Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez meg 11 éves periódus a Nap ciklus hossza érdekes ...

keri

A csúcsteljesítmény egy szabványos besugárzás mellet van megadva. Ez tiszta napos égboltra igaz, és mérhető. Valóságban több szokott lenni, de ezt elfogadta mindenki. Ez nem marketing hanem ipari szabvány paraméter. Mindenki ezt használja, aki ezzel foglalkozik, ezekből lehet számolni minden mást. Bár csak minden ilyen jól dokumentált és számítható és összehasonlítható lenne.

Ferenc adatai eleve 60éves adatok. Ráadásul az nem is szabvány merőleges adat, ami a napszaktól, évszaktól besugárzási szögtől is függővé teszi a teljesítményt.

Az éves átlag teljesítmény 1300-1400kWh/nm volt az utóbbi években.

Naplopón több évre visszamenőleg ott a mérés. Ebből és a napelem adataiból könnyen kiszámolható hogy adott évben mennyit termelt volna.

Egyébként a mértékegységet is figyeld, mert az sem azonos.

2vkx6unz

Akkor megpróbálom pontokba szedni amit eddig tudunk.
1 Napállandó 1366+-1,5W/m2 nagy magasságban, a légkör felett a sugárzásra merőlegesen. És sz utóbbi időben nem változott drasztikusan :) Szóval tekintheted úgy, hogy igazad van mert változik, illetve Feri meg úgy, hogy ez egy állandó mert a változás néhány tized százalék.
2 Szerinted 1050 W/m2 a földet elérő sugárzás átlagos egységnyi felületre eső értéke. Kérdés: Átlagos vagy csúcs? Mikor? Feltételezem ez is a sugárzásra merőlegesen mérve.
3 Raab Feri linkelt táblázatában a sugárzásra merőlegesen ÁTLAGOSAN (egy hónap átalgában) 12-13 óra között Júliusban ~990W/m2. Mivel ez egy átlagérték nyilván volt ennél lényegesen magasabb és alacsonyabb is.
4 két megadott érték között 60W a különbség, ezen sem fog a megtérülés drámaian megváltozni.
5 A naplopó méréseit el tudom fogadni, azzl nincs mit vitatkozni. Összehasonlítva Feri által linkelt táblázatvan szereplő sugárzásra merőleges adatokkal a 2012 júliusi átlag a naplopó szerint 2290Wh/nap míg a táblázatban 5036Wh/nap szerepel, de ez nem egy év átlaga hanem 13 év átlaga. Ha a 2010 év azonos adatát nézem akkor ott csk 4766Wh/nap szerepel. Szóval itt sem látok jelentős eltérést, valószínű ha egy nagyobb időtávon megviszgáljuk a naplopó adatait még kisebb lesz az eltérés.

6 az belátható, hogy az 1366W/m2 nem jut le 100%-ban a földfelszínre, sajnos az nem derül ki a naplopó méréseiből, hogy mennyi is jutott le a felszínre és mikor, mert napi átlagnál nincs részletesebb velbontás az adatok táblázatosan nem elérhetők.
7 Az eredeti kérdésre válaszolva ma magyarországon nem éri meg tükrös módszerrel napkohót építeni mert nem lehet a gazdaságos működést biztosítani, ellenben fotovoltatikus cellákból kiserőművet építve már lehet egy megfelelő kemencét fűteni - borús időben a villamosműveket mint energiatárolót igénybe véve :)
Szóval szerintem csak elbeszéltek egymás mellett nem veszitek magatoknak a fáradságot, hogy a másik adatait alaposabban megnézzétek, mert akkor nem lenne vita :)

Egyébként a m2 nálam a négyzet méter. Nálan ez a nm. Nyilván a szövegkörnyezetből ez kiderül nem is szoktam ezen fennakadni, én a nm-t másra használom, de ez ott is kiderül a szövegkörnyetetből. Sajnos egyszerű szövegben ezt nehéz szabatosan visszaadni.

000000000

Szia,

Las Vegas napi besugárzási adatai MJ/m²-ben a következőek:
                23 fok    45 fokos szögben
Las Vegas, NV   24,16MJ   24,14MJ
azaz            6710Wh    6705Wh

Honolulu        19,24MJ  17,67MJ
azaz            5344Wh   4908Wh

Szerintem Nyékládháza nincs olyan napos mint Honolulu.

Ezek az adatok az USA SRCC hivatalától van, ami minősíti a napelemek és napkollektorokat. (The Solar Rating & Certification Corporation)

Egy 6 m2 átlagos felületű napkollektorral 3400kWh energia termelést igazolnak a helyi sajátossággal korrigálva.

http://www.solar-rating.org/facts/Energy_Production.pdf" TARGET=_fnew>Energiatermelés

keri

jani300

Üdv !  Úgy tűnik a télen lesz némi időm , és lehet nekilátok egy apríték adagoló készítésének , vegyes kazán fűtéséhez . Fűrészpor forrás megoldottnak látszik , mondjuk a műhely fűtéséhez . Kis áttételes motor meg lemez akad itthon elfekvőben . Ha nem unom meg közben akár lehet is belőle valami :)
Már tavaly óta nézegetem a neten az apríték égetőket .
Kíváncsi vagyok használ é  valaki hasonló berendezést fűtésre ?                                                                                                                                                                                                                    

s7manbs8

Közmunkásokkal sörkollektort kéne gyártatni, meginnák a sört, utána  a dobozt lefestenék feketére, és így tovább ahogy a készítés megkívánja.

keri

És külön rész(l)eg foglalkozna  dobozok ürítésével :)
Rögtön jelentkeznél közmunkára te is, mi? :)

vjanos

Még kölökkoromban sokat voltam egy asztalos/ácsműhelyben... ott a mesternek valamilyen maszek dobkályhája volt a műhelyben.  
Jól megtömte fűrészporral, gyaluforgáccsal aztán órákon keresztül égett. De sajnos fogalmam sincs a belsejéről :)

vjanos

Már ne haragudj a kérdésért, de ezen sokat agyaltál? :)

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=jMdRRhVJorY" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=jMdRRhVJorY
Itt van egy ilyen kályha,a leírás szerint 8 órát megy egy feltöltéssel,ha valaki talál valami jó leírást akkor engem is érdekelne,nálunk is elég sok fűrészpor termelődik :D.

jani300

Az erősebb fajta régi 200 literes hordóból én is csináltam az asztalosoknak fűrészporos kályhát .  El szokott égni, időnként . A belsejét nem fogod tudni ellesni , mert nincs benne semmi .  Van hozzá egy tömőfa ,amit a közepébe állítanak ,jól megtömik és utána kihúzzák a fát . Marad egy luk a közepén , ott kell papírral begyújtani . Belülről kifele szépen elég . Én ennél azért kicsit komolyabb szerkentyűn ügyködök .
Apríték égető házilag - Index fórum  

jani300

ˆ richy92-megelőzött amíg bénáztam a hozzászólással .
Az apríték égetők azért folyamatos üzeműek ,jobb hatásfokkal működnek , sokan plc-vel vezérlik az időalapú beadagolást .