Hobbi szikraforgácsoló gépek

Indította gaben, 2024 április 09, 16:00

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

A frekvenciáját nem tudom , ki kéne számolni vagy rámérni oszcilloszkóppal . A feszültség a kondenzátoron 70V .
A kondenzátor 20uF,az ellenállás 2 ohm. A tekercs induktivitását nem mértem.

d30xhrezp

Igen nekem is,és meglepetésemre valóban jól is működik.
Itt is esővízben van. Próbáltuk ioncserélt vízzel ,és hihetetlennek tűnik, de nem volt olyan jó mint az eső vagy a hó .[#fejvakaras]

s7manbs8

Találtam egy képet az algoritmusról Arduinoval hajtva vagy egyébbel:

Itt találtam: http://forums.reprap.org/read.php?1,262452

4umhue7vh

H a jól emlékszem, az én ösi Magyar gépemen egy áramváltón keresztül az áramot  figyeli.

4g68ngash

Úgy gondolom azért mert az ioncserélt víz tisztább. Az eső és hó víz/lé ugyan lágy víz, de a légkörben van még elég kosz, amit tartalmaz. (gondolom jobban vezeti az áramot, ezt nem mértem)
TDS mérővel rá kellene mérni és az megmondaná a tutit.

off
Én akváriumoknál gondoltam, hogy újra kellene hasznosítani a havat - nagyon távol a várostól lehet jó - , de ami lett belőle amikor elolvad..., esővizet meg tetőről lehet gyűjteni, de annak meg az elejét el kell engedni mert az meg a tető koszával van tele (macera), madárszar, miegymás.
off

Ezért írtam a gyantát, tds mérő és olyan vizet kell csinálni, ami pont jó. Így lehetne hatékonyságot is növelni. (Gondolom én)  

Kiadóssága pedig: 100 L víz 0-ás/~2200 pénz (nem kell egyből felhasználni az egészet gyantát, ezért bármikor tudsz csinálni magadnak)

4umhue7vh

Valahol azt olvastam, hogy a régebbi tranzisztoros gépek jobban eszik az elektródát, a teljesítmény tranzisztorok korlátozott frekvenciája miat. Az újabb gépek  több 100Khz-n mennek. Ha nem is 200Khz, de egy táp IC-vel 50-60khz körüli áramgenerátort lehetne csinálni. Van is egy régebbi inverteres hegesztős projekten, ami nem nagyon hegeszt, de ide jó lehet.

3ztiz2p39

De miért nem petróleummal csinálod, mint minden rendes tömbszikrás?

4im2adcie

A 90-es években fellelhető volt jópár Erosimat C tömbös magyar gyártású gép ami eredetileg szolenoidos-csöves-kondenzátoros volt, és állítólag használható konstrukció.
Aztán ezeket a ruhásszekrény méretű csöves generátorokat elkezdték tranzisztorizálni, ami valóban nem is ette hanem zabálta az elektródát, lehet pont a kis freki miatt...nem tudom. Kapcsolatba kerültem egy ilyen géppel, teljesen használhatatlan volt, a szolenoidos fej is inkább egy kis kalapácsként üzemelt, lehetetlen volt beállítani, még startlyukfúrónak sem volt alkalmas.

6x0ud2xg

Az nem lenne baj ha ioncserélt víz lenne a dielektrikum ( minthogy egyre inkább terjedőben van , a huzalosok előszeretettel használják ) DE hogy az esővíz miért jobb ??[#csodalk]

Nos A szikraforgácsolás (Róth, Káldos Kovács) 1961 ben íródott könyv 369 oldalán van egy érdekes eljárás amit "anódmechanikus eljárásnak" hívnak Ez  nem a klasszikus elektrokémiai erodálás ( olyat csináltam egyszer egy kutatók éjszakáján ) hanem a szikraforgácsolás és az anódos oldás kombinációja  Azt írja : hogy az eljárásban a villamos erózión kívül jelentős szerepe van az elektrokémiai oldásnak is  Vagyis az esővíz ( hóolvadék )  a dielektrikum és az elektrolit között helyezkedhet el  Ma elmegyek Pixelhez és lehet rábeszélem egy petrós kísérletre ....

4umhue7vh

Erre gondoltál? Azt hiszem ez is csöves volt. A tranzistoros székrény már egy ujabb fejlesztés, na ez helyett kellene valami. Valóban elég kalapácsszerűen müködik, volt már hogy sikerült beállítani, de nem tudom mikor működik jól, mert nincs tapasztalatom sziraforgácsolók terén.

4im2adcie

Igen ez az. Az elektronikája egy amolyan házilagos fusi volt, teljes káosz, légszerelt panelek lógtak a vezetékeiken, már ránézésre lehetett sejteni a végeredményt.
A 4 mm-es elektróda mire bement 5..6 mm-t addigra lefogyott 3-ra , bármilyen beállítás esetében, de közbe többször összeragadt. Egyébként biztos nem egyszerű feladat azt az emberfejnyi mágnest szabályozgatni az elektródával és a viszonylag nagy tömegű vasmagjával. De azért a 60-as években valamikor a csövesek csak megoldották valahogyan.

99cwyhfhj

Ez jön valahonnan, -vagy megy valahová?
Szép kis darabocska.

6x0ud2xg

Kémeink jelentik :

Ma meglátogattam Pixel 66 ot( Misit ) és élőben láttam az EDM et .  Vittem nagyon kis vezetőképességű vizet ( amit korábban direkt hasonló céllal kértem a volt munkahelyem laborjából )

Az első kísérlet a hóléval indult . Szépen működik az egység

Azután lecseréltük a dielektrikumot az én vizemre ( jó sok vizet töltöttünk hogy a hólé maradványait jól felhígítsuk.  Az eredmény abs hasonló volt .  Vittem 2 liter petrót amit financiális okokból nem vetettünk be mert 1350 Ft ba kerül  1 liter ( döbbenetes )  No ezért nem használnak az amatőrök petrót  ( válasz Svejk  kérdésére )  

Megállapítások : a korábbi ( 7.25 körüli bejegyzésemet visszavonom ) nincs járulékos elektrokémiai erodálás a készülék klasszikus EDM . ( Erodálásnál  vashidroxidnak is kellett volna  képződnie amit felismertem volna a korábbi  kísérleteim tapasztalatából )

A bodrogkeresztúri hólé jó dielektrikumnak bizonyult .[#vigyor4]

A mechanika ( Devera  Csaba munkája ) praktikus , sallangmenetes ) Az RC generátor szépen teszi a dolgát , az elektronika ( ami a legnagyobb csodálkozásomra  nem is tartalmaz ablakkomparátort) praktikus és ugyancsak  teszi a dolgát
 Többet nem merek publikálni mert a dicsőség Misié és Csabáé

James Bond ( kiküldött kém )

3ztiz2p39

No de ha már vitted csak beleönthetted volna, le lehet azt szűrni.

Én meg mindig elfelejtem miért nem vizet használnak a tömbösök.

6x0ud2xg

Lehet ebben valami fejlődés  és az olcsóbb megoldás keresése .  No meg a tűzoltóság nyomulása . Amikor a tömbösek megjelentek akkor köznapi volt a petró . ( Én is csak olyat láttam )  No meg egy bazi nagy tüzet amikor az LKM  ben egy petrós EDM kigyulladt ...
Aztán a huzalosak el kezdték használni az ioncserélt vizet .
 Azt hiszem a tömbösek áttértek egy szilikonolajra .
Az amatőrök meg kombinálnak[#vigyor4]