Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ebalint

Még soha nem mértem meg a külső fal hőmérsékletét, de jól szigetelt fal esetén igencsak közel lehet a külső hőmérséklethez. Különösen szél és napsütés hiánya esetén.

Ha a fal külső kérge alá betesz egy olyan fűtést, ami 15 - 16 fokos közeggel fűt /télen, mint az rendes karácsonykor lenne/ és ez "semmibe" sem kerül, akkor piszokul jól lehetne járni.
Őszintén szólva én a 100 m2 ilyen formájú fűtésének "hőcserélőjében" és teljes vezetékezésében keringő 40 liter folyadékban, ill. ennek hatásosságában kételkedek kissé.

2vkx6unz

Megnéztem az épülő házam falánál mi lenne a helyzet és be kell látnom hogy van valmi abban amit írnak mert -5 fok külső és 22 fok belső hőmérsékelet esetén a fal külső felülete a hőszigetelés alatt ~11 fokra hülne le azaz ezen a 15-16 fokos víz még tudna melegíteni és valóban kisebb lenne a belső felület hőigénye. Persze kérdés, hogy mennyibe lenne egy ilyen rendszer kiépítése. Nekem ~300nm felületre kellene megcsinálni ez biztosan több milliós beruházás lenne. Talajvíz 50 méteren van, egy kút ~500000HUF/db, ezért nem játszik a víz-víz hőcserélő sem...
Szóval elég specifikus, hogy hol lehet ilyet kiépíteni és használni. Elég magas a bekerülési költsége szerintem annyiban van mint egy falfűtés, ha vésni kell a csöveket akkor még több is, ráadásul statikai problémákat vet fel, ha egy vázkerámia falazatot teljes felületen mondjuk 10 centinként végigvésnek...
Arról nem is beszélve, hogy mi történik szivárgás vagy csőtörés esetén, vagy csak véletlen csőelfúrás esetén... rossz rágondolni is.

2vkx6unz

Valóban, egy jól szigetelt fal esetében ez közelít a külső hőmérséklethet, de nem is ott fűtesz mert a szigetelés miatt a falad nem is kap meleget. Mindössze annyit érsz el, hogy a talajt jól lehűtöd. Ennyi erővel tüzet is rakhasz a fal mellett azzal is fűtöd a falat, de sokkal kevesebbet kell tüzelned ha ezt az épületen belül teszed meg egy megfelelő berendezésben.

ebalint

Ezt nem igen értem az adott kontexusban.

Annyit el tudok képzelni, hogy bent meleg van, kint meg éppen hideg.

A belső falsík hőmérséklete kb. annyi, mint a belső tér hőmérséklete, a külsőé, meg hasonlóképpen a külső térével egyezik.
A fal keresztmetszetében valahol azért elérünk a 15 fokhoz, ill. kifelé ez egyre kevesebb lesz. /karácsonykor/
Mivel nem én kaptam szabadalmat, így nem tudom, hogy hol van az ideális sík, ahol el kell helyezni a fűtést.  

Mivel nyáron fordított a helyzet, el tudom képzelni, hogy hűteni tud, persze szivattyúval.  

Itt a lényeg az olcsón előállítható energia, amit télen elvileg olcsón fel is lehet használni a gravitációs keringetéssel.
Továbbra is kételkedek viszont a "kapilláris" méretű "csövekből" készült hőcserélő működésében.

keri

Így van. Ha már talajkollektort, vagy szondát kiépítem akkor a hozzá tartozó hőszivattyú már nem tétel, és sokkal hatékonyabban fűthető így a lakás.

Ezzel a "találmánnyal" az utcát fűti az ember leginkább.

keri

Érdekes, de messzi van még ez is attól hogy boltban megvegyem.
Ráadásul a Lithium akkuk nem környezetszennyezőbbek mint a csomagolásuk.
Az ólomakkuk is a nehézfém miatt mérgezőek, nem azért mert akkumulátor.

jani300

Ha jól értelmezem ,ezután mégiscsak lehet "vödörben hordani" az áramot ? :)

s7manbs8

Bővítik a Paksot, akkor lehet csúszott vagy csúsztatott a Széles féle ingyen energia ? Amúgy egy atomerőművet hány mérnök tervez, vagy miért nem tud egy ország csinálni magának, nem hinném, hogy az atomfizikáét nem ismerjük annyira, vagy igen ? No, persze sok minden nem érthető, ma pl. vettem egy Szerecsen nevű Szerencsi csokit, ami re az van ráírva, hogy Származási ország Cseh Köztársaság, hát így már értem miért nem tudunk egy atomerőművet se építeni ... :)

w0hgtwf3w

Hát az atomfizika ismerete azért egy kicsit kevés egy erőmű építéséhez. Ez ugyanaz mint az autógyártás, a technikai háttér finanszírozása (fejlesztések, kísérletezések stb.) egy ekkora országnak mint nekünk, szinte teljesen kivitelezhetetlen. A kész technológiát és bejáratott folyamatokat el tudjuk végezni (ezt elég magas szinten) de az innováció az nem megfinanszírozható.

Bicska

Sőt, annyira egyedi, speciális beruházás, hogy gyakran az előzetes költségvetési tervek köszönő viszonyban sincsenek a véglegessel, a költségek akár a duplájára is nőhetnek. Kíváncsi leszek...ebben az országban még 20 km vasúti sín lefektetése is gyakran kihívás...

keri

De biztos képesek lennének a magyar mérnökök is valami ilyesmire, csak ez olyan mint, amikor idejön a kezdő, és akar építeni egy mikron pontosságú több méteres munkaterű gépet.

Előbb utóbb sikerülne neki ha nem hülye, de sok időbe és pénzbe és hibába kerülne, ellenben aki ért hozzá, az képes egy használható jó gépet építeni sokkal olcsóbban és kevesebb idővel.

Az oroszok pedig nagyon értenek hozzá, sok dologban jobban mint bárki más.

Szerintem kivételesen ez jó húzás volt, hogy nem pályáztatták, amit valami töketlen francia cég nyert volna, aláígérve a másiknak. És hogy őszinte legyek én atom párti vagyok. Persze bízok benne, hogy a megújulók egyszer teljes egészében fedezni fogják a fogyasztásunkat, de amíg ez nem következik be a második leg környezetbarátabb az atomenergia. Ráadásul az energia függést is csökkenti.

designr

Az egyik a városunkban épült..passzív héj..egyszeri nagyobb ..aztán kis összegből fenntartható passzív héj a külső vastag hőszigetelés alatt..majd ujabb szigetelőréteg...egész téen annyiba kerül füteni mintha odakinn langyos tavasz lenne..

VighLajos

Igazad van. A berendezések, készülékek üzemeltetéshez, karbantartáshoz, javításához gépészeti (lakatos, hegesztő), elektronikai, villamos, vegyész tudásra van szükség. A blokkvezénylők személyzete gépész és villamos végzettségü emberekből áll, reaktorfizikus nincs köztük.

s7manbs8

A Széles féle energia cella annyira késik, hogy előtte még atomot is kell építeni, hogy ki ne fogyjunk az energiából ? Ezek szerint, valami itt nem fedi a valóságot ?