Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

rcxk9dpbt

Bocs..RO val lemegyünk ennyire..igy akartam irni..

mutz8958e

Az ioncserélt víz esetén egy műgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a benne oldott ionokat, és a helyükre olyanokat juttat, amelyek elpárolognak, így nem rakódnak le vízkőként. (Teszem azt Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog belőle.) Előnye, hogy olcsóbb, gyorsabb eljárás és például hűtőrendszerekbe ez is tökéletesen elég."

Nem egészen.

Hidrogén OH ionokra cserélünk, ha nagytisztaságú vizet akarunk.

A vezetőképességgel elég jól le lehet menni, ahol szükséges bőven 1 mikroS/cm alá.
pl. kazántápvíz 0,2 maximum. Ez RO -val nem működik tudtommal.

mutz8958e

mutz8958e

gk6nzg8h4

Találtam egy táblázatot a különböző vizek elektromos vezetéséről:

Reinstwasser 5.5 · 10-6 S/m (ioncserélt sterilizált)
Trinkwasser 0.005 – 0.05 S/m (ivóvíz)
Meerwasser 5 S/m (tengervíz)

Forrás (DE)

Az elsőnél a 10^-6 mikroSiemens-et jelent.

rcxk9dpbt

pl. kazántápvíz 0,2 maximum.
Hát én ezt nem igy tudom..

rcxk9dpbt

Kazánoknál nem szerencsés nagyon alacsony vezkép pótviz..
Sőt még RO-s sem..Az ilyen viz agresszív..A hiányzó dolgokat majd a kazánból és a vezeték rendszerből kezdi visszaszedni..csócsálgatja a vascsövet..

gk6nzg8h4

Az egyik ipari kémiakönyvemben olvastam, hogy a kazánok vízkezelésénél az a lényeg, hogy a vízben lévő ionokat úgy alakítsák át, hogy az mindig oldott állapotban maradjon, tehát ne csapódjon ki. Már nem emlékszem pontosan, de valami olyan anyagot tettek bele, ami a calcium karbonátot úgy alakította át, hogy hidroxid legyen (tehát oldható) és a keletkező CO2-t elszellőztették.
 A könyvem sajnos rokonoknál van, nem tudom most megnézni.

mutz8958e

Bocs, félreérthető voltam.

Nem otthoni kazánokra gondoltam

Volt szerencsém 60 bar -on üzemelő "kazánhoz", ahol amit írtam kritérium volt. A betáplált vizet gőz formájában elhasználtuk.

rcxk9dpbt

Én is ipari kazánra gondoltam..van szerencsém ahhoz is.
8-10 μS/cm a gőzkazán tápviz.

3ztiz2p39

Áruljátok már el mi az a RO, mert kilyukad az oldalam!

gk6nzg8h4

Fordított ozmózis víztisztító

3ztiz2p39

Aha!

Azt hittem azt csak ivóvizes dolgoknál használják.

gk6nzg8h4

Képzeld el, nem egészséges ilyen alacsony iontartalmú vizet inni, ami közvetlen a szűrőből kijön. Vissza szokták dúsítani ásványokkal (persze egészséges ásvánnyal).

mutz8958e

Minden kétkedés nélkül elhiszem Neked, de amit írtam konkrétan, az is úgy volt.

Valójában nem  is a kazánokról volt szó, hanem a vízről, mint vezetőről/dielektrikumról, és miként lehet előállítani nagytisztaságú vizet.