Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Azt is figyelembe kell venni, hogy ennél az épületnél a szellőztetés is hővisszanyerős és a filtráció miatt kb. a kétszer akkora fűtőteljesítmény kellene, de itt a szellőztetés ennek jelentős részét megtakarítja. Egy másik volt kollégámál az éves villanyszámla ~8000 forint volt. Igaz ott víz-víz hőcserélő, hővisszanyerős szelllőztetés, napelem, napkollektor is van valamint jó hőszigetelés és nyílászárók. Persze ott volt pénz is az egészre, mert egyébként kétes a megtérülése, de megtérülés nem volt szempont egyszerűen az apja ilyet akart és megtehette.
Mellesleg a munkahelyemen ~1MW hőteljesítményű hőszivattyús fűtés/hűtés működik víz-víz rendszerű. Az üzemeltetők szerint csak ebben a kombinált üzemmódban (fűtés/hűtés) éri meg.

2vkx6unz

A Wekerlén a házak kisméretű mészhomok téglábaól vannak falazva. Jó nehéz nem jó hőszigetelő, de nagy a hőtároló tömeg. Ezért kellett vastag grafitos hőszigetelés. Pincézve nincs a talajon fekvő padló alatt 12 centi hőszigetelés van szintén. Egyetlen közös fal van a szomszéd felé. Megkérdeztem a rétegrendet. A padló rétegrendje:
lentről felfelé: döngölt föld, kavicsfeltöltés 15cm, Szigetelésvédő beton 5 cm, 1 réteg 4mm vastag hegesztett nehézlemez mint vízszgetelés, 2x6 cm lépésálló EPS hőszigetelés, technológiai szigetelés, padlófűtés ~6 cm betonban 20mm oxigéndiffúzió mentes 5 rétegű csővel, hidegburkolat.
A mennyezetfűtés belűről kifelé: 12mm gipszkarton, 10mm fűtéscső alumínium rendszerlemezen, 5cm szálasz hőszigetelő, deszkázat, 15cm hőszigetelő a gerendák között, felső deszkázat. Itt azért nincs több mert tetőtérbeépítés van tervezve.

ebalint

Köszönöm Sanyi!

Akkor a padlófűtés a szigetelőrétegre terített acélhálóra van lefogatva, vagy vmi modernebb dolog?

Azért kerdem, mert volt régen is lefektethető olyan szigetelt idom, amibe csak bele kellett igazítani a csövet.

2vkx6unz

Simán egy hegesztett hálózoz van fogatva a cső. A technikában csak annyi a változás, hogy a régi pemü csövek még nem voltak oxigén diffuzió ellen védettek, és manapság már lehet jó osztó gyűjtőket venni amiben a tömegáramokat rendesen be lehet szabályozni. Most is vannak nagyon jó elemek ahol a beton tömege jóval kisebb ezáltal a felfűtés sokkal gyorsabb, de ezek elég drágák.
egyébként az acélhálós mellett van olyan is, hogy nincs háló csak a hőszigetelőn egy kasírozott fólia és arra kellfelszúrni a csövet, de ez sem olcsó.

ebalint

Már vettem a fáradtságot és egy kicsit utána néztem, hogy is áll kb. ma a helyzet.

Az 5 rétegű csövek kivételével voltak kb. 25 éve is hasonló cuccok, az árul is a mai körül..., azaz akkori értéken több, mint 10 *.

Láttam a rézcsöves cuccokat száraz/nedves technológiához egyaránt. Ez akkoriban amikor az enyém készült, csak a fejlett nyugaton volt.
Ha jól emlékszem volt még vmilyen hőkiegyenlítő lemez is a csövek tetején, mint lehetőség.

Kíváncsi vagyok, hogy mijen döntésre jut a kolléga az új beruházással.

A 25 - 26 'C-os fűtőközeg valami egyéb nélkül nekem továbbra is kevésnek tűnik, igaz, hogy nem esett szó a lakás hőmérsékletéről.

svejk

Én nagyjából értem, csak elmagyarázni nem tudom úgy hogy megértse a hozzá nem értő.

keri

Ha kicsi a termikus ellenállása a fűtőcsövet fedő anyagnak akkor, alacsonyabb lehet a víz hőmérséklete, ugyan akkora hőteljesítményhez.
Ugyan úgy ahogy az elektromos ohmtörvénynél is.

