Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Most lehet butaságot kérdezek, de akkor a képleted már tartalmazza hatásfokokból eredő veszteséget?

Rabb Ferenc

Ez meg hogy jött ki? Tibor45 volt az egyetlen aki számolt! Ő 96W-ra taksálta a hasznos forgácsolási teljesítményt. Ennek miért kb másfélszerese a Svejk által mért 68W???

s73tgf9vg

Svejk 68 wattja az üresjárat. forgácsolás közben 130W volt azt írta.

000000000

A szakirodalom ajánlása forgácsolási sebességre famaráshoz tkf szerszámanyag esetén: 30-70 m/s.

tiggersoft

Ez az anomália szerintem a szervó vezérlésében rejlik. Folyamatosan "leszabályoz""fékez", hogy a beállított sebességet betartsa...mondom,szerintem
De talán az okosabbak elmagyarázzák érthetőbben, esetleg megcáfolják.

Rabb Ferenc

Majdnem. 62W az üresjárat és 130W marás közben. Tehát a marás teljesítményigénye 130W-62W=68W  

De ez a 68W továbbra sem másfélszerese az először számolt 96W-nak!

s73tgf9vg

Ó így már értem, akkor a számolthoz képest még kevesebb is lett a fogyasztás. Köszönöm, így világos a dolog. Akkor ezért írta Tibor, hogy nem 80 N/mm2, hanem csak 57.

000000000

Nem tartalmazza, a hasznos P-t szoktam először kiszámolni. Természetesen ezt utána a főorsóhajtás eredő hatásfokával illik korrigálni az adott gép paraméterei alapján, és ennyi lesz a hálózatból felvett P.
Svejk gépére ez úgy néz ki, hogy 62W-ot "eszik" levegőben, anyagban forgácsoláskor még +68-at. Tehát nagyjából fele-fele ebben az esetben a hasznos és a veszteségi P. Az eredő hatásfok így: 68/130=~52%

s73tgf9vg

A másik dolog amit nem értettem, hogy ugye ez a 62W üresjárat csak a marómotoré, meg esetleg a léptetők tartóárama. Szervóknál nem is tudom, hogy van ez. Van valami iromány, ahol kitérnek ezekre is részletesen? Írtad, hogy a orsót beleszámoltad, nyilván tudtad, hogy mi van a gépben, de megint más érték jöhet ki fogasléccel például. Zoli sokat emleget, ha számokról van szó, látom nem véletlenül :)

000000000

Ő... izé.... szóval itt annyi mindent összehordtál, hogy elvesztettem a fonalat.
Svejk alapvetően annyit csinált, hogy megmérte egy famarás kapcsán a főorsója üresjárati és forgácsolás közbeni teljesítményét. A 62 W csak a marómotoré volt.
A mellékhajtás egy külön téma, nem értem, milyen orsóról beszélsz, amit beszámoltam, azt se értem, mi köze van Svejk gépnek a fogasléces hajtáshoz, és léptető motorokhoz.

besirkyjh

Szia Tibor  

Az égvilágon semmi köze nincs hozzá csak azt szerette volna Neked emliteni hogy sokat emlegetlek mikor a számitásokrol van szo és igy elnézve a képleteidet és a számaidat most már érti miért is emlegetlek Téged :)

s73tgf9vg

Svejk csak a marómotort mérte végig? Én úgy értettem, hogy a komplett gépe fogyasztását. Elnézést, kicsit szétszórt vagyok mostanában és még sok hiányosságom is van. Zoli segít pótolni azokat, köszönöm neki! :)

000000000

Elnézést ne kérjél, csak nem értettem pontosan a kérdéseidet, de ha pontosítod majd őket, talán tudok is rá válszolni. Mivel Svejk is kíváncsi volt, igaz-e, hogy nulla közeli (P<0.05W) a hasznos előtolási teljesítmény ennél a famarásnál, amit kiszámoltam erre, próbált itt is valamit mérni. De alapvetően a főorsó motort tudta könnyen megmérni, mivel az egy eléggé jól behatárolható önálló egység.
Az 1 Nm motornyomatékú léptetős gépek egyébként "katasztrófálisak", ha hatásfok szempontjából nézzük őket, hiszen gondoljunk csak bele: néhány SZÁZAD WATT a hasznos !!!!, a háttérben meg ott van az X * 100W-os toroidos "állat" táp, ami fogyaszt is rendesen. persze így télen nem akkora gond ez, picit besegít a rendszer a műhely fűtésébe.:)

000000000

Az 1 Nm feletti motornyomatékú ...