Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Már amikor megvette, akkor megtérült, mivel a gázfűtés új építésű ház esetén többe, vagy jobb esetben is csak annyiba kerül mint egy ilyen hőszivattyú.

2vkx6unz

Nem egyszerű kérdés mivel az épület egy alapos felújításon esett át, nem csak a fűtés lett korszerűsítve, hanem megfelelő szigetelések és nyílászárók is be lettek építve, nem is beszélve a hővisszanyerős szellőztetőgépről.
Szóval nehéz megtérülésről beszélni illetve nem csak a fűtésre és melegvízre fordított energiát kell ebbe beleszámolni, mivel gázkészüléknél jön még a kéményseprés, tisztítás éves illetve a készülék felülvizsgálat díja is 5 évente. Ami egy évre lebontva is jelentős összeg az elfogyasztott energiához viszonyítva.
Zsombor persze erről többet tud majd mondani :)

vpjdg7v67

-5 fok volt is már egyszer. Igaz, hogy ekkorra csak interpolált adatom van, de nagyon nagy kiugrás nem lehetett. Mért adat van -2 fokra, hozza a várt értékeket. Mindazonáltal én is kíváncsi vagyok a valós fogyasztási adatokra keményebb hidegben.

A gyártó által meghatározott, vagy a TÜV által mért COP adatom van többek közt +7, +2, -7 és -15 fok külső hőmérsékletre is, ezekből interpoláltam a többit. Eddig viszonylag jól hozták a mérési eredmények ezeket a COP-kat magasabb külső hőmérsékleten, nem hiszem, hogy ne lennének igazak alacsonyabb fokoknál is.

Megtérülésről nehéz beszélni, több okból is. Ugyan nem új építés, hanem felújítás, és felújítás előtt bent volt a gáz is a lakásban, de mivel teljesen szétszedtük, ha gáz lett volna, szükség lett volna új gáztervre, EPH-ra, órára. Úgy sejtem, hogy a gáz újbóli bekötése, egy jó kondenzációs kazán, plusz annak a kémény megépítése körülbelül pariban lett volna a hőszivattyú árával. Innen nézve az első perctől kezdve megtérül.  

Ezen kívül pályázati forrást is igénybe tudtam venni a fűtéskorszerűsítésre, ami hőszivattyúnál többet finanszírozott, mintha kondenzációs kazánt telepítettem volna, innen nézve már az első perc előtt is megtérült a beruházás.  

Ami látszik, az üzemeltetési költségek úgy néz ki alacsonyabbak lesznek, mint gázfűtés esetén. Ami kérdés, hogy milyen lesz az évek során a gép karbantartásigénye, hány évet bír majd, milyen áron lesz hozzá alkatrész. Mivel nem kínai feltörekvő gyártóról van szó, bízom benne, hogy az alkatrészellátás hosszú időn keresztül megoldott lesz.

jv7pu3a5p

Ez egy nagyon hasznos kis táblázat. NAgy köszönet, hogy ilyen precíz vagy. Ezek a dolgok terelnek egyre inkább engem is a hőszipka felé. :))

Hány fokos előremenővel fűtesz?

jv7pu3a5p

Várjá csak. Barátom megkapta a hivatalos árajánlatot Tigázéktól. Na mit gondoltok???!!! :)

bruttó: 1 400 000 Ft !!!!!!!
Igen jól olvasod 1,4 millió Ft

s2k5ycubj

w0hgtwf3w

Nem értem akkor ma még miért készülnek gáz fűtéses házak.
[#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom]

Rabb Ferenc

És mire kérte/kapta ezt az ajánlatot? Mert így az egész nem más, mit egy szép nagy összeg...

jv7pu3a5p

Ez csak arra vonatkozik, hogy a csonk bent legyen a telkén. És nem a világ végén lakik. Tőlem pár háznyira.

Mindössze annyi a bűne, hogy nem közvetlen előtte megy el a gáz és így nem 10m, hanem 40m csövet kell lefektetnie a szolgáltatónak.  

w0hgtwf3w

Hát igen, ha olyan telken építkezik valaki ami előtt nincs gerincvezeték akkor ez azért benne van a pakliba. Talán a telek vásárlás vagy építkezés előtt kellet volna érdeklődnie.
Nagyon sok település van ahol nem adnak ki építési engedélyt olyan ingatlanra mely előtt nincs ott az összes közmű (víz, villany, gáz, szennyvíz). Ezek gerincről történő bekötése az ingatlanra hatósági áras, tehát a vásárláskor lehet vele kalkulálni.

keri

Mert régen nem voltak ennyire elpofátlanodva a gáz és kéményművek, meg nem is volt igazán alternatíva.

Manapság pedig nem nagyon épül új ház, illetve az emberek és a kivitelezők tudatlanok ezen a téren. Aki mégis mostanában építkezett ismerőseimnél, senki nem vezette be a gázt, mert olyan pofátlan árat találtak ki a rendszerre.

Ami gázzal épül azt vállalkozó csinálja ő meg nem jót épít hanem olyat amit megvesznek. Így épülnek 70nm 2 szintes ikerházak 200nm-es telken garázs és tároló helység nélkül, a padlástérben egy olcsó turbós kazánnal, 5cm hőszigeteléssel.

keri

Ja meg az van, hogy ez csak padlófűtéssel működik jól. Attól meg sokan félnek, de ez is csak a tudatlanság. Padlófűtéses házban nőttem fel és imádom. Mindig nevetek azokon akik a padlófűtés vélt hátrányaival jönnek, nem ritkán egy borzalmas száraz klímájú lakótelepi lakásból sajnálkozva, vagy egy Kádárkockából okoskodva, ahol a falakról húz a hideg és 3 zoknit vesz mert fázik a 60fokos radiátor mellet.

Kristály Árpád

2vkx6unz

Én eddig úgy tudtam - lehet, hogy tévesen mivel időközben megváltozhatott a termodinamika 2. főtetele -, hogy a melegebb dolog lehűl ha hidegebb pedig felmelegszik. Mármost ha a talajból 15-16 fokos vizet nyer ki és azzal "fűti" az épületet ami belül mondjuk 21-23 fok közötti akkor a lesz legalább 5-8 fok hőmérséklet különbség a két oldal között vagyis a benti meleggel fűtjük a kinti hidegebb vizet.
Persze a valóság ennél sokkal összetettebb mert, ha van egy megfelelő hőszigetelés még a külső felületen akkor bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a külső falfelület lehűlne 15 fok alá (vékony szigetelés) és akkor valóban javíthat a helyzeten.
Sajnos a cikk hol azt írja, hogy gravitációsan hol pedig azt, hogy szivattyúval működik. márpedig ha csak 50W kell a szivattyúnak akkor az havi 1800 forintba fog kerülni. Arról nem is beszélve, hogy mennyibe lesz mire kiépítenek egy ilyen talajhőcserélőt mondjuk 10m mélységben. Persze lehet kutakat is fúrni, de jó mély kell ahol már 15-16 fokos a víz... persze itt is vannak kivételek.