Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Sziasztok!
Tapasztalataimat írom le. (bár már valamelyik topcban leírtam)
A frekiváltóknak az alapbeállítása max. 75 Hz, azonban mindegyik valamire valót lehet tuningolni 2-300 Hz-ig.
Az alap azért 75Hz mert normál motornál elfogy a nyomaték, mivel a freki növelésével a feszt is növelni kellene, de az ugye kötött. Még alapesetben is (egyfázisú táplálású frekiváltóról beszélek, ezek 1.5 KW-ig vannak)olyan motort kell használni ami *-ban megy 3 fázisról és azt deltába kell kötni,hogy a tekercsek 230V-osak legyenek.
A freki növelését csak úgy lehet megoldani hogy a motort át kell tekercselni nagyobb frekire.
Nálam egy 90W-os egyfázisú ventillátormotor lett áttekerve 3 fázis két pólusú 230v 200 Hz-re.
Így most 200Hz-en 12000-et forog a teljesítménye max. fordulaton kb.300W
Feljebb nem merek menni vele mert a műanyag ventillátor nem nagyon birná. (így is nyugodtan lehetne porszívonak használni :) )
Ez a gépemen a marómotor, közvetlen a tengelyen a patronbefogó.
Símán szalad, rezonancia nincs.
Azt hogy a forgórész mennyit birhat kérdeztem sok okos embertől ,de érdemleges választ nem kaptam.
A tekercselő fickónak sem volt tapasztalata róla.

svejk

Még egy dolog, most kb.20-25Hz a legkisebb freki aminél már használható nyomatékot tud, de itt még természetesen elég gyenge a teljesítmény

bmejdz9nu

Nézegetem én is frekiváltókat az Ebay-on...
Jó lenne megcsípni egyet 1 fázisra... de ilyet max 750w-os-at láttam... általában 3 fázisuak... és sok van olyan ami bemenet 1 fázis kimenet 3 fázis...
Mit kell tudni alapjaiban frekiváltóról?
Átalában 0-200 vagy 0-400 Hz-esek...

Ezt az "eszközt" tuningra is lehet használni?
Pl. a Kress maró pl. 10.000-es fordulaton teljesen elveszti a nyomatékát (elektronika teljesen visszavéve...)talán ezzel jobb lenne?
Vagy a Kress max. fordulatát (30.000 gyári) fel lehetne emelni?

svejk

Péter!
A frekvenciaváltók 3 fázisú, rövidrezárt forgórészű aszinkron motorokhoz valók.
Minden esetben 3 fázist állítanak elő 1 fázisból kb. 1,5kW-ig. Ez felett már a teljesítmény igény miatt szükséges a 3 fázisú betáplálás.  
Tehát ha egy fázisú frekiváltóról beszélünk akkor a betápra értendő.
A Te kress maród pedig univerzális kefés (soros) motor.

000000000

ez ugyanugy igaz akkor is ha szijjal emelem a fordulatot
2 megoldást látok, az egyik hogy emelem a frekiválton a feszt
a másik hogy áttekercseltetem a motort

000000000

Tibor45 nagyon elméleti oldalrol közelited meg a dolgokat, ezért is van  sok nézeteltérésed másokkal
nézz be az elado gépek topicba és szemrevételezd az elado cnc-t, müködik állitolag :)

000000000

csere-bere topic, a tulajtol elnézést , de a gépe tökéletes példa rá hogy  valami  nem müködhet pedig DE :)

bmejdz9nu

Köszi a választ... akkor jó, hogy nem vettem... 50-100 Euro megtakarítás... mert azt hittem minden motorhoz jó... pl. a Kress-hez is...

000000000

Bocsánat, de minden műszaki szakmának van
elméleti alapja, és a gyakorlatban csak ezen
elvek mentén működhet minden, így egy bármilyen
kategóriájú CNC gép is. A működés pedig relatív
katagória, mert egy szerencsétlen gép, áramkör,
mechanika 1% elméleti megfelelés estén is már
csinálhat valamit, azaz "működhet".

bmejdz9nu

Szerintetek egy kis fordulatszmámú (kb.1000-3000 f/p) és viszonylag erős marófejnek és forgórésznek ha van egy "kis" forgó súlya az jót tesz neki... (4-5kg lenne a fej..)  

Mégegyszer mert ez nem az igazi...
Ha tehetem emeljem a marófej súlyát? A "lendkerék" hatás miatt talán a rezonanciák csökkenek és "stabilabb" lesz a beállított fordulatszám? Vagy rosszul gondolom?

000000000

Szia Péter!
Nos az én véleményem az, hogy sajnos
ketté kell választani a kérdést.
Sebesség (fordulatszám) szabályzós motornál
csínján kell bánni a tehetetlen tömegekkel,
sőt adott esetben minimalizálni kell
(lásd szervomotor támakör).
Ha pedig szabályzó nélküli a főorsó
motorod, akkor sem sok értelme van, mert
a forgácsolási technológia  alapvetően állandó
terhelést jelent egy motor számára, így a
stabilitást a lendkerék nem oldja meg, ezt csak
az adott feladothoz elegendő teljesítmény oldja
meg. Egészen más lenne a helyzet egy kivágó
szerszám esetében. Ott a présszerszám rövididejű
nagy terhelését lendkerékkel hidalják át. De
ugye Te nem lemez kivágó CNC gépet építesz, ha
jól sejtem.

bmejdz9nu

Csak arra gondoltam, hogy most a Kress maró ha meglát egy forgácsot a második menetben akkor ott veszít egy pilanatra a fordulatszámából... és ez a mart felületen ha kicsit is de meglátszik... Hiába az elektronikus szabályzás... túl lassú...
A szervónál természetes, hogy nem jó ez mert állandóan változik... de itt nem... ha jól gondolom....

000000000

Nem tudom, milyen technológia adatokkal
hajtod ikyenkor (előtolás, fogásmélység,
szerszám geometria, forgácsolási sebesség),
de valószínűleg a Kress ilyenkor már
nem tud többet. Javasolnám azt az egyszerű dolgot, hogy egy 10A-es nagy feszültségre is alkalmas, váltakozó áramra való Amper
mérővel mérj motor áramfelvételt az ilyen
jelenségnél, és számold ki a felvett P-t.
Majd ennek függvényében korrigálj a technológián.

bmejdz9nu

Megmérem... van ilyen spéci kütyüm ami fogyamatosan már áramot, feszt, teljesítmény... időarányosan is... (kiírja Ft-ban is :) ...mert nálam "tudatos" spórolás megy itthon... persze a villanyszámlán nem látni...)

De a "750W-os" Kerss-t már multkor mértem... alapjárat kb. 120-180W erősen is terhelve max 300w... szóval mi van ráírva... gyengusz... de szeretem mert általánosan jó...

000000000

ezen mi 80ezer$ , komolyan mondom nem értem az árazást :)
http://i18.ebayimg.com/05/i/000/83/31/8dc4_1.JPG" border=0>