Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Németországban dupla annyiba kerül a villany. :) így aztán fele annyi idő a megtérülés mint nálunk.
Nálunk gyakorlati mérések alapján 6-7 év a megtérülése egy visszatáplálós napelemes rendszernek.

e7c897sd8

Azért egy 6-7 éves megtérülésre írhatnál konkrét számításokat, mert picit hitetlenkedek....

Mekkora teljesítménnyel számolsz?

keri

3600Wp-s rendzser 1,5millió volt a teljes ára engedélyezéssel együtt.
Kollégáé a rendszer. Elosztotta a valós megtermelt villany árával és ez jött ki.

e7c897sd8

Tehát 6-7 év alatt megtermeli azt a pénzt amibe került? A saját elfogyasztott árammal együtt? Mennyi idő alatt öregszenek el a cellák?

000000000

6-7 évet kibír egy inverter meghibásodás nélkül?

keri

Mivel nincsenek olyan régen napelemek, ezért 20-25évet szoktak garantálni.
Inverter kibír annyit, nem jellemző a meghibásodás, csak a ventilátort kell kicserélni 2 év után a forgalmazó tapasztalata alapján egy jóra.

Ja és a jégesőt is bírja ;-)

keri

Milyen saját elfogyasztott árammal?

Minden áramot elfogyaszt az ember, mert az elmű nem fizet normális árat, de nem is kell.
A hálózatot csak akku helyett használja.
Visszaforgós óra van, csak azt kell fizetni amit mutat.

Úgy térül meg hogy azt a pénzt nem az elműnek fizeti. Annyival több marad a pénztárcában.

keri

Egyébként apám is most telepíti a saját napelemes rendszerét.
Én csak azért nem mert nincs hova.
Jobb befektetés mint a banki betét.

keri

Egyébként Andrásnak igaza van, sok parasztvakítás van ezen a téren, de a napelemek ára néhány év alatt töredékére esett, ezért vált rentábilis befektetéssé.

Amikor elkezdett érdekelni Wattonként 1300forint volt külföldön, most itthon áfával 244forint.

000000000

Hálózatot csak akku helett használja???????????

Ezt hol olvastad????????

Tényleg nem ismered a működését.

xg2w6ib9x

Pedig ez így van.
Magát a hálózatot egy virtuális tárolóként  használja a visszatáplálós rendszer.

keri

000000000

Nem akku helyett használja.
Amikor termeli a villanyt akkor a felesleget a hálózatba nyomja.
Mikor nem termel akkor a hálózatból él a rendszer.
Nem egészen az, mint az akku.
Akkus rendszert közel sem tud akkora teljesítményen használni, mint egy visszatáplálóst.

keri

Azt írtam: "akku helyett" nem akkuként ;-)
Ha már a kötekedésnél tartunk.

Nyilvánvalóan nem áll szándékodban megérteni, vagy elfogadni azt amit más mond, ezért nem is magyaráznám tovább. Ha érdekel, majd a google barátod segít.

xg2w6ib9x

Én nem is akkut mondtam, hanem virtuális tárolót és szerintem más is így gondolta.
Mindenki tudja, hogy az akku szó szerint mit jelent. Itt most egy kicsit más értelemben használták a kifejezést.
Tehát ugyanarról beszélünk mindannyian, nehogy már ilyesmin civakodjunk !

[#nevetes1][#wave]