Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

fwg7s098t

Végül is a sarokcsiszoló is lehet hobbi szikraforgácsoló gép...[#nyes]

xbwtgv9j

Kényszerülök csinálni az esztergához hossz kereszt és forgós szánt...

naiv2r8f

A mellékelt oldalon nagyon sok információ található DIY EDM építéséhez.
Le a kalappal, h. ilyen profi gépet készítettek. Csak nekem kicsit sok 2.950 euro az arc generátorért. Esetleg más országokban elfogadható lehet egy HOBBY készülék alapjának.
Egyre csak azon jár a fejem, hogyan lehetne olcsósítani és a gyors sebességszabályzós visszacsatolást megvalósítani egy olcsóbb motorvezérlővel. A dymotion is kicsit sok nekem 250 USD-ért.
Nagyon figyelemre méltónak tartom az Iso-pulse üzemmódot is, még soha nem hallottam eddig ilyenről.
Az oldal fórum részét is ajánlom.

https://baxedm.com/

4ayymtkc5

Szuper! Várjuk a tapasztalatokat.
Egyébként milyen gépben működteted, milyen vezérléssel? A szikraköz visszacsatolás hogy van megoldva?

naiv2r8f

Nincs gépem. Ebből szeretnék elindulni. Még egyelőre sötétben tapogatózok. Sikerült még valami infót szereznem az eladótól, de így sem tudtam még kitalálni a használatát.
Kicsit utána kell olvasnom a nagy sebességű huzal szikraforgácsoló gépeknek.
Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ebből az áramkörből komplett gépet építeni válaszul egy leírást és egy másik kapcsolási rajzot kaptam. A megfejtésén dolgozok.
Az eladó láthatóan dilettáns, de az áramkör működő képesnek mutatkozik. Oszcilloszkóppal kellene megvizsgálnom, hogy értelmezni tudjam a működését.

d5h69iche

Szia !

Szerintem ez egy generátor PWM meghajtója.
A generátor nagyáramú részét neked kell megcsinálni hozzá.

Laci

zwnavt8rw

Hát most kicsit elszomorítalak, sztem ezt felesleges volt megvenni, arduino is épp úgy megcsinálja a pwm-et mint ez,
a dolog döge igazán ott van elásva hogy a huzal ami tekeredik, annak sebessége, majd a cnc mechanikát mozagtó ( már ha cnc lesz) motorok léptetése...

huzalszikránál ha jól rémlik, az áramot nézet és ha adott érték alá esik, munkadarab és huzalsebesség függő, akkor lehet közelebb menni...
de általában a huzalsebesség állandó és ún szerszám mozgatási sebességével játszanak

de minden bizonnyal vannak a technológiához jobban értők nálam...

de az biztos ha csak annyit tud ami a kapcsrajzon van akkor....

naiv2r8f

naiv2r8f

Nem vagyok nagyon szomorú, mert én sem számítottam sokra. A kitöltési tényezőt lehet állítani az első kijelzőn 4-99 %-ig. A második kijelzőn 0-tól
F-ig lehet beállítani a valamit. Ezen kívül van még valami 2S 4S (?) finom indítás az érintésnél, h. a huzal ne égjen el. (?)

A tudomásom szerint a huzal sebessége a huzalszikránál állandó. Talán 1,5m/percet hallottam valahol.

Igen a baxedm.com oldalon látható egy olyan megoldás, hogy az árammal arányos jelet egy saját készítésű konverterrel (65 euroért kínálják) feldolgozzák és egy olyan cnc vezérlőkártyába visszacsatolják aminek van egy megfelelő bemenete a sebesség szabályozásához:

https://baxedm.com/knowledge-base/can-i-use-other-motion-control-solutions-than-dynomotion/

A mozgatás így néz ki:

https://baxedm.com/wp-content/uploads/2019/02/BX17-Kanalog-Connections-V4.pdf

Szeretnék ennél valami olcsóbb, egyszerűbb de működő megoldást kitalálni. A 20 évvel ezelőtti szikraforgácsoló gépek is szépen és pontosan tudtak vágni, lényegesen egyszerűbb áramkörökkel. Ja és persze nekem sok lenne 3 ezer euro csak az elektronikára.

zwnavt8rw

Tömbszikra rém egyszerű, ha megnő az áram elemeli a fejet, és ha jól van beállítva, szépen tartja az adott magasságban. Erre régebben találtam tényleg rém egyszerű egyenáramú mocival megoldott kapcsolást.

