Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Zöld bosh, meg van valami "s" betűs förmedvény. Nem jegyeztem meg a nevét. Általában fekete a burkolat, piros a felirat.

Hogy olcsóban mi a jó, azt nem tudom megmondani.

Off másoknak:
pár hét és startol a nagy gép... (:

000000000

egy 50hz-es motor 500 W-os, ha egy frekiváltoval megküldöm 300hz-el akkor a teljesitménye hogy változik?
egyáltalán van valami akadálya ekkora frekinövelésnek?

000000000

Ha nem vagy a közelében, akkor nincs akadálya a frekinövelésnek. A hatszoros fordulattól jó eséllyel szétszakad a forgórész "tekercselése" vagyis a beleöntött alumínium rudazat és a rövidrezáró gyűrű. A vasmag anyaga is erősen fog melegedni, mert egy 50Hz-es vasnak kicsit már sok a 300 Hz, nagy lesz a vasveszteség. Nem véletlen, hogy általában max 75 Hz-ig készülnek azok a frekiváltók, amikkel "sima" aszinkron motorokat tuningolnak. Egyébként elvileg a teljesítmény is a fordulatszámmal arányosan hatszorosára nőne.

j3rx6bsjd

A gyári hűtőventillátort szereld le róla,és alkalmazz külön hűtést,mert szinte 100%,hogy nincs akkora fordulatra kiegyensúlyuzva.A kiegyensúlyozottságra nagyon ügyelj és az eredeti csapágyakat is ki kell cserélned,mert nem fogják bírni csak egészen rövid ideig.

000000000

ez a 6-szoros teljesitmény nem kicsit baromság
a többiben igazad lehet

000000000

probáltad már a freki növelést , ha igen mik a tapasztalatok?

ra8nsmk6w

Egyszer kipróbáltam és a közelében is voltam, de mig élek nem felejtem el. Az alany az oszlopos fúrógépem 370w 1440n/min a felfutás és leállás minimumon legalábbis az én reakció időm alatt.A hang egy ferrari f40 volt amig birta a motor csapágy talán 3 másodperc, látni semmit nem láttam olyan port csinált a motor ventillátora ami a gyors fékezés következményeként átért örökmozgóba.Azóta viszont kiválóan müködik max 100 hz és végül is már ráfért, hogy kicseréljem az összes csapágyat.

j3rx6bsjd

3x-osan növeltem a frekit és azt vettem észre,hogy 3x olyan gyorsan pörög.:)
Méréseket nem végeztem,a motor már szemre abszolult alkalmatlan volt,mert már a dupla fordulaton piszkosul rázkódott.Szinte alig lehet kiegyensúlyozva.
Egy frekiváltó jó beállításáshoz kell némi tapasztalat,én is még csak tapogatok.
A frekin kívűl állítani kell még a feszültséget is ha egy adott fordulaton akarsz nagy teljesítményt és nyomatékot.

u4vhu0en9

üdv
Én már próbáltam de 150 Hz nél az 550 W-os motort kézzel le tudtam fogni és ehez is kb 30 másodperces felfutási idő kellet. Ugyanis ha csak a frekit növeled a feszültséget nem akkor ugyan ugy viselkedik mint a léptető motor nincs nyomaték. Terheléssel nekem max 68 Hz-re sikerült fel vinnem az 550 w 1450 1/min 50 hz 380/220 as motort
üdv bajusz

j3rx6bsjd

000000000

elolvastam pár dolgot, a nyomaték esik a frekvencia növeléstöl
a teljesitmény pedig a nyomaték és a frekvencia szorzatával arányos

000000000

rossz a link

azt hiszem  hogy elkezdek kisérletezgetni, remélem a fejem a helyén marad:)

D.Laci

D.Laci

PROCON hajtástechnika : www.procon.hu    valamiért nem jol linkeli be!!!

000000000

Szia Vers!
Pár dolgot vagy elfogadsz tőlem vagy nem
kérdéseddel kapcsolatban.
- az eredeti kérdésedből hiányzik pár paraméter
 (névleges feszültség, fázisok száma, motortípus
 /szinkron, aszinkron/), így precízen csak
  ezeknek ismeretében lehet megválaszolni.
- az viszont bizonyos, hogy egy adott motor
  teljesítménye "vasbaöntött", akkora amekkorára
  a gyártó tervezte, és erről az adattáblán
  nyilatkozik.  
- ha pedig egyáltalán el lehet térni a 50Hz-től,
  (motortípusfüggő, és ennek számos feltétele van),
  akkor ha növeled is a fordulatszámot, attól a
  max. teljesítmény még ideális esetben is csak
  az eredi frekihez tartozó marad, tehát
  nyomatékvesztés révén teheted.
  6-szor nagyobb fordulat = hatszor kisebb
  állandó nyomaték!