Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Mielőtt kapnék a fejemre azért írtam 3 percet mert a szinteket nagy  nyitható (akna) ajtók vannak ( alapból zárva hogy a szinteken az anyagok mozgatása zavartalan legyen )No amikor jön a bödön ott lelassitanak a gépkezelők és nyitják az ajtókat.

000000000

"A magas fordulatú forgótest rövid időre gőznyomás alá csökkenti a nyomást, majd a hirtelen növekvő nyomás összeroppantja a keletkezett gőzbuborékot, amelynek eredménye képén hatalmas hő szabadul fel. Ez a hőenergia melegíti fel a vizet."

Ezzel egyenértékű megoldás, ha teszel a szobába egy komplett légkondit. Beltéri egységet és kültérit egyaránt.
[#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2]
Gondold végig. Az más kérdés, hogy a kavitáció eszi is az anyagot, minél jelentősebb a kavitáció, annál jobban sérül a vízzel érintkező mozgó elem.
Nagyszilárdságú hajócsavarok is ledarálódnak, ha kavitációs sokk éri.
Ennél már az állandó mágnes is jobb, az legalább nem fogyaszt áramot, haszna meg ugyanennyi.

000000000

Mondjuk megnyugtató lenne egy adat, ami sosem volt publikus:
Fázisonként felvett teljesítmény kW-ban, szolgáltatott meleg vízmennyiség literben és celsiusban.
Ez segítene eloszlatni minden félreértést.
Én mindenesetre felajánlom a 18 éves villanyboylerem teljesítmény/hatásfok adatait fogadási alapnak.
Minden % differencia egy sör a nyertesnek.
Naponta.
[#pias][#pias][#pias]

Rabb Ferenc

keri

Ezt mondom én is [#nyes]
Sima légkondi/hőszivattyú jobban ki van találva már.

keri

NE is várj ezektől adatot.
Innen szoktam tudni hogy marhaság, még mielőtt kicsit is törném rajta a fejem.

s7manbs8

000000000

Ki akarja kapcsolni a gravitációt.
Kínai befektetőknek kellene eladni az igazságszolgáltatásunkat.
Egyrészt működen, másrészt ott az ilyeneknek tényleg kikapcsolják a gravitációt.
És még a buszgyártás is fellendül, amellett hogy az ilyeneket is eltakarítják.
Ha értitek, mire gondolok.[#ejnye1]
http://images.usatoday.com/news/_photos/2006/06/15/van-large.jpg" TARGET=_fnew>Mobile execution bus
http://usatoday30.usatoday.com/news/world/2006-06-14-death-van_x.htm" TARGET=_fnew>Bővebben a teljesítményadatokról

000000000

2vkx6unz

Szóval a hőszivattyú egy Panasonic Aquarea 9 kW-os hőszivattyú. Az épület egy Wekerle telepan álló felújitott ikerház fele. A nyílászázók kicserélve, fa szerkezetű 2+1 rétegű üvegezéssel mivel korhűnek kellett lenni. A külső hőszigetelés 12 centi grafitos eps hab. A fűtés alacson hőmérsékletű padlófűtés és mennyezefűtés (max előremenő vízhőmérséklet 35°C, de ez esetleg nagyon nagy hidegben általában 25-26°C. A hidegburkolatos helységekben padló a parkettás helységekben mennyezet fűtés van. A padló alatt is legalább 8 centi hőszigetelés. A fagerendás födém is teljes keresztmetszetben hőszigetelővel feltöltve. Ezen kívül mivel az épület elég jó gáztömörség szempontjából van még egy hővisszanyerős szellősztetőgép is.
Az alapterület ha jól emlékszem 62m2.

Mivel a kollégám még csak az ősszel költözött be még részletes fogyasztási adatokkal nem szolgálhatok, de mivel ez neki is fontos figyeli a fogyasztását.

2vkx6unz

Svejk, azért tudsz a -7 fokos levegőből meleg vizet csinálni mert az még meleg :) Az még éppen 266 fokos Kelvinben... Szóval a -7 fokos levegővel egy -15 fokos közeget még melegíteni tudsz mindaddig amíg a két anyag hőmérséklete ki nem egyenlítődik. Na ezért fújják át a hőcserélőn a levegőt, hogy mindig legyen elég "meleg" levegő ami fűti a hideg közeget a hőcserélőben.
Szerintem el lehet majd érni jobb COP-t is csak még nincs meg a megfelelő technológia és hűtőközeg.

ebalint

Szia!

Ha van időd még egy kicsit ezzel foglalkozni...

Az ikerház világos, de érdekelne, hogy alá van pincézve, vagy sem? Ha igen, akkor ott van-e fűtés? A falak anyaga?  
Én még a nálunk első fecskének tekinthető padlófűtési megoldásokat használtam, de akkor is voltak korszerűbb megoldások, amelyek nálunk nem is álltak rendelkezésre, és megfizethetetlenül drágák voltak.

Ezért érdekelne, hogy milyen is a lefektetett cucc, rétegről rétegre.

A legnagyobb hidegben 25-26 'C-os előremenő hőmérséklet számomra elég meglepő. Van aki ilyen hőmérsékletre fűti a szobát.

jv7pu3a5p

Köszi az infókat.  
Ez a leghasznosabb amit mi tapasztalunk.  
A legnagyobb hidegben 25-26 fok az elég gyengének tűnik. Szerintem ha folyamatosan megy is, sem tudja majd rendesen fűteni a lakást. De kíváncsi leszek, érdeklődve várom majd a friss adatokat ha érkeznek.  

jv7pu3a5p

Huhh most nézem jó drága szerkezet...
Na és akkor ebből kiindulva a dilemma:

Gáz:
Egyszeri költségek:
Bekötés, csövezés, gázterv, kazán. Legyen X.
Havidíj: Y

Hőszivattyú:
Csövezés, hőszivattyú: X körül.
Havi: Y körül (legalábbis amiket a neten találtam infó alapján)

ION kazán + napelem:
kazán, napelem, inverter, engedélyek: 1 - 1.5X
Havi: Y körül szintén, lehet jobb is.

A padlófűtést mindháromnál alapul vettem.
Az utolsó kettőnél van lehetőség további napelemekkel csökkenteni a havit.  

És akkor még nem is írtam az infra fűtőfilmet, azzal még olcsóbbra jön ki az egyszeri költség.

keri

Elég jó ez a technológia már.
Inverteres scroll kompresszorok, szabályozott expanziós szeleppel nagyon jó hatásfokúak.
A hűtőközeg ami igazából csak 1 adott hőmérsékleten működik jól. Ezért jobb a víz-víz hőszivattyú, mert ott viszonylag stabil a bemenő és a kimenő hőmérséklet is...és persze magasabb is mint a téli levegő.