De te huzalszikrát szeretnél, tehát ha megvan a fix sebesség, innentől már csak az előtolás az ami lényeges.
Régen az öregeink igen sok érdekes dolgot vetettek be, nem hiába volt a vezérlőszekrény két ruhásszekrényi méret :)

Most hogy már van cnc, esetleg uccnc-t próbálnád akkor talán érdemes lenne egy általad állítható pwm panel, amiből kijön egy áram adat, amit be lehetne adni neki és egy makró, amiben dezsoe minden bizonnyal segít, megoldhatná áram függvényében az előtolás mértékét...

Mekkora áramerősségek rohangálnak? Van az allegrónak egész jó kis árammérő cucca, 50-100A -re is és 0-5V os kimenettel, de biztos lehet találni digitálisat is, amiből pontosabban kiolvasható az értéke

De ha jól rémlik, az uccnc-n van analóg bemenet, oda mint egy poti ami szabályozza az előtolást, be lehetne adni egy sönt erősített jelét, és akkor csak a panelen lévő proci felbontása számít, ha jól rémlik az meg 12 bit..

talán ez a legegyszerűbb, és így a pwm paneled külön megvan, lehet tekergetni azt is, a sönt erősítőjének erősítését állítva meg az anyag szélesség függő beállítást lehet megoldani...

reggeli ötletbörze vége :)
R.

ujd3n9823

- ha a huzal zárlatra futna, mert pl. túl nagy a vágási sebesség, visszalép néhány programsort amíg kijön a zárlatból, és újra nekifut. Persze a korrekciózott pályán.

- Az anyag vastagságának növekedésével, a huzal sebessége is növekedni szokott.
- általában a nagyolásnál kisebb huzalfeszítést használ (kevésbé hajlamos a szakadásra a huzal), a simításnál nagyobbat, a pontosság miatt.

smuzp66

Sziasztok!

Ne haragudjatok , hogy csak így betrollkodom a fórumba de amiket olvastam a témát illetőleg inkább szeretném kérni a segítségeteket.
 Szeretnék venni egy hobby jellegű szikra forgácsoló gépet , vagy elektronikáját. Mechanikai részt meg tudom csinálni de az elektromos részéhez nagyon nem értek. :D Bár egyszerűbb lenne egyben venni egy kicsi nagyon alap gépet s remélem sokkalta olcsóbb is :D . Két féle munkát csinálnék vele:

a; torx mintát sütnék vele negatív s pozitív irányba.
b; Betördelt menet fúrókat sütögetnék ki különböző átmérőben.

Meg ugye szeretném kitapasztalni eme forgácsolási eljárást hátha beleszerelmesedem s kelleni fog profibb verzió.
Kérlek segítsetek ebben!

vyvk7xm7

Pár adatot találtam. Hátha érdekes.
A szerszám és a munkadarab közötti rés 0,01-0,5 mm, amit a résben mért feszültség és egy referencia feszültség különbsége alapján tart az előtoló rendszer.
A résfeszültség a dielektrikum folyadék anyagán kívül a résszélességtől függ.
Nagyobb rés nagyobb feszültségen üt át.
Rosszul öblített rés kisebb feszültségen, de hatástalan kisüléseket eredményez.
A munkaciklus, a munka ritmusa, a külön időzített ívgyújtás, ívfenntartás, ívszünet szakaszokból áll.
Ívszünet a megfelelő résöblítéshez szükséges.
Szerszám katód és a munkadarab anód.
Az áram 0,5 és 400 amper között, a feszültség 40–300 V DC között változtatható.
Szikra gyakorisága max. 10000/sec.
Nagyobb áram = nagyobb hatékonyság = durvább felület.