Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Igen, tudom hogy a meleg víz előállításra jóval hatékonyabb, de nekem nem éri meg. Számolgattam, maradok a napelemnél, mert jóval rugalmasabb és ezáltal hasznosabb számomra.

remrendes

Az EON azt mondja, hogy 35.31-37.74 Ft/kW a tarifa. Akkor az 423720Ft evente, ami 7.9 ev.
Felvete, ha azt a 11-12000kWh-t el is hasznalja, mert ha nem, akkor az atvett arfolyam kb a fele a fentinek.
Ha mondjuk errol megy pl egy hoszivattyus futes, akkor azt a reszt "csak" 23.53 Ft/kWh-val szabadna szamolni.
2020-as adatok szerint egy atlag 4 fős háztartás családi házban villamos energia fogyasztása havonta 230 kWh.
Nyilvan, minel nagyobb a rendszer, annal olcsobb fajlagosan. Tesom rakatott fel 2*50kW-ot, az meg kevesebbre jott ki, de szerintem az sem egy atlagos eset.

ywathzay

Tanuld meg, számolni nem szabad! Akkor bukik az egész! Ez ugyanaz mint amikor bankhitel kell valakinek, a legideálisabb esetet feltételezik, azt hogy örökké élsz, és mindig ugyanolyan jó lesz a fizud, egészségi állapotod, mint adott pillanatban.
Ügyesen rád beszélik amit lehet, közben még azt is elhiszed, hogy te  mented meg a világot. Én nem fogom tudni, nem is akarom, majd talán akkor hiszek a jelenleg élő ember kis "lábnyomában" ha indiai aszkéta módjára élünk, és technológiai valamint biológiai igényünket a létfenntartás szintjére csökkentjük.

remrendes

keri

14 forintos áram árral minek van gáz nálad? [#vigyor]

d46hvfrdr

Nekem volt napelem és napkollektor is. Van tapasztalatom és biztosan állítom, hogy a napkollektor az az egy olyan zöldítő lehetőség, ami képes érdemi megtérülést produkálni, és hacsak nem lesz az energia ingyen, akkor a leghatékonyabban hasznosuló energiamegtakarító eszköz!

Az igaz, hogy a villamos energia a legtöbb energiáraformára jól hasznosítható, de a napkollektorhoz képest drasztikusan kedvezőtlenebb a mutatója! Ráadásul a napkollektoros rendszer tavasztól őszig 99%-osan biztosítja a használati melegvizet!
Persze vannak akik multimilliókat beleölnek futurisztikus rendszerekbe amik elméletben jónak tűnnek csak logikusan átgondolva azonnal kibukik hogy alkalmazhatatlan az elvárt célra!

Nálam egy 500L-es 2 hőcserélős pufferre dolgozik rá egy 24 csöves napkollektor  (1800mm-es csövekkel 200L tartály nyitott rendszerü), én hagyományos keringető szivattyúval és időzítővel használom. Az egyik hőcserélő a napkollektor, a másikra a központifűtés van kötve.  4-5 tagú családot 99%-osan kiszolgál! A maradék 1% az az amikor 3-4 napig nem süt a nap és mivel nyár vagy ősz , nem akar az ember ezért befűteni, ilyenkor bedugom a fűtőbetétet arra a 1 max 2 napra!
Tavasz elejétől ősz végéig teszi a dolgát már bő 10 éve!
Ezt gazdaságosabban vagy egyszerűbben semmisem fogja pótolni!

Persze ha van pénz orrvérzésig, nincs gond, lehet fűteni fűtőbetétes kazánnal, akár nyitott ablak mellett nyár közepén is. De szerintem érdemesebb az átlagembert érintő lehetőségek mellett maradni!
Természetesen jó dolog a napelem meg a hőszivattyú vagy az új elektromosautó is, de sajnos be kell vallani, hogy ez nem az átlag népnek jó, hanem annak akinek amúgyis bőségzavara van!

keri

Második pohár bort iszom az ebédhez, így elhiszem inkább neked a számolásod. [#vigyor]
Én azt néztem hogy hőszivattyúval kb. ugyan ott vagyok (kicsivel jobb) áramköltségben mint gázzal.
A sima ellenállásos fűtés nem gazdaságos, és csak napelem +szaldóval éri meg.

Sok friss építkező kolléga csinálta azt hogy nem vezette be a gázt, mert az is sok millió lett volna mire kiépíti, kazán meg kéménnyel. Helyette napelem, meg fűtőbetétes villanykazán. Ez kijött neki a gázkazán beruházási költségéből. Aztán ha lesz pénze cseréli hőszivattyúra, így felszabadul neki egy csomó teljesítmény.

10kW manapság valóban sok, de a jövőre tervezve vettem 10kW-os invertert. Napelemből még nincs ennyi.
Lehet tiltakozni, de a villanyautók biztosan átveszik az uralmat 5-10éven belül. Én 1-3 éven belül tervezem megszabadulni az utolsó benzines autómtól. Akkor viszont hasznos lesz a többlet kapacitás. A gázkazánom is régi, lassan cserélni kell. Nem fogok kéményt és kondenzációs kazánt venni, inkább hőszivattyú. Így már el is fog fogyni a 10kW. Ha nem akkor majd fűtöm a járdát is hogy ne kelljen havat lapátolni [#vigyor]

