Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

pivu206tv

Szia Gábor!

Ha az segít neked,1 óra múlva a műhelybe leszek,és a tömbösön mindjárt megnézem neked.Azon kijelzi nekem a feszültséget és az áram erőséget.És egy átmérős elektrodát bele engedek neked mondjuk 10mm mélyre,és átküldöm az időket.munka időt, öblítést.Réz elektroda,és vas kombinációt.

4umhue7vh

Szia! Régebben párszor közekebb kerültem hidraulikus tömbszikrához, működés közben a fejet megfogva kb 30-50Hz remegést érezni,ez az ívtartás szabályozása lehet? Az én ősi gépemen nem érezni ilyet, ezen szinte szemmel követhető a folyamat.

9pk59nuy

Érdekes a topic!

Sokat hozzá tehetne, ha valaki vissza tudna keresni egy Rádiotechnika cikket valamilyen archivumból!
A cikk 1964-ben íródott és az egyik RT-ben jelent meg. A témája egy házi szikraforgácsoló elkészítése, amivel a szerző mágneseket darabolt könnyűszerrel. Emlékeim szerint egy 48V-os trafóból, egyenirányítóból, és egy csengőből kialakított rezgetőből állt, petroleum felhasználásával. Vagyis pofon egyszerű konstrukció. Nem állítom, hogy minden igényt kielégít, de remek kisérleteket lehetne vele végezni!

pivu206tv

Szia!

adatok:elektroda- réz
      átm.:12.6mm

munkadarab:1.2344

áram csúcs:22A
feszültség üresjárati:200v
terheléses fesz.:100v
munka/öblités arány:2/1
ton:800us
tof:400us

pivu206tv

idő lemaradt:z-1mm  7perc volt

ncsegytkb

Egy kis okosság

ncsegytkb

kgw0eik66

Hmmm a példádból is látszik hogy nem egy hatékony eljárás a szikraforgácsolás, kb 1.5kW teljesítménnyel 7 perc alatt 1mm halad egy 12-es furattal. Ezeken a gépeken van folyadékhűtő?

ncsegytkb

István83  Szia! légy nézd meg a gépen a keresés, az üzemi előtolás és a visszahúzás sebességének értékeit köszi

pivu206tv

Igen van.
De ez egy nagyobb gép,és ilyenkor még nem megy ,mert 450 liter dielektrikum van a tartályba.

wmd6euww

Átpörgettem a 64-es RT-ket, de nem találtam ilyen cikket.
Biztos, hogy 64-es?

pivu206tv

Sajnos számszerű adattal nem szolgálhatok,mert csak viszonyszámot látok. Rendes mm/s adat nincs.És változtatja is minél mélyebre halad az anyagba.Az öbítés és munka arány is már -5mm mélységben is szinte 1/1 arányba ment.z-10mm mélyre a 12.6mm elektróda 62perc alatt ért le.Ez egy közepesnek mondható technologiával,de ez csak a leérés.Innen kezdődne még a kibolygatás egyre finomabb technológiával.Amivel már nagyon pontos méretre lehet dolgozni.

wvs6cpz09

Én EZERMESTER-re emlékszem. Lapozom, de sok van belőlük...

ncsegytkb

István83 Köszi a Ton- Toff idők hogy állíthatók, külön külön, vagy viszonyítva

pivu206tv

Alap esetben.mi csak elektroda felület négyzetmm.adunk meg tömbözési mélységet kibolygatási fajtát(kör,négyzet.. .)kibolygatási méret,felület minőség.És ebből számolja.De  állítani ha szeretnénk külön tudjuk.