Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Az hogy amit nyáron betermelmeltem azt télen elhasználom ,az nem ződ ,hanem zöldség .
Hatalmas parasztvakítás ,azon csattan aki nem teheti ezt meg ,mint amúgy elég sok más is .

keri

[#taps]"mérnök  megoldotta, mert ez a dolga" [#nyes]
És ahogy hallom elég gyorsan megtérült az a fajta hálózatszabályzó akku.

PSoft

IdézNagyon szép ez ződ világ . lEHET VISSZANYAL A FAGYI .

[#t209p4011#]

Rabb Ferenc

keri

Pedig így van. Visszafelé is megy az energia. Trafó nem tud szelektálni.
Csak ugye a hálózat 3 fázis. Nem tudják külön szabályozni a fázisokat, meg ugye itt a helyi hálózat feszültség esése is beleszól.
Ha csak az egyik fázison van visszatermelés, akkor azon felmehet a feszültség, borul a szimmetria, lekapcsol az inverter (túlfesültség feszültség miatt)

Persze ha olyan sok a napelem, akkor az MVM szépen eloszthatja az 1 fázisú termelőket, hogy ez ne következzen be.

3 fázisúnál ilyen gond nincs. Nem néztem meg, de a paraméterek között nekem szoktak eltérések lenni a 3 fázis teljesítménye között. Figyeli a hálózatot és szerintem valamennyire igyekszik kiegyenlíteni a szimmetriát.

Másik, hogy 1 fázisra jellemzően nem szeretnek engedélyt kiadni 10-16Amper felett. Ezt a hálózat adottságaira hivatkozva visszautasíthatják.
3 fázisnál viszont nincs ilyen problémájuk. Ott a bejövő biztosítékra amit engednek, azt a visszatermelésre is.

Én is azt javaslom hogy 3 fázisra készülj, és túlméretezett inverterrel a jövőbeli fogyasztásra is (napelem mellett minden elektromos lesz előbb utóbb, az autót is beleértve) rákészülve, ha napelemet nem is pakolsz még mögé annyit, mert az ár nem teljesítmény arányos, aztán ha bővíteni kell akkor sokkal többe fog kerülni, ha erre nem gondoltál.
Én 3*16Amperes invertert vettem, ami 11kW, de most csak 2.2kW napelem van fenn. Ezt még most 3kW-ig felbővítem, aztán a következő lépcsőben jön egy 11kW-os mező a másik tetőre.

keri

Van ismeretségem a linkelt energiatárolónál.
Ez kísérleti projekt volt, de bevált.
Már tervezik a következőt, de a külföldi tapasztalatok is jók.
https://villanyautosok.hu/?s=energiat%C3%A1rol%C3%B3

keri

Annyira nem gond a 3 fázisnál.
Ott a frekvenciát figyelik, ha túl magas akkor szabályoz vissza, de ez nem gyakori, mivel csak akkor lehetséges, ha a fogyasztás több mint 100%-a napenergiából megy.
Máskülönben fosszilis erőműveket állítanak le. Sőt most a COVID alatt kisebb fogyasztás miatt Paksot-ot is vissza szabályozták.

RJancsi

Ez azért felvet bennem egy kérdést. A cikkben van egy link ami azt írja, hogy egy holland stadion világítását a parkolóban álló elektromos autók akkuja biztosítja. Ez vices. A jókedélyű messziről jött szurkoló végigélvezi a meccset, majd a végén vár még pár órát a parkolóban mire ismét lesz annyi töltése hogy hazáig kitartson. Vagy én nem értem a lényegét? [#wilting]

keri

Lehet károgni ezen, de akkor is zöld.
Amit nyáron megtermelek, azt elhasználja valaki, és nem fosszilissel kellett megtermelni.
A téli fosszilis (vagy atom) energiás fogyasztás meg napelem nélkül is meglett volna. Annyi hogy nyáron annyival kevesebbet égettek.

