Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

t5jvxzhgc

Tuttttam!:)[#worship]

Látom, el is olvasnám, de...:(
Ill. elolvasni, el tudom.:)

Cкачать журнал в формате DjVu

t5jvxzhgc

Az meg kimaradt, hogy...köszönöm![#wave]

4umhue7vh

Néhány napja feltettem egy kérdést, az elektróda rezgésével kapcsolatba. A belinkelt oldalak megadták a választ, van egy a vezérléstől független elektromágnes ami rezegteti a fejet, igy kevesebb a leragadás veszélye.

b4dyv0ga

Most talaltam a gepemen. Ha nem sokaig marad a linken (most hasznalom eloszor), toltsetek fel jobb helyre:

erosion

99cwyhfhj

Eszembe jutott, hogy az is egyfajta szikraforgácsolás volt, amikor úgy 40 éve, az 50Hz-es vibroirónnal gravíroztunk.
Szép fekete betűket írt/szikrázott a köszörült felületre.

De volt egy másik területe is, amikoris felraktuk (felszikráztattuk) vele a kopott csapágyházakat, vagy éppen a csapágyat. Csak ott nem fogyott a munkadarab, hanem hízott. A "fogyóelektróda"  anyagára már nem emlékszem.

Hogy is működhetett ez?

zwnavt8rw

Nem biztos hogy független, inkább nagyon is függ tőle, az elveket nézegetve, valami olyasmit képzelek el, amikor az áram átlaga csökken, akkor mehet előrébb, addig meg amint megnövekszik az áram bizonyos szint fölé, felkapja a hegyet

persze lehet rosszul gondolom, de biztos így csinálnám...

4umhue7vh

Nekem az jött le hogy csak rezeg magába, van olyan rajz ahol az 50Hz tápra van kötve egy elektromágnes, és külön van az ívtartás szabályzása.

4im2adcie

A régi Strigon pantográfokhoz is járt ilyen szikrairon mint tartozék, így precíz betűket lehetett írni amilyen betűkészlet volt a géphez. 50 Hz, 3....8 Volttal ment és a fejbe egy vékony kb 0.5 vastag egy wolfram szál volt befogva.
Manapság nem nagyon divat, talán azért is mert a szikraeső jól szétverné a vezérlést.

A "felrakós" módot én úgy tudom, hogy az ív egy krátert üt aminek a partjára kiülő acéldudorok fogják meg a kiverődött csapágyat, azaz nem is kell hozadék anyag. Persze lehet van olyan is..nem tudom.

4im2adcie

Volt még a kézi  vibro szikrairon is aminek a metszeti rajza valamikor itt volt a fórumon, egy német ürge gyártja mai napság is.

4im2adcie

Még egy fontos dolog jutott eszembe, szikrairon használatánál sokszor megfeledkeznek az ívfénynek a szemre gyakorolt káros hatásáról.[#guluszem1][#wow1][#nezze]

99cwyhfhj

Hmmm, pedig elég sokat írtam vele a '70-es években. Nem volt hozzávaló "napszemüveg".
A strigon vibroirónhoz meg még mindig megvan a trafóm, csak irónfej nincs sajna.

ia35rbg6

Szerintem ezért.
"A desztillált vizet úgy állítják elő, hogy felforralják, majd a gőzt egy másik edényben lecsapolják, így a benne oldott ionok a forralóedényben maradnak (vízkő), a másik edénybe kerülő víz sokkal tisztább, mint a kiindulási oldat. Ez a kezelés tetszőleges számúszor ismételhető, a végén egyre tisztább vizet kapunk, például a biológiában sejtkultúrákhoz tridesztvizet használunk, azaz háromszor desztillált vizet.

Az ioncserélt víz esetén egy műgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a benne oldott ionokat, és a helyükre olyanokat juttat, amelyek elpárolognak, így nem rakódnak le vízkőként. (Teszem azt Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog belőle.) Előnye, hogy olcsóbb, gyorsabb eljárás és például hűtőrendszerekbe ez is tökéletesen elég."

"Van még egy nagyon lényeges különbség, amiről eddig nem esett szó:míg a desztillált víz elektromosan szigetelőnek minősül, az ioncsrélt viszont vezeti az elektromosságot, egyes alkalmazásoknál ez nagyon fontos lehet! (akkumulátorban pl)"

3ztiz2p39

Honnan van az utolsó idézet?

rcxk9dpbt

Nem tudom a deszt viz elektromosan szigetelőnek minősül-e ,de van vezetőképessége.
Jobb minőségű gyantás vizlágyitóval mi lemegyünk 5-6 μS/cm körülire.Kb ennyi a deszt vizé is..ez azért még nem szigetelő.