Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

vadember

Te lehet, hogy szívesen kifizetnél dupla árat a villamos energiáért, ugyanis a szenes erőműben több mint kétszer annyiba kerül előállítani mint Pakson. Viszont vannak az országunkban pár millióan akik a létminimum közelében élnek. Az ő lehetőségeik is az eszedbe jutottak?
Azt a napi 150 000 tonna szenet amivel kiválthatnád Paksot, kicsi országunk melyik részén keresnéd?

keri

Japók sem olyan atom ellenesek amióta kiderült, hogy csak áramkorlátozásokkal lehet kiiktatni az összes nukleáris erőművet.

VighLajos

A németek is meglepődtek, mikor az atomerőműveik leállítása után megkapták az első villanyszámlát.

VighLajos

Még valami: mivel több, mint harminc éve az atomerőműben dolgozom, mondhatjátok, hogy elfogult vagyok.
[#worship]

2vkx6unz

Ebben van igazság, de az a régi Paksra vontakozik.  
Ami hitelt most felvennénk erre a projektre az nem csak a kamatok miatt problémás, hanem azért is mert Euróban vesszük fel mint az a jópár devizahiteles akiket most menteni akarnak. Szóval nem csak a kamatokkal lesz baj hanem az árfolyamváltozással is.  
Ha hinni lehet a számításoknak akkor Paks II-ben az áram 3x drágább lesz mint PaksI-ben. Paks I most azért termel olcsón mert a beruházás már megtérült és "csak" a pótlólagos beruházásokat és a karbantartást nomeg a munkabéreket kell kitermelni. Paks II esetén a hitelt és annak kamatait is vissza kell fizetni a változó árfolyamon. Márpedig ha nem a villany árában akkor adóból amit mindenki fizetni fog. Különadót nem tudnak kivetni a cégre mert állami monopólium lesz...
Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy kell valamilyen megoldást találni az energia igény fedezésére amikor PaksI már nem termel.
Úgy is nézhetjük, hogy minden egyes magyar állampolgár felvesz 1000EUR hitelt amiből építünk egy erőművet majd ezt a hitelt vissza kell fizetni 20 év futamidővel az árfolyam kockázattal együtt, meg persze fizeted a megtermelt áram díját is annak amit elfogyasztasz. Azaz 4% kamat mellett változatnal árfolyamon 20évén kersztül fizetsz ~2800 forintot minden hónapban az elfogyasztott áramon felül, és persze minden családtagod is fizet. Ez nekem jelenleg +14000 forint extra kiadás lenne havonta 20 éven keresztül... Mennyire is olcsó lenne ez a villamos energia...  

e7c897sd8

Erről írtam én is tegnap....  Sokan elfelejtik az "olcsó paksi villany" emlegetése közben, hogy a nagyurak odafent nem számolták bele az erőmű felépítésének költségét... Talán nem véletlenül...

A két megépítendő blokk árát pedig nem feltétlenül a villanyszámládon keresztül fizettetik meg veled (és velem, meg mindenkivel), hanem kitalálnak egyéb adókat hozzá!

Maradjunk a topik címénél mert az atomenergia nem éppen alternatív megoldás...

Kicsiben lehet házilag napkollektort, szélerőművet barkácsolni, aztán hamar rájövünk, ha az asszony 2000 W-os vasalóját használni akarja, bizony be kell dugnia a konnektorba ahonnan 40 %-ban a paksi erőmű árama csordogál... [#vigyor0]

Rabb Ferenc

Úgy beszéltek, mintha a jelenlegi erőműveink, beleértve természetesen a paksi atomerőművet is, csak úgy egyszer ott termettek volna. Jé, reggelre kinőtt egy új atomerőművünk Pakson a dudva között. De jó!!!

Azoknak nem volt beruházási költsége? Azoknak nincs megtérülési ideje?  

Egy frászt! Kellett egy új erőmű, hát építettek. Mert nélküle nincs gazdasági fejlődés, na meg este is világos. Egyik délkeleti szomszédunknál gyakran volt áramszünet egy időben.  

És nem hitte magát mindenki energetikai zseninek és nem pofázott hülyeségeket a sötétzöldek uszítására. Örült, hogy van villany. Kb ennyi...

ebalint

[#eljen]

Még az is előfordulhat, hogy az alternatív erőműre sincs saját beruházási pénz, mert ez(eke)t is fel kell építeni.

A háztáji alternatívokra meg tartja/tartaná  mindenki a markát, hogy támogassa az állam.
Ilyenkor is én (is) vagyok/vagyunk az állam.

e7c897sd8

Az "olcsó" paksi áramról beszélgetünk...
Amit leírtál teljes mértékben igaz.  

Mennyi is lenne az ára a pakson és egyéb hőerőművekben előállítva ha minden költséget csak a villanyszámlán beszedve szeretnénk visszafizetni??? Azt hiszem mindannyian megrémülnénk, ha meglátnánk az összeget. A többi szöveg pedig csak népbutítás.... :-)

Szükség van az erőművekben előállított áramra, ez tény. De az alternatív energiát is támogatni kellene.

hyuekyh7a

Igen nagyon kellene az alternatív energia, és azt tudjátok hogy nálunk a szél a Hollandoknak fúj,
ugyanis fenomenális vezetőin eladták a széljogot!
Ha te szélerőművet akarsz akkor nekik kell fizetni a szél-ért, ez vajon mennyire éri meg és mennyi lesz így az ára?

Rabb Ferenc

Ha egy-két konkrétumot is hozzátennél ehhez a holland szélhez, megköszönném!

000000000

Erre már én is kíváncsi lennék.  
Meg arra is, manapság mennyi az ára 1 köbméter szélnek?  
És ahhoz, az árhoz milyen sebesség tartozik:))
Hogyan mérik a mennyiséget?

Most akkor honnan fúj a szél?:))
Persze, nem a közmondásira vagyok kíváncsi:))
Azt tudjuk:))

keri

Valójában kollégám 3600W-os napelemes rendszere kényelmesen elbírja a vasalót, és éves szinten meg is termeli a háztartásának szükségleteinek 100%-át, sőt még a villany radiátorral le is kell fogyasztania a túltermelést, mert az elmű lenyelné, de sajnos a termelés nem akkor van amikor a fogyasztás, így hálózatba visszatáplálással működik ami viszont nem megy hagyományos erőművek nélkül. Meg ugye azért nem lakik mindenki családi házban ahol ez megoldható.

De azért nem kell pánikolni, a magyarok töredékét sem használták még ki a villamos rendszerüknek a megújulok terén. Németeknél már más téma, ott már kezd problémát okozni az északi szélerőművek túltermelése és kompenzálása.

És ahogy olvasom az is probléma hogy nappal nagyobb a fogyasztás, mint éjszaka és Paks ezt nem tudja követni. Erre a problémára pont jók a napelemek, hiszen azok is nappal termelnek leginkább, így nekem úgy tűnik, hogy bizonyos mennyiségű napelem kifejezetten kívánatos lenne, amivel csökkenthető az amúgy is szükséges gyors reagálású erőművek fogyasztása.

keri

[#nevetes1][#taps]
Biztos hologramos matricával kell igazolni a jogdíj fizetést, mint a CD-knél.
Amikor erősebb a szél ezért van teli szeméttel [#eplus2]

keri

Ó b...meg, most jut eszembe én adócsaló vagyok. A múltkor hátszélben bringáztam [#eplus2]