Ezen felül ha jobb a lakás hőszigetelése, akkor is kevesebb hőt kell pótolni, ez tovább csökkentheti a víz hőmérsékletet.
Ahogy leírta ezek mind teljesülnek.

vpjdg7v67

Sziasztok!

Én lakom a frissen felújított levegős hőszivattyús wekerlei házban, húgom pedig már a második telét kezdi egy szintén teljes felújításon átesett épületben hasonló gépészettel.  

Egy-két adalék még a Sanyi által leírtakhoz:  

A padló és mennyezetfűtést egyelőre fix 35 fokos előremenővel hajtom, átmeneti időben azért nem megyek lejjebb, mert jelenleg nem tud annyira leszabályozni a hőszivattyú invertere, hogy ilyen időben ne szakaszos üzemben működjön. Pár éven belül tervben van a tetőtér beépítése is (jelenleg 65 négyzetméter alapterületen vagyunk), erre a teljes megvalósulásra lett kiszámolva a hőszivattyú teljesítménye is, így jelenleg erősen túlméretezett a rendszer.

Az, hogy nagyobb hidegben mekkora előremenő fog kelleni, még beszabályzásra vár, ezen a télen nem volt még -10 fok, huzamosan pláne... :)

A hőszivattyú maga egy 9kW fűtőoldali teljesítményt tudó Panasonic, ezt -15 fok külső hőmérsékletig tudja. TÜV mérés jegyzőkönyve alapján a COP-ja 35 fokos előremenőnél kinti 7 fokon 4,89, kinti 2 fokon 3,67, kinti -7 fokon 2,84, kinti -15 fokon -2,48 (még itt is bőven több mint 1).  

Gázárat és H tarifás villany árát és energiatartalmát összehasonlítva az jön ki, hogy 2-es és afeletti COP felett éri meg a hőszivattyú a gázhoz képest. Ezt a hőszivattyú gyakorlatilag a teljes fűtési idényben tudja. Egyedül a HMV készítés hatásfokában tud alatta maradni a gázos megoldásnak, 55 fokos előremenővel -7 fokon már 2 alatti, pontosan 1,97 a COP, a teljes szezont nézve viszont még mindig úgy tűnik, hogy energiaköltségben bőven megéri a gázhoz képest. A karbantartási költségek még nem ismertek, a kompresszorra mindenesetre 5 év garanciát adnak.

Ha felmerül még kérdés, nyugodtan írjatok, ha van már róla tapasztalatom/válaszom, szívesen megosztom.

Zsombor

ebalint

Szia!

Jó, hogy első kézből tudunk infót nyerni.

Én vagyok, akinek erős kétségei vannak a téli hidegben a 25 'C körüli előremenő vízhőfokkal kapcsolatban.

Igaz, hogy eddig nem tisztázódott, hogy milyen a lakás hőmérséklete, mennyit üzemel a rendszer naponta.
Nem a kötözködés miatt érdekel, hanem erősen tanakodtam pl. a Varsányi féle hőszivattyú megvételén, hogy hátha tudok kicsit spórolni.

Nálam a rendszer új korában is 50 'C körül üzemelt. Napi néhány órától, akár a napi 20 óra hosszáig is. A hőfok változó, 19 - 23 'C, amibe a napsütés jelentősen bejátszik.

vpjdg7v67

Sanyi mondatából hiányzik egy vessző, ezen ment félre a dolog szerintem. (Sanyi mondata helyesen: Max előremenő vízhőmérséklet 35°C, de ez esetleg nagyon nagy hidegben, általában 25-26°C.)
A helyzet az, hogy a fűtés, hőleadók 35 fokos előremenőre lettek méretezve, így a méretezési hőmérsékleten (-15 fok kint) valószínűleg kelleni is fog a 35-ös előremenő. Ha kint melegebb van, elég lehet kevesebb is, azonban egyelőre ez alá még nem megyek. Első kifűtött tél, sok a víz a szerkezetben, jó, ha rendesen ki tud száradni.
Maga a hőszivattyú 25 és 55 fok közötti előremenőt tud előállítani beállítástól függően. 30 alá bajosan lehet menni ennél a típusnál, mert ha a visszatérő nem ér el bizonyos ideig egy minimumot, akkor a plusz fűtőpatront is bekapcsolja, ez 25 fokos előremenőnél már valós veszély, így jelentősen romlana a COP.  

