Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha nincs univerzális képlet akkor Szalai György honnan vehette?  
Az csak egy bizonyos marófajtára alkalmazható?

Sejthetően itt tévedett a számításban Szalai és Rabb fórumtársunk?

000000000

"Nekem sosem volt szükségem forgácsolási teljesítmény számolásra"
Akkor mi alapján választottál marómotort? Csak gyakorlati saccra? Az is jó, de Te ettől már komolyabb szakember vagy, hiszen utána ezalapján fogod a villamos főorsó hajtást is méretezni vagy kiválasztani. Azaz nagyon is fontos, hogy tudjál számolni forgácsolási P-t, itt kezdődik minden. És a sort lehetne folyatatni, hiszen a mechanika méretezéshez is kellnek erők, igénybevételi nyomatékok.

000000000

György korunk hibájába esett, elkápráztatta magát a csicsavilág szépségével, és ezzel pótolta a szakszerűséget.
Univerzális képletek ritkák, elvek vannak, és abból peremfeltételek mellett születhetnek közelítő képletek, én is tanultam ilyenek még a gépészeti szakközépiskolában, amikor a marást oktatták elméletben és gyakorlatban a tanműhelyben. Aztán picit kitágult a világ Newton matematikája kapcsán később, mert itt már nem kellett képletet megtanulni, megjegyezni, elég pár fontos függvény megismerése, és az integrálás megold szinte mindent.

000000000

Egyébként ez a marás analóg módon egy picit hasonló feladat, mint amikor egy tirisztoros, triackos áramkörrel fázishasítást csinálsz, és kiszámolod a hasznos P. Először csak Ohmos fogyasztóra számolgass, aztán majd jöhetnek az induktív-kapacitív tagok is.:)

KoLa

Szia Tibor! ezért kell a cnc gépekre az a bizonyos potméter, az előtolásra! csiga vagy nyuszi! ez itt a kérdés:)))
Egyébként szépen megfogalmaztad a problémát, szinte értem én is![#eljen][#integet2]

000000000

Örülök, ha kedvet kaptál a potméteren kívül a számolgatásra is.:) Helyes forgácsolási P eredmény nélkül nehogy ma elaludjál!:))))

s7manbs8

Meg még szerencse, hogy nem is logarléccel kell integrálni. :)

000000000

Aki a logarlécet nem becsüli, a számítógépet nem érdemli!:)

s7manbs8

No látod ... ? Rögtön feltételezel, ugyanis én nem lebecsültem, hanem a sebessége miatt örülök a számítógépeknek többek közt. :)

Rabb Ferenc

A képlet folyamatos forgácsleválasztásnál jó, pl esztergálásnál. Egyélű marónál a forgácsalak leginkább egy sarlóra hasonlít. Igaza van Tibornak, hogy erre nincs univerzális képlet - marad a számolás. Ezt tettem én is. És ennek a végeredményét jelentősen változtatja a vágóélek száma, és az előtolás (forgácsvastagság) és a vágósebesség

Jelen esetben (6-os egyélű maró 2000mm/p előtolással, 10000f/p) az átlagos forgácskeresztmetszet kb 1/3-a a folyamatos forgácsénak. Tehát a szükséges teljesítmény is csak ennyied része az először általam számoltnak

Ebben tévedtem első felindulásomban. Tibornak jár(na) a piros pont, ha nem rejtélyeskedik, hanem az első hibás hozzászólás után ezt elmondja. De Ő nem így szokott oktatni. Viszont győzött a DOS-os progija. Gratula hozzá  [#eljen]

000000000

Hidd el ezzel többet tanultál, hogy némi segítséggel elgondolkozva Te jöttél rá a helyes, közelítő közepes forgácsvastagság meghatározására ennél a marásnál. Gratulálok![#eljen]

Szalai György

Örülök, hogy Neked sikerült. Közzétennéd a formulát, ami a helyes eredményre vezetett?

svejk

Nem választottam én a marómotort, csak úgy hevert velem szemben a piacon a földön.
Egymásba szeretni egy pillanat műve volt. :)
Gondoltam ha az asztalosoknak jó volt 20 évig fát marni, csak nekem is jó leszt Nyák-ot fúrni. :)

svejk

svejk

Én ma az autópályán hazafelé már azt terveztem, hogy befogok egy ceruzát a marómotorba excenteresen és kis fordulaton, jónagy előtolással kirajzoltatom a forgácsot milliméterpapírra, aztán megszámolom hány kocka kereül a rajz belsejébe :))
No jó ez csak vicc volt, de nem lenne kivitelezhetetlen.