Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Nagyjából egyetértek veled, de pár probléma amit annak vélsz nem az, illetve elavult info.

Sok kollégámnak van napeleme ami már megtérült. kb. 7 év alatt.

Inverterek nem romlanak el olyan gyakran. Biztos előfordul, de az első 90-es években telepített kísérleti rendszerek is működnek még. Amiről tudok hogy elromlott, azt javítottak, de ha cserélni kell akkor is pluszban volt már.

Napkollektor már régen nem éri meg. Legfeljebb nyaralóba, vagy kerti zuhanyzóba. Van ilyen, nagyon komoly rendszer is az ismeretségemben, de soha nem térült meg a napelemekkel ellentétben, ellenben folyamatosan baja volt vele mert nyáron túlhevül, télen alig termel. Kb. tavasszal, meg összel volt kis haszna, míg a napelem egész évben használható, probléma nélkül. Tartósabb, stabilabb, megbízhatóbb, és ugye ha áram van, minden van.

Akkus tárolás sem olyan drága már. Persze nem téli nyári viszonylatban, de pár napos viszonylat elég. Abból a pár alkalomból amikor ez kevés, és vezetékes áramra fanyalodok, meg nem fog meggazdagodni a szolgáltató.

keri

Apríték égető teljesen jó azon már én is törtem a fejem, de túl kevés hulladék keletkezik a pici kertemben, azt meg nekem egyszerűbb komposztálni.

Mindig lesz egy olyan réteg, meg lakókörnyezet, ahol nem lehetséges napelemet telepíteni, pont ezért van létjogosultsága a családiházakon a napelemnek és túltermelésnek és a hálózatra termelésnek.

remrendes

7 ev? Most, hogy viszonylag leestek az arak es markatol fuggoen mar 420-450000 korul raknak fel 1kW-nyi napelemet, ugy 9-12 ev a megterulesi ido.
Ha megszunik a szaldo elszamolas, akkor ezt kb masfellel fel lehet szorozni.

remrendes

Az EON azt mondja, hogy 35.31-37.74 Ft/kW a tarifa. Akkor az 423720Ft evente, ami 7.9 ev.
Felvete, ha azt a 11-12000kWh-t el is hasznalja, mert ha nem, akkor az atvett arfolyam kb a fele a fentinek.
Ha mondjuk errol megy pl egy hoszivattyus futes, akkor azt a reszt "csak" 23.53 Ft/kWh-val szabadna szamolni.
2020-as adatok szerint egy atlag 4 fős háztartás családi házban villamos energia fogyasztása havonta 230 kWh.
Nyilvan, minel nagyobb a rendszer, annal olcsobb fajlagosan. Tesom rakatott fel 2*50kW-ot, az meg kevesebbre jott ki, de szerintem az sem egy atlagos eset.

ywathzay

Teljes igazságod van! Én javaslom a szigetüzemet minden ZÖLD napelemes embernek. Tankolja szigetüzemben éjszaka a 40 millás villanybömöst, meg mercedest, fűtsön télen szigetüzemben az elektromos fűtéssel, meg az okosbojlerrel, dolgozzanak a több száz KW fogyasztású kisüzemek télen is a saját maguk által megtermelt energiával, (de akár a nagyok is).  Nyáron meg a  feles energiával fűtheti a medencéjét, vagy amit akar.....
Mitől lesz ez környezetbarát, környezettudatos? Acél kell a tartószerkezeteknek, üveg kell a napelemet befedni, lítium kell az akksikba, mérhetetlen mennyiségű réz szükséges az üzemeltetéshez, ezeknek a feldolgozásához, gyártásához kitermeléséhez rengeteg eszköz, gép, nyersanyag.... soroljam? Mindezen dolgok előállításához világméretekben mérhetetlen mennyiségű energia kell, (a tesla gyárakhoz azokhoz a giga méretekhez) mennyi acél/beton/cement, eszköz és ezek feldolgozásához, bedolgozásához mennyi energia kell hogy egyáltalán létrejöjjön, a millió tonnányi akkut miből állítják elő, levegőből......
az egész a pénzről szól, mindent az irányít, az a legfontosabb legyen mindig két ellentétes oldal, mert a megosztottság ismét valaki hasznára válhat.

