Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

vjanos

Értem. Nem akartam kétségbe vonni a terveid komolyságát...
Meg nem tudom mekkora a műhely, de ha ilyen automata fűtést tervezel biztos méretes.

Én csak egy nyamvadt radiátort csöveztem ki oda a múlt héten... a házközpontiról.

jani300

Á nem olyan nagy . A fagáznak is neki akartam ugrani , de abból eddig még semmi se lett . De az aprítékégető fejet azt reggelre kipróbáltam volna ,csak már nem igazán merek flexelni , délután álltam neki . Ehhez a fejhez szinte mindent találtam ma méh telepen . Behordócsigát , szárítós mosógép aluházas fűtőventilátorát , előre hajtott lemezeket igen olcsón . Ha kézzel hajtva "vezérelve " a csigát jól működik , akkor ez lesz évek óta az első ,amit magamnak be is fejezek .

jani300

Elkészült az apríték égégetőm égőfeje ,az alá fúvással és a beadagoló kezdeményével .
"Kézi" előtolással működtetve  biztatónak tűnik .
Nincs még az égő igazán a helyén a kazánban sem .

Révész Richárd

Inkább a vezérlés lesz egy kicsit nagyobb falat mint a "vas" elkészítése.

jani300

Biztos kell szórakozni a vezérléssel is , nyelves lesz valószínűleg , de időrelével vezéreltnél bonyibb még tervben sincs egyenlőre . Most a levegőmennyiséget próbálgatom beállítani .

msas

A konnektorból áramot vezetett egy pohár vízbe, majd hogy fokozza a hatást, konyhasót szórt a pohárba – a folyadék szépen, gyorsan forrásnak indult, időnként jelentős szikrákat szórt a vízben álló két drót. Gázmágnest, kavitációs kazánt a szakértő nem hozott, de az ionkazánnal együtt ezeket is olyan példaként említette, amik a hiszékenységre (tudatlanságra) építve csalnak ki pénzt az emberektől.  

Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztője szerint a gazdasági válság költségcsökkentő megoldásokra kényszeríti az embereket. Ezt az igényt látva sokan ajánlanak fantasztikus technikákat, ám ahelyett, hogy segítenének, költséges megoldásokba kergetik a hiszékenyeket.

Rezsicsökkentésből rezsinövelés lesz. Sokan olyan berendezéseket vásárolnak, amelyek forgalmazói a fizikai törvényeket semmibe véve ígérnek olcsó fűtést vagy kisebb fogyasztást. Az ionkazán lényegét az egyik forgalmazó a következőképpen magyarázza: „a melegítés folyamata a kazánban ionizáció által történik, amelynek során energia hatására elektronfelvétellel vagy -leadással negatív, illetve pozitív elektromos töltésű részecskék képződnek semleges atomokból, molekulákból. Ezek a részecskék a negatív és a pozitív elektródák felé mozogva energiát termelnek, azaz a melegítés folyamata egyenes úton történik az ionizációs kamrában, közvetítő fűtőbetét nélkül”.

A szavaknak külön-külön van értelmük, együtt azonban semmi. Az ígéretek között szerepel, hogy az ionkazán háromszor nagyobb teljesítményű gázkazánt képes kiváltani – ugyanakkor a hazai minősítések, forgalmazási engedélyek az ionkazánok többségénél hiányoznak. Kardos Ferenc szerint a magyar piacon idén tavasszal megjelent ionkazánról azt állítják, hogy az orosz hadiipar féltett kincse vásárolható végre meg. Ebből annyi igaz, hogy az első példányok valóban oroszok voltak.
Ionkazánt a szakértő szerint csak az telepítsen, akinek háza tetején hatalmas (szintén nem olcsó) napelemrendszer ad áramot, vagy éppen lopja az áramot. Egyébként a fűtési költség a többszöröse lesz a hagyományos fűtésnek. Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének Elnöke szerint a másik energiaspóroló „megoldás”, a gázmágnes nem csinál semmit. Ezek a permanens mágnesek kereskedelmi forgalomban kaphatók, de energiaspórolásra tökéletesen alkalmatlanok – a gázmágnessel kapcsolatos akkreditált mérések eredményei nem mutattak ki energiamegtakarítást. (A gázmágnes az ígéretek szerint nagy erejű mágneses teret hoz létre, amelyen áthaladva a gázmolekulák feltöltődnek, és taszítani kezdik egymást. Mivel a különálló részecskék jobban porlaszthatók, és a gáz jobban el tud keveredni a levegővel, tökéletesebb lesz az égés.)

