Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

borvendeg

Pontosan!
Nem a pontosság a lényeg hanem hogy ki lehet "dikmányolni" a betört menetfúrót.

Nem bonyolult a belseje...

Csuhás

A fényes doboz tápegység, vagy csak zavarszűrő?

Csuhás

Esetleg nem tennél fel egy részletes fotósorozatot a szerkezetről a tárhelyünkre? Kíváncsi volnék mennyiben komolyabb mint a hobbi kivitel.
http://mikesworkshop.weebly.com/a-spark-erosion-apparatus.html
http://mikesworkshop.weebly.com/a-spark-erosion-apparatus-mk-3.html

sufnituning

Most már vehetsz is ilyen gépet, és ha beletörik a menetfúród egy anyagba, hip-hop ki is tudod venni.[#vigyor]

ab

Ugy emlekszem reprap forumon volt egy olyan kivitel, ahol egy par alkatreszes kapcsolas volt megtamogatva egy elektromagnessel. Ennek a tengelyehez volt rogzitve az elektroda. Mar-mar tetovalogep jelleggel uzemelt, de egy M10 menetfurot ki tudtam szedni zsakfuratbol. Nyilvan kozel sem optimalis, de a funkciojat ellatta. Utana kerult fel a komolyabb hobby kapcsolas forumtarsunk jovoltabol (leptetomotoros mozgatas, stb).
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

ab

Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

borvendeg

borvendeg

Ha valami részlet erdekes meg szoljatok de nem nagy bonyolultsag szerintem ebben nincsen tobb.

Minden alkatrész le van csiszolva a kondikon sincs felirat. Szóval javitani nagyon jó lesz.

Este még a panel feliratokat ravesem egy kepre mert van piros kabeles gnd is...

A két fenyes doboz:
Nagy 80V 0-5A tap.
Kicsi:12V 5A segedtap szivattyú z tengely stb.

Minden parasztba van megoldva. A Szivattyú például csak egy kapcsoloval kap 12V-ot vagy nem... (Ide akarok egy PWM szabalyzot ne a csappal kelljen megfojtani)

borvendeg

Ma jatszottam kicsit a géppel.
Az AVI wolfram elektroda egész jól bevált.

Egy M6os anyabol sikerült kivenni a csavart a menet kb 80%os megmentesevel.

(Kapott új elolapot is)

ANTAL GÁBOR

egy 10 éve dédelgetett tervet vettem megint elő  ( azt hiszem Svejk is így kezdte)
Tervezgetek egy hobbi szuvasítót .Ki szeretném számolni az előre haladási sebességet . Kellene egy adat . 1mm3 anyag elroncsolásához szükséges energia  ( Joule )  Egy jegyzetemben azt olvasom  E = 108 J /mm3   ( eta = 100% )  

Van egy könyvem ( másolatban ) aminek a 39 . oldalán elvileg van valami . . Nem találom a könyvet ( lehet a műhelyemben van )
Nem tudtok valami tájékoztató adatot ?  E = ?   ( V = 1mm3)

ANTAL GÁBOR

érdekes kb 5 éve is megkérdeztem már ezt . Gulliver linkelt egy oldalt anno de már nincs fönn

Szalai György

,,hobbi szuvasítót"
Nem gondolom, hogy elírtad volna, de akkor mi ez?
Jó volna okosabbnak lennem.

ANTAL GÁBOR

Nem én találtam ki  . A szakirodalomból ( Tóth, Káldos, Kovács : Szikraforgácsolás c könyve  112. oldal ) vettem .

Olyan start lyukfúróhoz hasonló eszköz ami a betört menetfúrót roncsolja el  . Nem cél a jó felület csak az erodálás és a viszonylag gyors működés

Vetesi75

Viszonylag gyors lehet, az "elizálás" elvén működő kütyü is - állítólag kevésbé precíz mechanikát igényel. Sajnos én sem dúskálok az elektrokémiai köszörülés számszerűsített irodalmában - szóval kb. ott tartok, mint Te a szikrázással...   :(

ANTAL GÁBOR

Egy kutatók éjszakája rendezvényre ( mintegy 14 éve ) csináltam egy elektrokémiai erdáló egységet. Az egyetem rektora nem volt rest  és kivárta a 6 percet ami alatt kilyukasztottam egy 3 mm es gyorsacél leszúrókést .
Magyarországon akkortájt nem volt olyan üzem ahol a technikát alkalmazták volna .  Düsseldorfban jártam a Köpern nél. Ott brikettáló hengerekbe készítették el a briketthelyeket  ( A 2 méter hosszú hengerbe 20.000 amperral ( nem tévedés! ) kb 5 perc volt az erodálási idő .