remrendes

ywathzay

Ha valamiben HISZEL akkor attól nem tántorít el semmi. Ismerős most telepíttetett rendszert 2 hónapja. Kérdezem mikorra térül meg.... 7 év (már megint ez a bűvös szám). Mennyibe fájt... mennyi a villanyszámlátok.... osztok, szorzok, te figyelj már ezt akárhogy nézem ez több mint 10 év, és akkor még semmi plusz fogyasztást nem teszel hozzá. -  Jaj de bővíthető a rendszer, meg az asszony már mondta hogy kellene még egy fagyasztó, meg a műhelybe is teszek villanyfűtést..... ráadásul az utóbbi 2 hónapban szerintem ha volt 3 nap amikor láttuk is azt a fénygömböt.... nembaj, majd nyáron megtermeli.

d46hvfrdr

Nekem volt napelem és napkollektor is. Van tapasztalatom és biztosan állítom, hogy a napkollektor az az egy olyan zöldítő lehetőség, ami képes érdemi megtérülést produkálni, és hacsak nem lesz az energia ingyen, akkor a leghatékonyabban hasznosuló energiamegtakarító eszköz!

Az igaz, hogy a villamos energia a legtöbb energiáraformára jól hasznosítható, de a napkollektorhoz képest drasztikusan kedvezőtlenebb a mutatója! Ráadásul a napkollektoros rendszer tavasztól őszig 99%-osan biztosítja a használati melegvizet!
Persze vannak akik multimilliókat beleölnek futurisztikus rendszerekbe amik elméletben jónak tűnnek csak logikusan átgondolva azonnal kibukik hogy alkalmazhatatlan az elvárt célra!

Nálam egy 500L-es 2 hőcserélős pufferre dolgozik rá egy 24 csöves napkollektor  (1800mm-es csövekkel 200L tartály nyitott rendszerü), én hagyományos keringető szivattyúval és időzítővel használom. Az egyik hőcserélő a napkollektor, a másikra a központifűtés van kötve.  4-5 tagú családot 99%-osan kiszolgál! A maradék 1% az az amikor 3-4 napig nem süt a nap és mivel nyár vagy ősz , nem akar az ember ezért befűteni, ilyenkor bedugom a fűtőbetétet arra a 1 max 2 napra!
Tavasz elejétől ősz végéig teszi a dolgát már bő 10 éve!
Ezt gazdaságosabban vagy egyszerűbben semmisem fogja pótolni!

Persze ha van pénz orrvérzésig, nincs gond, lehet fűteni fűtőbetétes kazánnal, akár nyitott ablak mellett nyár közepén is. De szerintem érdemesebb az átlagembert érintő lehetőségek mellett maradni!
Természetesen jó dolog a napelem meg a hőszivattyú vagy az új elektromosautó is, de sajnos be kell vallani, hogy ez nem az átlag népnek jó, hanem annak akinek amúgyis bőségzavara van!

keri

Akkor ha rossz helyen veszed, és lehúznak a telepítéssel, ami elég gyakori amióta megnőtt a népszerűsége.

Ez telepítéssel együtt ennyi.

Egy 10kW-os rendszer éves szinten 12MWh áramot szokott hozni, pesszimistán számolva is.
Ez 42ft/kWh áron 504000forint évente.
3360000/504000=6,66év

vadember

124 m2 es a lakás amiben négyen lakunk. Gázzal fűtök és a meleg vizet is gáz biztosítja. Kondenzációs kazán az energiaforrás. A termosztátot nem tekergetem sohasem. 12 évvel ezeelőtt építettem a házat, akkor beállítottam 22 C-fokra azóta így van. Padlófűtés van az egész lakásban, mindenütt 1 C-fokon belül van a hőmérséklet.
Az éves gázfogyasztásom sok évre visszamenőleg 850-900 m3/év.
Az áram 459kWh/2 hónap. Az gázdíjam 100 000 Ft. éves átlagban, az áram 2754*37 Ft= 101 000 Ft.
Nézzük az elmúlt évi fogyasztást:
Gáz 875*119Ft/m3=104 000
Áram 2754kWh*37Ft=102 000 Ft.
Össz:106 000 Ft.
Ha átszámolom a gáz energiatartalmát kWh órába az 878*34,5 MJ/M*=30,187 = 8385 kWh
Tehát kb 11 000 Kwh az éves energia igényem. Ezt kis jóindulattal lefedné a te általad ajánlott 10 Kw/h rendszer.
Nálam az osztás így jön ki.3360000/2060000=16,3 év
Ez persze csak akkor igaz ha a meglévő hálózatot használom energia tárolóként, nem veszek akkumulátort, és nem veszek még villamos fűtésre alkalmas készülékeket, hogy áttérhessek a gázról.
Vagy a te számolásod túlságosan leegyszerűsített, vagy az enyémben van hiba.

