Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

naiv2r8f

Van itt egy vágási példa, szintén a baxedm oldalon:

https://baxedm.com/knowledge-base/kerf-width-and-arc-length/

Apropó, szeretnék elolvasni egy szikraforgácsolásról szóló (lehetőleg nem túl régi) könyvet, vagy vmi .pdf ismertető anyagot, ha lehet magyarul. Tud valaki ilyen szakirodalmat ajánlani?

zwnavt8rw

30kHz 10% kitöltési tényezővel

d30xhrezp

Szia!
Ha érdekel egy saját fejlesztésű,komplett kis gép írj a
board04@citromail.hu-ra

smuzp66

Szia!

Megtörtént! [#kacsint]

xz0mtw8ej

Sziasztok! Most akadtam erre a viszonylag friss videóra a Youtube-n.

zwnavt8rw

Jó kis videó, de mondjátok már meg azon kívül hogy az elektróda egyenletesen fogy, miért jó hogy forog?
Mert látszik rajta, hogy kóvályog de rendesen, ezzel pontos furat az életben nem lesz...

pivu206tv

Szia!
Ez startszikrafúró ,itt nem kell pontos furat,ez arra szolgál hogy a huzalszikra be tudjon fűzni egy zárt alakos vágás esetén.

vyvk7xm7

De hogy nézhet ki áramkörileg a BAXEDM BX17 szikragenerátor doboz belseje?

naiv2r8f

A mellékelt videón a 15. percben látszik:

ercd2gjn

Köszi a találatot, ez tökéletes! [#eljen]

Bár őszintén szólva kicsit csalódtam...
Azt hittem, hogy nulláról tervezett egy EDM tápot [#nemtudom].

Ez alapján: 'Research on Highly Efficient EDM Pulse Power Supplyand Its Experiments' már kezdtem gondolkodni a saját verziómon.

Persze az ő megoldása (tervezési) energiaráfordítás szempontjából sokkal ésszerűbb.
Érdemesebb lesz azt másolni [#nyes]

vyvk7xm7

Esetleg négy kapcsolóüzemű helyett egyetlen fokozatkapcsolható trafós tápegységgel, és jelentősebb, fokozatkapcsolható kondibankkal.
Én is többet vártam. Köszönöm a videót.

ercd2gjn

A következő teóriát állítottam föl:

A doksi szerint a táp 150V / 30A-t tud, a kitöltési tényezőnek kisebbnek kell lennie 50%-nál.

A 48V-os tápok jól láthatóan sorba vannak kötve, tehát a 150V megvan, de ezek tápok biztosan nem tudnak 30A-t.

Szerintem a tápok töltik a kimeneti kondibankot (a hat elkó), ezek sülnek ki impulzusszerűen egy lineáris áramgenerátoron keresztül.
A lineáris áramgenerátorra utal a brutális hűtés (ventilátor alul-fölül).

Simán utánépíthető (akár 'hagyományos' trafó + graetz-el is), már csak időt kéne rá találni [#nyes]

4umhue7vh

Akár egy 40 Amperes plaznavágóból is ki lehetne indulni, vagy nem?

ercd2gjn

Ja, azt is el tudom képzelni.

Nem tudom mennyi a plazmavágó kimeneti feszültsége...

vyvk7xm7

Namégplánedehogy. A harminc ampert valami cingár kis impulzus csúcsértékeként kell tudnia.
Szerintem ezek is az igazság nekik tetsző felét írják ki csak.
Amit még mindég nem tudok, (hátha valaki más igen) hogy az automatikus előtolás szabályzókörének mi a mérő-érzékelő eleme.
Mitől nem tolja rövidzárba az elektródát?