Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Kb. Hat évig dolgoztam a Prométeuszz cégnél mint szervizes!

Sok barkácsolást láttam...
Magam is építettem több égőt, volt olyan, hogy tizenöt évig ment hiba nélkül...
( Egyedi, a maga az égőház lent a pincében és az égés 15-méterrel arrébb egy eozinmázas kandallóban, majdnem zaj nélkül, a levegő 100-as gégecsőben ment a pincéből)

Fáradt olajra láttam sok félét... némelyik igen hangos!!!

Egy biztos!

Fűteni kell az olajat a fúvókánál is!
Normál fúvóka nem jó!!!
Ülepíteni, szűrni fémek ellen is s nem igazán környezetkímélő....

Talán a legjobb megoldás a forgóserleges égő lehet... ráfolyásra, de hőre visszacsapó szelepet feltétlen be kell építeni
Könyv amit a volt főnököm írt: Olajtüzelés c. (Bálint István)

Itt elég sok info van!

Üdv.: Árpád[#worship][#worship][#worship]

Rabb Ferenc

fisrcxuk3

Nekem  a forgó  nem jött be , kipróbáltam  víszintesen függőlegesen, hidegen -melegen, a kicentrifugált  mocsok elszűkítette a lángcsövet, max 1 óra volt. Még a használt étolaj is tartalmaz éghetetlen  anyagot.
Amire  kitalálták a sirokkot, arra meg tök jó.Minden  nap  fűtöm  vele a műhelyt .

keri

Van ismeretségem a linkelt energiatárolónál.
Ez kísérleti projekt volt, de bevált.
Már tervezik a következőt, de a külföldi tapasztalatok is jók.
https://villanyautosok.hu/?s=energiat%C3%A1rol%C3%B3

jani300

A levegőporlasztásos fajtát egy volt kollégám forgalmazta rendszerben is , tőle láttam először , komplett több rekeszes
 ülepítővel a gyári égő összes tartozékával .
A volt munkahelyemen pakurával is fűtöttek régen ,de az már nem volt meg mire én odakerültem .
Alternatív égők voltak olaj gáz üzemre .
Egy másik kórházban még megvoltak az olajégő előmelegített fúvókái , az égőben ,de az már csak gázzal üzemelt .
Láttam a fúvóka és nagynyomású szivattyú közti elemelegítőt amit nem tudtak leutánozni ,mert elolvasztotta az beöntött alu a rézcsövet . Jóval később rájöttem hogy spiáterrel lehetett az kiöntve , kisebb hőfokon , és egyébként is alunak túl nehéz volt , elsőre ólomnak gondoltam .
Volt gázmotor , olajcsere , de a végén már nagyon kellett papírozni a fáradt olajat .
Ez a ruszki dolog inkább a kíváncsiságomat keltette fel , de lehet megpróbálom , egy fél nap munka szerintem egy kisebb fej ,annyit rááldozok .

RJancsi

Ez azért felvet bennem egy kérdést. A cikkben van egy link ami azt írja, hogy egy holland stadion világítását a parkolóban álló elektromos autók akkuja biztosítja. Ez vices. A jókedélyű messziről jött szurkoló végigélvezi a meccset, majd a végén vár még pár órát a parkolóban mire ismét lesz annyi töltése hogy hazáig kitartson. Vagy én nem értem a lényegét? [#wilting]

keri

Ez mondjuk más téma már. De én követtem el a hibát hogy minden kapcsolódó cikket linkeltem [#vigyor]
Nyilván nem. De ezek a V2G rendszerek kísérleti projektek, még keresik a megfelelő felhasználási lehetőséget és szabályzási módokat.
Én inkább abban látom a lehetőséget hogy ahogy a soroksári akku, az autók szabad kapacitását is virtuális erőművé lehet szervezni, ami bevételt termel az autó gazdájának amikor nincs használatban, csak állna a parkolóban. Ugyan akkor a beállított időpontra feltölti(vagy lemeríti) a beállított akku töltöttségi értékre.

PSoft

Rabb Ferenc

Gondolod, hogy ez a nagyonsötétződeket meghatja? Oldják meg a hülye mérnökök, az a dolguk, azért kapják a fizetésüket!

Csak úgy dicsekvésként: a frekvenciafüggő szelektív lekapcsolás elvi és gyakorlati részét egykori kedvenc előadónk Dr Bendes Tibor és munkatársai dolgozták ki és vezették be a gyakorlatba. Tették mindezt a nagy 1965-ös amerikai áramszünet tanulsága okán, hogy a hasonló teljes rendszer összeomlást elkerüljük. Magyarország akkori rendszerideje kb 20 másodperc volt. Arra sem elég, hogy a díszpancser felfogja a történéseket, érdemi döntést hozzon és felvegye a telefont...

J-Steel

Ma kijött a Démász (MVM) hogy biztosítékot cserléljen, nagyobbra bővítettem.
 Azt mondja a szerelő, hogy ha majd lesz napelem, akkor a három fázis nagyban segíteni fog abban, hogy vissza tudjak termelni. Egy fázison ha ugyanis a feszültség magas lesz, akkor lekapcsol az inverter.
Úgy értelmeztem ezt a mondatot, hogy három fázis esetén már nem kapcsolgat le olyan gyakran.

Kérdeztem, hogy miért, mondja azért, mert ha sokan vannak a környéken akinek napeleme van, a napos órákban könnyen felmegy a hálózat feszültsége.
 Én azt gondoltam, hogy a többletfeszültség (többletteljesítmény) a városrész vagy utca transzformátorán kereszül is vissza tud jutni a nagyobb hálózatra, de mintha a szakember nem ezt sugallná.

Ha mondjuk a telepített rendszerem lekapcsolgatna gyakran a nyári időszakban 15 percenként, akkor a számított visszatérülés meghosszabbodna. Bosszantó.

Szalai György

A szolgáltatóknak is lépni kell.

Napból, szélből, atomból, mindegy hogy honnan jön a pénz, csak jöjjön. Az egyik befektetés szükségessé teszi a másikat és mind fial.
A körhinta nem áll meg, a nép veszi a villanyt, mint a cukrot.
Hiába a ledes villanykörte és a sok A-s hűtőszekrény megtakarítása, majd kompenzáljuk ezerszeresen légkondival.

jani300

Ez egy szép probléma .
Védik a hálózatukat , feszültség emelkedéstől .
Most kíváncsi lettem mi az előírás hány voltig termelhet az inverter ?
Nagyfogyasztó mellé kell költözni a hol van két műszak :)
A háromfázis igaz is meg nem is . Ha tényleg sokan termelnek akkor szerintem mindegy . Ha egyedül termelsz sokat akkor van benne valami .
De komoly rendszerrel megoldható ,ha mindent tudsz figyelni akkor ilyenkor kell klímát járatni ,vizet melegíteni ,villanyautót tölteni .Vagy hegeszteni :)
Elvileg .
Nagyon szép ez ződ világ . lEHET VISSZANYAL A FAGYI .
Ha Tesla módszerével át lehet küldeni a másik féltekére az energiát akkor tényleg lehet zöld is én úgy látom .
De persze paksot is meg lehet állítani ha szépen süt a nap :)
Szerencsétlen gazdagoknak is vannak problémái ,azért megnyugtató :)