(A valóságban ennél sokkal kevesebbet fizetek, mert villamosipari dolgozóként nekem 14 Ft. az áram nem 37.)

keri

Még szerencse hogy a hagyományos megoldásokhoz ezek egyikére sincs szükség....ja várj, de mégis.
Hagyjuk ezt a demagógiát. Senki nem azt mondta amit te itt belemagyarázol.
Ha érdekel szívesen elmagyarázom, de ha csak kötekedni akarsz akkor kérlek jelezd hogy időben tilthassalak.

vadember

Egy nullával több van az osztóban, így jó.
3.360 000/206 000=16,3

jani300

Azért a fejlécben szerepel hogy alternatív energia ...
Nekem van némi tapasztalatom az aprítékégetövel ,ha nem is sok .
Persze ez a hetven millás mercivel ,nagy bömössel járó réteget nem érinti ,mert ugye két kézzel is tenni kell érte hogy valahol megérje .
Tiltják a kerti hulladék égetését is már .
Most ugye nem kupacokban égető elmebetegekre gondolok .
De le lehet darálni , hatékonyan füstmentesen égetni is .
Az hátrány hogy tárolni szárítani kell .
Az egész amiről itt folyik a beszélgetés csak a családiházas réteget érinti .
Hány százaléka lakhat panelben a lakosságnak ?
Szerintem ők ellenezhetik a ződséget is .

keri

Én a saját villanyszámlámat látom, itt 42forint, és amikor a régebbi rendszereket telepítettük, még 52forint volt, de 8 év alatt is bőven jó a megtérülés. Sőt 12év alatt is.

Meg ugye azért most mesterségesen alacsony az áram ára, ez sem marad mindig így, Paks2-vel sem. Amellett hogy én támogatom az atomenergiát, mert akinek esze van az látja hogy csak megújulóval és akkuval egyenlőre nem lehet kiváltani mindent.

De mindegy is. Vedd úgy hogy túl sok a pénzem és nem tudom mire költeni [#nyes]
Nekem megéri ez a befektetés, hogy ne függjek a mindenkori kormány kénye kedvétől, az orosz gáztól, meg akármitől nyugdíjas éveimre, de előtte is jól esik a rezsicsökkentés.

Én amúgy arra gyúrok hogy már vannak olyan metángenerátorok amik a légkör co2 és víz tartalmából villannyal csinál metánt. Igaz hogy pocsék a hatékonysága, de 2MWh akku kéne hogy a fűtét is megoldjam akkuról, téli nyári viszonylatban.
Ezt lehet csökkenteni úgy, hogy az olcsó napelemek miatt túlméretezni, hogy télen is legyen elég energia, és az akkut csak arra kell, hogy a hetes felhős időt áthidalja, nem fél évet.
Viszont ez nyáron nyilván durva többlet termelést produkál, ezzel a felesleggel meg már teljesen mindegy milyen hatékonysággal lehetne termelni a metánt, amit kényelmesen el lehet tárolni télre, és azzal fűteni, és akár egy gázmotort hajtva, villanyt is elő lehet állítani.
Tudom hogy nem most lesz ez, de egyenlőre van szaldó, ezzel elvagyok.
Később meg simán levághatom majd a méretlen csatlakozó vezetéket, és kikötethettem a gázt is.

keri

Apríték égető teljesen jó azon már én is törtem a fejem, de túl kevés hulladék keletkezik a pici kertemben, azt meg nekem egyszerűbb komposztálni.

Mindig lesz egy olyan réteg, meg lakókörnyezet, ahol nem lehetséges napelemet telepíteni, pont ezért van létjogosultsága a családiházakon a napelemnek és túltermelésnek és a hálózatra termelésnek.