Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

x8uphevin

Pontosan!
Nem a pontosság a lényeg hanem hogy ki lehet "dikmányolni" a betört menetfúrót.

Nem bonyolult a belseje...

kgw0eik66

A fényes doboz tápegység, vagy csak zavarszűrő?

kgw0eik66

Esetleg nem tennél fel egy részletes fotósorozatot a szerkezetről a tárhelyünkre? Kíváncsi volnék mennyiben komolyabb mint a hobbi kivitel.
http://mikesworkshop.weebly.com/a-spark-erosion-apparatus.html
http://mikesworkshop.weebly.com/a-spark-erosion-apparatus-mk-3.html

x4dvn6dne

Most már vehetsz is ilyen gépet, és ha beletörik a menetfúród egy anyagba, hip-hop ki is tudod venni.[#vigyor]

b4dyv0ga

Ugy emlekszem reprap forumon volt egy olyan kivitel, ahol egy par alkatreszes kapcsolas volt megtamogatva egy elektromagnessel. Ennek a tengelyehez volt rogzitve az elektroda. Mar-mar tetovalogep jelleggel uzemelt, de egy M10 menetfurot ki tudtam szedni zsakfuratbol. Nyilvan kozel sem optimalis, de a funkciojat ellatta. Utana kerult fel a komolyabb hobby kapcsolas forumtarsunk jovoltabol (leptetomotoros mozgatas, stb).

x8uphevin

x8uphevin

Ha valami részlet erdekes meg szoljatok de nem nagy bonyolultsag szerintem ebben nincsen tobb.

Minden alkatrész le van csiszolva a kondikon sincs felirat. Szóval javitani nagyon jó lesz.

Este még a panel feliratokat ravesem egy kepre mert van piros kabeles gnd is...

A két fenyes doboz:
Nagy 80V 0-5A tap.
Kicsi:12V 5A segedtap szivattyú z tengely stb.

Minden parasztba van megoldva. A Szivattyú például csak egy kapcsoloval kap 12V-ot vagy nem... (Ide akarok egy PWM szabalyzot ne a csappal kelljen megfojtani)

x8uphevin

Ma jatszottam kicsit a géppel.
Az AVI wolfram elektroda egész jól bevált.

Egy M6os anyabol sikerült kivenni a csavart a menet kb 80%os megmentesevel.

(Kapott új elolapot is)

6x0ud2xg

egy 10 éve dédelgetett tervet vettem megint elő  ( azt hiszem Svejk is így kezdte)
Tervezgetek egy hobbi szuvasítót .Ki szeretném számolni az előre haladási sebességet . Kellene egy adat . 1mm3 anyag elroncsolásához szükséges energia  ( Joule )  Egy jegyzetemben azt olvasom  E = 108 J /mm3   ( eta = 100% )  

Van egy könyvem ( másolatban ) aminek a 39 . oldalán elvileg van valami . . Nem találom a könyvet ( lehet a műhelyemben van )
Nem tudtok valami tájékoztató adatot ?  E = ?   ( V = 1mm3)

6x0ud2xg

érdekes kb 5 éve is megkérdeztem már ezt . Gulliver linkelt egy oldalt anno de már nincs fönn

vyvk7xm7

,,hobbi szuvasítót"
Nem gondolom, hogy elírtad volna, de akkor mi ez?
Jó volna okosabbnak lennem.

6x0ud2xg

Nem én találtam ki  . A szakirodalomból ( Tóth, Káldos, Kovács : Szikraforgácsolás c könyve  112. oldal ) vettem .

Olyan start lyukfúróhoz hasonló eszköz ami a betört menetfúrót roncsolja el  . Nem cél a jó felület csak az erodálás és a viszonylag gyors működés

3wc337ax5

Viszonylag gyors lehet, az "elizálás" elvén működő kütyü is - állítólag kevésbé precíz mechanikát igényel. Sajnos én sem dúskálok az elektrokémiai köszörülés számszerűsített irodalmában - szóval kb. ott tartok, mint Te a szikrázással...   :(

6x0ud2xg

Egy kutatók éjszakája rendezvényre ( mintegy 14 éve ) csináltam egy elektrokémiai erdáló egységet. Az egyetem rektora nem volt rest  és kivárta a 6 percet ami alatt kilyukasztottam egy 3 mm es gyorsacél leszúrókést .
Magyarországon akkortájt nem volt olyan üzem ahol a technikát alkalmazták volna .  Düsseldorfban jártam a Köpern nél. Ott brikettáló hengerekbe készítették el a briketthelyeket  ( A 2 méter hosszú hengerbe 20.000 amperral ( nem tévedés! ) kb 5 perc volt az erodálási idő .