Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az a logika eleve nem kell, ha van otthon egy Arduino,  lehet helyettesíteni azzal, egyszerűbb úgy, főleg ha van kéznél.

4umhue7vh

Kicsit utánna néztem. ha jól értemezem, a tömbszikránál azért alkalmaznak pl. petróleumot mert hamarabb összeomlik benne az ívcsatorna, így több impulzust lehet bevinni, és ez csökkenti az elektróda kopását, a huzalnál meg midegy  mert úgy is megy a kukába.

d30xhrezp

Szia!
Köszönöm ,igazad van elnéztem egy kaput.
Elnézést,itt van a javított rajz.

000000000

Semmi gond, köszönöm, hogy kijavítottad.

ncsegytkb

ncsegytkb

b4dyv0ga

Koszonom a rajz kozzetetelet!

Nekem az lenne a kerdesem, hogy az elektroda befogo direkt olyan amilyen (kis dc motor, tokmany)?

99cwyhfhj

A 7812 és a 7805 3-as lábát nem kellene testre kötni?
Rajzhiba?

d30xhrezp

Gondolom,nekem szól a kérdés.
Igen direkt ,forgatható is lesz ,hogy a vékony furatokat is el lehessen vele készíteni vékony dróttal. De még kis panel fúrónak is szeretném használni.

3ztiz2p39

Rosszabb a felület, sűrűn bezárlatosodik ezért lassabban lehet haladni. Huzalra írtam, mert a tömbösben nem víz van.

Én kisebb nagyobb javításokat szoktam végezni 10-30 éves huzalszikrákon.
Hihetetlen bonyolut az elektronikájuk, főleg a szikragenerátor rész.

Tavaly tavasszal úgy 100-120 munkaórám ment egy nem is túl régi Mitsubishire, mire minden elindult, pedig csak egy hónapot állt és elszállították 70 km-rel arrébb.
Csak a szikragenerátor részében (egy méretes szekrény 16 db kis kapcsolóüzemű tápegységet számoltam össze amik csak a segédtápokat adják.

Nem sok ember van aki igazán ért hozzájuk Magyarországon, az egyik legkomolyabb szaki tavaly halt meg fiatalon tragikus kürülmények közt.

3ztiz2p39

Én egyébként úgy anno úgy találtam ide a fórumra, hogy huzalszikrát akartam fabrikálni.
Azóta sem lett benne előrelépés. :(

99cwyhfhj

Ej, pedig mióta először mondtad, eltelt pár év[#nevetes1]
[#t148p9#]

3ztiz2p39

Itt [#t174p324#] kezdődött a pályafutásom. :)

Mindjárt az elején elkanyarodtam a szikrától.

99cwyhfhj

[#eljen][#taps] Jó régen volt már...

6x0ud2xg

Átnéztem jó néhány könyvemet és a gyűjtött szakirodalmat . Elsősorban az RC generátoros megoldás érdekel ( Igaz a szlogen úgy szól hogy " merjünk nagyot álmodni " de én a kis lépések taktikájának vagyok a híve )  
A Speciális megmunkálások ( egyetemi jegyzet Dr Erdődi L ) 38 . oldalán korrekt levezetés ( amit Tinával modellezve le is ellenőriztem ) a generátor teljesítményéről ( adott U , Uszikra , R, C )
Nos lenne egy kérdésem ( egy olyan ökölszabály képletet keresek :?  Mekkora a teljesítményszükséglet ha 1 mm3 anyagot 1 perc alatt akarunk leválasztani ?

Gulliver linkelt egy oldalt ahol az energiafelhasználásra
1.8 W ot ad meg ( az elöbbi dimenziókban ) . Direkt hangsúlyozom hogy energiafelhasználásra ,tehát az RC generátor hatásfokát ( ami kb 30% )valószínűleg  nem veszi figyelembe .
 Tudom ez nagyon hinaras terület mert az is kérdéses hogy hányszor kerül rövid zárba az elektróda. mennyi az öblítés ideje     De mégis ....

Nincs valakinek adata?