Sokkal nagyobb hülyeség lenne akkuban tárolni nagy mennyiségű energiát fél évre, amikor egyből el is lehet használni hálózati szinten.

keri

Ez mondjuk más téma már. De én követtem el a hibát hogy minden kapcsolódó cikket linkeltem [#vigyor]
Nyilván nem. De ezek a V2G rendszerek kísérleti projektek, még keresik a megfelelő felhasználási lehetőséget és szabályzási módokat.
Én inkább abban látom a lehetőséget hogy ahogy a soroksári akku, az autók szabad kapacitását is virtuális erőművé lehet szervezni, ami bevételt termel az autó gazdájának amikor nincs használatban, csak állna a parkolóban. Ugyan akkor a beállított időpontra feltölti(vagy lemeríti) a beállított akku töltöttségi értékre.

keri

Hát igen, mindjárt itt a világvége a napelemek miatt [#eplus2]

keri

"Szerencsétlen gazdagoknak is vannak problémái ,azért megnyugtató "

Igazából ez a te problémád is.
De az unokáidé főleg.

Ha a "gazdagok" akik a pénzüket nem egy nagyobb füstokádó autóra költik, hanem napelemre, meg villanyautóra, rajtad is segítenek, akinek nem futja ilyenekre.
Végső soron, meg pont a kezdeti magas ár kifizetése teszi lehetővé, hogy később olcsóbbak, elérhetőbbek és működőképesebbek legyenek ezek a technológiák.

Ahogy a Ford T model sem volt jobb mint egy ló.

J-Steel

Ma kijött a Démász (MVM) hogy biztosítékot cserléljen, nagyobbra bővítettem.
 Azt mondja a szerelő, hogy ha majd lesz napelem, akkor a három fázis nagyban segíteni fog abban, hogy vissza tudjak termelni. Egy fázison ha ugyanis a feszültség magas lesz, akkor lekapcsol az inverter.
Úgy értelmeztem ezt a mondatot, hogy három fázis esetén már nem kapcsolgat le olyan gyakran.

Kérdeztem, hogy miért, mondja azért, mert ha sokan vannak a környéken akinek napeleme van, a napos órákban könnyen felmegy a hálózat feszültsége.
 Én azt gondoltam, hogy a többletfeszültség (többletteljesítmény) a városrész vagy utca transzformátorán kereszül is vissza tud jutni a nagyobb hálózatra, de mintha a szakember nem ezt sugallná.

Ha mondjuk a telepített rendszerem lekapcsolgatna gyakran a nyári időszakban 15 percenként, akkor a számított visszatérülés meghosszabbodna. Bosszantó.

jani300

Nem vagyok a napelem ellensége , sőt ha tehetném már hétfőn kezdenék a szigetelést ,nyílászáró cserét , napelem rendszer telepítést , és a havernak is lenne egyel több klíma telepítése . A gáz vésztartalék lenne .
De ez nem teljesen savanyú a szőlő szindróma ,azért .
Amíg ráláttam valamelyest a dologra  400 KVA es trafók voltak lakossági övezetek ellátására átlagosan .
Ha mondjuk utcánként 10 ember megteheti hogy 11 KVA rel rádolgozik a rendszerre , akkor hamar erőművé válik az a trafó és visszatermel a primerre .
A hálózat sem biztos hogy elviselné ezt egyáltalán bővítés nélkül .
Ha mondjuk 4 időzónával megoldható a termelt energia átvitele ,az segíthet valamit . De ez csak nyáron lehet így téli időszakban ne fedezi a termelés a szükségleteket még így sem .
A gázmotor is buli volt egy ideig , kettő is működött a volt munkahelyemen .
De elég volt egy áfa változtatás és megölte őket a távfűtés .
Ha igazán széles réteg tud 11 KVA es rendszereket telepíteni akkor úgyis előkerül ez a téma újból .