Versits Tamás szerint megfelelő szöveggel könnyen átverhető a magyar. Egy jól elhelyezett, hívószavakat – energiamegtakarítás, környezetbarát, alacsony rezsi – tartalmazó mondat segítségével az emberek rávehetők a vásárlásra. Egy kazán fogyasztása azonban nem a gázmágnes miatt csökken, legfeljebb azért, mert a mágnesezés közben az addig rosszul beállított kazán működését optimalizálták. De ennek semmi köze a mágneshez. Arra sem árt ügyelni, hogy egyetlen készülék hatásfoka sem haladhatja meg a száz százalékot. Nem lehet több energiát kinyerni, mint amennyit bevittünk.

Márpedig a harmadik „mágikus” fűtőrendszer, a kavitációs kazán esetében egyes forgalmazók azt ígérik – erre Csiha András, a Debreceni Tudományegyetem épületgépészeti tanszékének nyugalmazott docense hívta fel a figyelmet –, vagyis a hirdetések azzal etetik be a delikvenseket, hogy ez esetben a bevitt energia három-ötszöröse hasznosul. A kavitációt (buborékképződést nagy sebességű folyadékban) mesterségesen, céltudatosan idézik elő: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé.

Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha az eljárás hirdetői nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, ellentmond az energiamegmaradás alaptörvényének!

Az épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy megfelelően karbantartott készülékekkel, körültekintő falszigeteléssel és nyílászárócserével sokkal jobban le lehet szorítani a fűtési költségeket, mint „különleges” csodaberendezésekkel. Ezek legtöbbje egyszerűen nem működik, de van, amelyik kifejezetten veszélyes megoldás. Arra is figyelmeztetnek, hogy ezek a technológiák a világhálón terjednek, szaklapokban, ellenőrzött tartalmat szolgáltatóknál azonban nem.

Infó: A cikk eredeti változata a 2013.11.23-i Népszabadságban olvasható.

keri

Kavitációs fűtés nem biztos hogy teljesen hülyeség. Tisztel fizikus urak kicsit be vannak gyepesedve, amikor reflexből elutasítják a dolgokat.
Persze a mellékelt magyarázat hülyeség, ezért nem csodálom hogy elutasítják gondolkodás nélkül, de én úgy vélem egy tudósnak nyitottnak kell lenni.
Én is nagy híve vagyok az energiamegmaradás törvényének, ezért hülyeség az ionkazán, és a mágnesterápia, mivel egy 100%-os hatásfokú rendszeren már nem lehet javítani.

A kavitációs kazánból azonban ki lehet hozni többletet, mivel megfelelő felépítés esetén hőszivattyúként tud működni...persze nem úgy ahogy a sok Egely György hívő barom elképzeli.
És persze nem biztos hogy megéri, mert egy modern scroll kompresszoros és modern gáztöltetű hőszivattyú már eleve nagyon kicsi veszteségű rendszer. Egy tákolmány nem fogja felülmúlni.

http://elfiz2.kee.hu/jegyzet/ranque.html" TARGET=_fnew>Ranque féle örvénycső
Ez a jelenség fizikusok által elismert és kipróbált, megismételhető jelenség.

Bár azt írják hogy nem teljesen tisztázott a jelenség fizikai háttere, de az azért sejthető hogy szeparáló centrifugakánt különíti el a hideg és meleg oldalt. Ez a hatás a kavitációs kazánban is megvan. A hibájuk csak ott van hogy a hideg oldalt nem vezetik el, így pedig valóban nem fog hőszivattyúként működni, csak simán a súrlódási veszteségek melegítik, vagyis legjobb esetben is csak egy cekasz hatásfokát tudják elérni.

keri

Amúgy az ionkazánt is próbáltam már.
Probléma az elektróda, mert az feloldódik, szóval. Próbáltam réz, nikkel, grafit elektródát is. Furcsa mód valahogy a szén is beoldódott egy idő után.

Viszont egyenirányítva a kettőhuszat, frankon bugyog a hidrogén :) csak ne túl sok sót rakjatok bele, mert akkor klórgáz és nátronlúg keletkezik.

Rabb Ferenc

s7manbs8

Attól függ, hogy világítani akarsz vele, vagy fűteni :)

keri

[#nyes][#eljen]
Jogos az észrevétel. Világításra pocsék a hatásfoka.

ANTAL GÁBOR

Kb 1978 ban a főnökömmel csináltunk egy ilyen örvénycsövet  Nagy kunszt volt a fúvóka mert az valójában egy Laval fúvóka ( a jó működéshez a hang sebességnél nagyobb sebesség kell a készülékben ) A cél akkor az volt hogy a recski rézércbányában helyileg lehessen klimatizálni ( hűteni ) A bánya legalsó szintje akkor 1200 ( nem tévedek egyezer kettőszáz ) méter mélyen volt ) A sürített levegő alapból a rendelkezésünkre állt. A meleg rész egy külön csővezetéken küldtük föl  Többször jártam lent ( bödönben ) . Ha rendesen megküldték a bödönt( 10m/sec)  - szabálytalanul mert személyszállításra csak max 8 m/sec lehetett-akkor  három perc alatt értünk le....