Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

6x0ud2xg

A neten kutatva

1994-ben egy szikraforgácsoló berendezés működött itt, a berendezés petróleumot is használt üzemanyagként a gyártási folyamathoz. ... Elszámították magukat, egy műszaki hiba következtében a gép kigyulladt, a környezetre is átterjedt a tűz, 130 millió forintos kár keletkezett,

iv43r83d

Köszönjük szépen a dicséretet! De a fő érdem a Misié! [#integet2] [#worship]

3ztiz2p39

A mai napig az az alapanyag de kevernek bele mást is.
Mindegyik gép kigyullad előbb utóbb és ez miatt mindegyiken van automata tűzoltó berendezés is.

d30xhrezp

Szia!

Hogy miért nem használok petróleumot? Mert a nóta is azt mondja," hogy rendes szikraforgácsoló én már nem leszek ..."
[#vigyor4]
Nem állítom,hogy a petróleum nem jobb,de ahogy Gábor is írta az árát nem hiszem ,hogy annyival jobb lenne hobby célra ,hogy
literszámra vegyek azért,hogy egy betört menetfúrót vagy csavart ki tudjak szedni. Az ioncserélt vízre azt tudom mondani ,hogy talán itt elő jött hogy nem tudjuk ellenőrizni milyen minőségű az ioncserélt víz ,némelyik valószínű még az esőtől is rosszabb. Ezért merem mondani,hogy aki szeretne magának építeni egy ilyen kis masinát,az nyugodtan használja az esőt vagy a havat, és nem kerül semmibe,talán az se egy hátrány.
Az érdeklődőknek hamarosan felrakom a kapcsolási rajzot.
Gábornak köszönöm a látogatást!
Üdv.

s2k5ycubj

Közel kerültem egy gyári huzalszikra géphez. A folyadék vezetőképességet mérik. 4-5 Kohm/cM-től jó. A gyantának a szivattyúját a mért értéktől függően kapcsolgatja. Egy sima ellenállás mérő kell hozzá. A mérőfej távolsága megvan,de a hossza? Na az jó kérdés...

d30xhrezp

Én még távolról sem láttam gyári gépeket![#eljen]

kgw0eik66

Mi történik ha szikrácsoláskor nem megfelelő a folyadék?

4g68ngash

Ezt kalibrálni kell.
Így lehet csinálni.
vezetőképesség mérő

Tds mérő egyszerűbb megoldás csak ppmből át kell váltani. Elméletileg egyeznie kellene a 2 értéknek.

4umhue7vh

Akkor készült a kép amikor jött valahonnan.
Egyépként próbáltam vízzel, nem volt túl jó, de az is lehet hogy a gép sem volt jó beállítva. Petróleummal egyből sikerült.

99cwyhfhj

[#taps] Titkon reméltem, hogy a "jött" lesz a válasz. Kb.4 évtizede láttam ilyen gépet élőben, remélem villantasz majd valamit vele nekünk :)

Huzalos gép van a közelben is, de az nem olyan izgalmas :)

d30xhrezp

Üdv!
Kapcsolási rajz.
Remélem így érthető azoknak is akik nem járatosak az elektronikában ,tokkal együtt rajzoltam le.
A léptetőmotor vezérlő lehet más típus is.
Egy kis scanner motort használok 1:6-os áttétellel,8-as menetes szárral.
Az elektróda ne legyen nagyon hosszú,mert berezeg és oda ragad a munkadarabhoz.
Elektróda lehet sárgaréz ,vörösréz,wolfram (a keményfémet nagyon jól átfúrja),próbáltam keményfémmel,gyors acéllal.(lehet kísérletezni ) [#vigyor4]
Az ellenállás nagy teljesítményű legyen. De lehet próbálkozni különböző teljesítményűvel.
A 22Kohm-os ellenálláson állítsuk be a 4V-ot és csak azután kössük össze az Lm358-as 10Kohm-os ellenállással.
A 7414-es Ic-vel a step jelet tág határok között lehet beállítani,meglátod neked melyik a legjobb.A 358-as lábain levő feszültség sem kritikus.
A fojtó tekercs nálam mikrohullámú sütő primer tekercse ,nyitott vasmaggal ,de pl.HGL fojtó is jó .Ha az ellenállás 10ohm körüli el is hagyható.Nekem 2ohm és a dióda védelme miatt raktam bele.
A kondenzátoron levő feszültség áramütést is okozhat!!!
Csak saját felelősségre használható!!!
A kondenzátor(ok) HGL ,fénycső ,motorindító lehet kisütő ellenállást eltávolítani ha van.
Ha kérdés van,szívesen válaszolok.
Sok sikert az építőknek!

4umhue7vh

A szolenoid egész jól működik, persze azért néha összeragad. Az elektródazabálás jobban zavar, ezért akarok egy új áramgenerátort építeni.
Ebbe a gépbe van egy 50-70 voltos sok amperes trafó,+ még egy másik , ami sok más fesz mellet van rajta 160 volt néhány amper, ez van valahogy összekutyulva a fent említett 50-70 voltos körrel, így 200v felett lesz az üresjárati feszültsége, gondolom ez segíti elő a könnyebb szikraképződest. Más komolyabb gépet is néztem, ott is 200v körül van az üresjárat. Mindenképp SMPS ben gondolkodok, Valmi félhidas megoldás lehtne jó, amin lehet a frekit és a kitöltést is állítani.

4umhue7vh

Egy pár napja raktam fel egy videót a működésről, lenjjebb megtalálod.

000000000

Csak úgy első ránézésre sajnos máris van egy fő gond, ami miatt ez így nem működik, rossz a kapcsolási rajzod.
A 74LS14-nél a második kaput nem kell sorbakötni az előzővel, mert így már nem invertáló a visszacsatolás, így nincs is step jel.