyar áram ára lehet sokkal drágább, az orosz gáz szállítás meg megszűnhet.
Teljesen nem lehet függetleníteni magunkat a társadalomtól, de ettől még nem is kell jó rabszolgának lenni.

PSoft

IdézCsak ez a k...szott diesel autó romlik el?
[#eljen]

Szeretnék majd látni egy 20-30 éves villanyautót! [#nyes]
Dieselt...látni bőven!

remrendes

A villanyauto vetelaraban boven kifizeted az uzemanyag tobbletkoltseget elore.

g89ketty

keri

Ez igaz.
Természetesen számoltam. Kb. ugyan ott van.

Mostanában kezd a villanyautó javára billenni a mérleg, de egyenlőre inkább a felső kategóriában. Egyéni körülményektől is nagyban függ, tehát számolni kell.
Olcsóbb autókkal még nem versenyképes tisztán az anyagiakat nézve.

De ugye a 12milliós Lexus sem versenyképes ilyen szempontból a 3milliós Daciaval szemben, aztán mégis van aki az előbbit veszi inkább.