Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

"és a vágósebesség is kicsi, csak ~3.5 m/s"

Mennyi lenne az ideális ennél a fánál?

Szalai György

Jelentem előkerültem.
Számolgatásba csak holnap lesz időm elmerülni, de azt ne vedd alapul, ha pénzről van szó!
Csak ellestem tőletek itt pár képletet és belegyűrtem egy excel táblába mint általában. (Lehet, hogy még azt is rosszul.) Biztos, hogy pontatlan is, mert pl. fontos élgeometriai adatokat nem vesz figyelembe.
Nyugodtan elárulhatnád a mérésed eredményét. Nem fogom azt hazudni, hogy: Áááá…. Pont nekem is annyi jött ki, de Wattra!
Számomra az lesz a tanulság, hogy a mért teljesítményed alapján visszaszámolhatom a faanyag k értékét, mert ilyen adatokat sehol nem találtam eddig.
Mérjél csak, ha teheted, minél többféle inhomogén szerkezetű nem fém anyagot.

svejk

Nem nagyon tudnánk lemosni, hogy összebeszéltünk :)
pedig nem...

Kérlek számolj, és ha lehet publikáld az exceles progidat!

Én mindig is úgy tanultam, hogy először empirikus úton, aztán utánanéztem az elméletnek. Ennyire tellett. :(

Rabb Ferenc

Besötétedtem, mint a naplemente. A #4492-ben ezt írod:>> üresjáratban 200 Hz-en a motor és a frekiváltó hálózatból felvett össz. teljesítménye 62 W <<. A  #4511-ben pedig: >> frekiváltó és a marómotor össz. teljesítmény felvétele a hálózatból kereken 300 W volt marás közben.<<

Ezután valami relytélyes 130W-ból vonod le a 62 W-ot. Miért???

kmajer

csak a matekkal van gond " 300 W volt marás közben.
Tehát a hasznos teljesítmény = 68 W (130 W - 62 W) "

Rabb Ferenc

svejk

Egyébként sejtvén, hogy előkerül az előtoló teljesítmény is, azon az ágon is végeztem mérést.

Megbontani nem tudnám/akarnám egy tengely bemenő vezetékeit, de a teljes  vezérlőszekrény bemenő teljesítményét megmértem.
A szekrényben 3 db 800W-os DR2-es Yaskawa AC vezérlő ezeken a 3 tengely motorjai.
1 db 400 W-os DR2-es üresjáratban.
1 db 2,2 kW-os G7-es frekiváltó, most szintén üresjáratban.  
Pár db relé, 24 V-os tápegység, elosztókártya.
Nyugalmi állapotban a szekrény teljesítményfelvétele: 84W
Üresjáratban az Y tengellyel 2000 mm/perces sebességgel haladva: 103 W
És most figyeljetek!
A bükkfában haladva a fenti sebességgel a teljesítményfelvétel csak 94W  volt.

A fenti anomáliára aki megmondja a helyes megfejtést, szintén kap egy piros pontot. :)
Tibor45-öt megkérjük ne lője le előre a poént.
(annyit segítségképpen elárulok hogy ez az állapot nem helyes, de a mérés és az adatok igazak)

svejk

Nem értem hogy üthettem el ennyire... 130 W a helyes, nem a 300W. [#nemtudom]  [#falbav]

svejk

Egy notiról és két másik gépről szoktam a fórumba írni, de szerintem csak valaki dumált hozzám :(

Rabb Ferenc

Egyszerű rekuperáció. A bükkfa húzta a marót, de az meg nem akarta :)

svejk

Rabb Ferenc

Szoroztam, osztottam szentségeltem. De mindezeket bizonyára rosszul, szakszerűtlenül, nem kellő szakmai alázattal, stb stb...

Tibor saját topikjának a #892 bejegyzésében lévő képletekkel számolva sem Tibor által közölt, sem Svejk által mért teljesítményérték nem jött ki. (különös tekintettel Svejk negatív teljesítményigényére)

Tudom, hogy az igazság odaát van. De onnan még senki nem jött vissza azért, hogy nekem elmondja.

Homályosítson már fel valaki, hogy mennyi is az annyi? Nehogy már hülyén kelljen meghalnom!

s73tgf9vg

Szóval végül tiggersoftnak meg nekem is igazam lett, hogy a számoltnak kb másfélszerese. Érdekesek ezek a mérések, örülök, hogy ilyennel kísérletezel Svejk!

s73tgf9vg

Mindkettőjüknek igaza van, gondolom az az 50% eltérés az elektronika és mechanika hatásfokából ered. Nem?

000000000

Most, hogy ismerjük az adott fára a mérési erdményt, korrigáljuk a közelítőleg felvett fajlagos forgácsolási ellenállást (80-al számoltam).
Mivel a k lineárisan befolyásolja a forgácsolási teljesítményt, a következő aránypárt állíthatjuk fel:
P mért/P közelítő = k valós/k közelítő
Behelyettesítve:
68/96=k valós/80   --->  k valós=56.66=~57 N/mm2
Tehát az elmélet és gyakorlat tökéletesen összhangban van, azaz Svejk egy olyan fát forgácsolt, aminek az adott körülmények, paraméterek között a fajlagos forgácsolási ellenállása 57 N/mm2. Én 30-120 N/mm2 közötti lehetséges intervallumot adtam meg, 80-at vettem fel.

Köszönjük Svejknek a mérést, hiszen mostmár akik eddig nem hitték el, azoknak is sok fontos tényadat kiderült gyakorlattal és elmélettel is igazoltan, és megtudtuk, hogy közepes keménységű fára egy ilyen famaráskor valóban egészen pontosan lehet számolni forgácsolási teljesítményt, ha a fajlagos forgácsolási ellenállást 50 - 70 N/mm2 között vesszük fel.