Abba belegondoltál milyen jó lesz nekem hogy a 400forintos benziből 6-8liter/100km fogyasztás helyett üzemanyag költség nélkül járhatok? 240forint/km helyett 0forint.
Jó számoljunk, 42forint vezetékes árral, még ez is 700forint alatt van. Persze ez inkább az autó megtérüléséhez számolandó, de rendszerben gondolkodva, én egyszer megveszem ezeket, aztán se üzemanyag, se fűtés, se villanyszámlám nincs. Azért lásd be ez elég vonzó lehetőség, és jelentősen csökkenti a kiszolgáltatottságot.

vadember

124 m2 es a lakás amiben négyen lakunk. Gázzal fűtök és a meleg vizet is gáz biztosítja. Kondenzációs kazán az energiaforrás. A termosztátot nem tekergetem sohasem. 12 évvel ezeelőtt építettem a házat, akkor beállítottam 22 C-fokra azóta így van. Padlófűtés van az egész lakásban, mindenütt 1 C-fokon belül van a hőmérséklet.
Az éves gázfogyasztásom sok évre visszamenőleg 850-900 m3/év.
Az áram 459kWh/2 hónap. Az gázdíjam 100 000 Ft. éves átlagban, az áram 2754*37 Ft= 101 000 Ft.
Nézzük az elmúlt évi fogyasztást:
Gáz 875*119Ft/m3=104 000
Áram 2754kWh*37Ft=102 000 Ft.
Össz:106 000 Ft.
Ha átszámolom a gáz energiatartalmát kWh órába az 878*34,5 MJ/M*=30,187 = 8385 kWh
Tehát kb 11 000 Kwh az éves energia igényem. Ezt kis jóindulattal lefedné a te általad ajánlott 10 Kw/h rendszer.
Nálam az osztás így jön ki.3360000/2060000=16,3 év
Ez persze csak akkor igaz ha a meglévő hálózatot használom energia tárolóként, nem veszek akkumulátort, és nem veszek még villamos fűtésre alkalmas készülékeket, hogy áttérhessek a gázról.
Vagy a te számolásod túlságosan leegyszerűsített, vagy az enyémben van hiba.

(A valóságban ennél sokkal kevesebbet fizetek, mert villamosipari dolgozóként nekem 14 Ft. az áram nem 37.)

remrendes

Ez a "nemfuggoseg" erdekes elkepzeles a fovarosban, egy tanyan meg el is tudnam kepzelni. Vagy csak az orosz gazzal es a magyar arammal van gond?

vadember

Egy nullával több van az osztóban, így jó.
3.360 000/206 000=16,3

keri

Én érveltem számoltam. TE viszont nem.
Rémrendes bár másként gondolja, de korrekten érvel.

Pont azért érdemes ezekre költeni, mert nem lesz mindig ugyan olyan a helyzet.
Most simán kifizetem a rendszer árát, de nyugdíjasként lehet már nem tudom a fizetni a számlákat. Nekem már nem is kell. Neked igen.

Vajon melyikünknek van több esze? Én aki gondol a jövőre, és igyekszik csökkenteni a függést, vagy te aki azt hiszi örökké változatlan és fenntartható lesz ez a világ, amiben most élsz?

keri

Én a saját villanyszámlámat látom, itt 42forint, és amikor a régebbi rendszereket telepítettük, még 52forint volt, de 8 év alatt is bőven jó a megtérülés. Sőt 12év alatt is.

Meg ugye azért most mesterségesen alacsony az áram ára, ez sem marad mindig így, Paks2-vel sem. Amellett hogy én támogatom az atomenergiát, mert akinek esze van az látja hogy csak megújulóval és akkuval egyenlőre nem lehet kiváltani mindent.

De mindegy is. Vedd úgy hogy túl sok a pénzem és nem tudom mire költeni [#nyes]
Nekem megéri ez a befektetés, hogy ne függjek a mindenkori kormány kénye kedvétől, az orosz gáztól, meg akármitől nyugdíjas éveimre, de előtte is jól esik a rezsicsökkentés.

Én amúgy arra gyúrok hogy már vannak olyan metángenerátorok amik a légkör co2 és víz tartalmából villannyal csinál metánt. Igaz hogy pocsék a hatékonysága, de 2MWh akku kéne hogy a fűtét is megoldjam akkuról, téli nyári viszonylatban.
Ezt lehet csökkenteni úgy, hogy az olcsó napelemek miatt túlméretezni, hogy télen is legyen elég energia, és az akkut csak arra kell, hogy a hetes felhős időt áthidalja, nem fél évet.
Viszont ez nyáron nyilván durva többlet termelést produkál, ezzel a felesleggel meg már teljesen mindegy milyen hatékonysággal lehetne termelni a metánt, amit kényelmesen el lehet tárolni télre, és azzal fűteni, és akár egy gázmotort hajtva, villanyt is elő lehet állítani.
Tudom hogy nem most lesz ez, de egyenlőre van szaldó, ezzel elvagyok.
Később meg simán levághatom majd a méretlen csatlakozó vezetéket, és kikötethettem a gázt is.

keri

Mindkettővel. MAgyar áram ára lehet sokkal drágább, az orosz gáz szállítás meg megszűnhet.
Teljesen nem lehet függetleníteni magunkat a társadalomtól, de ettől még nem is kell jó rabszolgának lenni.

keri

Igen, tudom hogy a meleg víz előállításra jóval hatékonyabb, de nekem nem éri meg. Számolgattam, maradok a napelemnél, mert jóval rugalmasabb és ezáltal hasznosabb számomra.

remrendes

A villanyauto vetelaraban boven kifizeted az uzemanyag tobbletkoltseget elore.