Lakáshőmérséklet: 20 fokos hőmérsékletet tartunk, ha otthon vagyunk (hétköznap délután-este, hétvégén napközben), a köztes időszakokban (hétköznap naközben, éjszakánként) leengedem 19 fokig. Most, hogy 0 fok körül van hajnalra a külső hőmérséklet, általában éppen hogy eléri reggelre a lakás a 19 fokot úgy, hogy nem megy a fűtés éjjel. A felületfűtés miatt ha megy a fűtés, 19-20 fokon is kellemes a hőérzet.
a fogyasztási adatokból azt gondolom, hogy jelenleg kb napi 3-5 órát megy a szivattyú HMV készítéssel együtt.

Nálad milyen fűtési rendszer van most Bálint?

keri

50fokon nem éri meg üzemeltetni hőszivattyút, mert jelentősen le fog romlani a COP,
Ha erős a ház hőszigetelése, akkor nem is kell ilyen magas elmenő víz hőmérséklet.
Radiátoros megoldással is lehet 40fokon üzemeltetni, csak nagyobb radiátor felület kell.

ebalint

Azt hiszem, hogy félreérthető voltam.

A hőszivattyú hőmérséklet viszonyaival egyetértek.

Nekem az "alacsony" folyadékhőmérséklet meglepő a padlófűtés rendszerében.

Ahogy néztem a telepítéseket, nem változott a technológia alapvetően.

A telepített csőfelület mérete, ezáltal a hőleadási jellemzők nem változtak alapvetően.

A szigetelőanyagok jobbak lettek, nagyobb a választék,  
de a szigetelést régebben is meg lehetett csinálni az elvárt mértékben.

Az esztrich minősége szerintem nagyon fontos, ill. a rákerülő burkolat minősége és
kivitelezési mődja szintén.

Nálam ezek a mai szemmel kicsit sem profik...Tudom, hogy itt van veszteségem.

Ettől függetlenül gondoltam, hogy mivel szerintem a falak szigetelésében talán nincs  
lényeges eltérés, vmint nálam teljesen alá van pincézve + a pince is kicsit fűtve van,
nem "akartam elhinni", hogy ilyen kis dT is elég lehet.

Már egy ideje tanakodok, hogy mit tegyek a ház fűtésével, mert a padlófűtést azért
könnyű megszeretni.
De néha meg úgy vagyok vele, hogy régen a "sparhelt" és kályha mellett sem volt rossz.
A macska is remekül bírta a sütőajtón is, aztán amikor feltöltődött, valósággal
kiszáguldott a lakásból.

Egy kis mese is belekerült, de talán belefér.

vpjdg7v67

Sziasztok!

Az ünnepek alatt fejlesztettem egy kicsit a google táblázatomon, amibe a mért fogyasztási adatokat vezetem fel minden reggel.
Ebből, és az aktuális napi középhőmérsékleti adatból számolok sokmindent, és úgy tűnik, hogy eddig hozza a várt eredményeket a hőszivattyú.  

Az eddigi mérések alapján kirajzolódó tényleges lakás hőveszteségi adattal végeztem egy modellszámítást is az 1991 és 2000 közötti napi középhőmérsékleti adatok felhasználásával, ez is látható a táblázatban.
Itt összehasonlítottam azt is, hogy ezekben az években mennyi gázra lett volna szükségem a ház kifűtéséhez, ez mennyibe került volna, és ehhez képest mennyit spórol évente a hőszivattyú.  
A betáplált energiaárak a november 1 után érvényes értékek.

A táblázat itt van, ha van kérdés, jöhet nyugodtan.  
Lehet, hogy valahol nem teljesen pontos, vagy pongyola, ez betudhtó annak, hogy alapvetően saját használatra készült:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ApXTRDyKfzFWdFR6RTVUbE9zNFd1RUF1dHV2bTl0Q3c&usp=sharing" TARGET=_fnew>Panasonic Aquarea T-Cap 9kW levegő-víz hőszivattyú üzemeltetési adatok és modellszámítások

Kristály Árpád

Halihó!

Mire számítasz amikor mondjuk -5-fok van?....
Szerinted mikkor térül mag a beruházás?

Üdv.: Árpi