Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

És engem is érdekel! Én a számolthoz képest 30-40%-al tippelek nagyobb fogyasztást.

tiggersoft

Csak tippelek, de úgy a duplája...vagyis olyan 120-130W.

sanka74

http://cnctar.hobbycnc.hu/SANKA%20CNC/" TARGET=_fnew>Mappám.

Ebben az előtolási ellenállás mérése szól arról amit lentebb írtam..ha valakit érdekel. Persze ez a mérés nem pontos...csak megközelítőleg!!!

Szalai György

„Kérem a hozzáértőket számolják ki mekkorának kellett volna lennie a szükséges maróteljesítménynek.”
Kérem a hozzáértőket, mondják meg, mennyi volt a „fűrészelt bükkfa (legalább is azt mondták)” k anyagra jellemző fajlagos forgácsolási erő igénye.

000000000

"bükkfa (legalább is azt mondták)"
Így picit nehéz pontosan számolni, ha még az anyag se egyértelmű.
De ha ez valóban bükkfa, és a szálirányt is jól látom, akkor közelítésképpen felveszek rá 80 N/mm2 fajlagos forgácsolási ellenállás értéket.
Ezzel számolva 96 W a forgácsolás hasznos teljesítménye.
Azonban mivel a k ~30-120 N/mm2 között bármi lehet (nem ismert pontosan a faanyag, annak nedvességtartalma, marási száliránya, és a vágósebesség is kicsi, csak ~3.5 m/s), így a 96 W ennek arányában a valóságban módosulhat.  

Ami viszont bizonyos, ha még a legnagyobb k-val is számolok, ehhez 0.05 W-nál is kevesebb hasznos előtolási teljesítmény kell!!!

svejk

Számolj Te is 80 N/mm2-el, mint ahogy utánad tette Tibor45.

svejk

Igen, szálirányban ment a maró.
megmuattam még két szakinak, ők is egyértelműen mondták hogy bükkfa.

svejk

Ha nem gond, megvárjuk Szalai György számítását is, Ő hátha le is vezeti a tőle megszokott
precizitással és pazar nyelvezettel körítve.  

svejk

Az anno említett tölgynek mekkora lehet a fajlagos forg. ellenállása?
Ez a próbált bükk elég puhának tűnik, én azt hittem ez komolyabb fa.
(esetleg még akácban tudnám kipróbálni)

000000000

A fa fajták keménysége növekvő sorrendben:
Bükk < Tölgy  < Akác  

svejk

Vááá.. akkor délután jól megmérem az akácot is, addig hátha előkerül Szalai is.  
Köszönöm!

000000000

Azért a PC billentyűzetet letakarhatnád a forgács ellen, vagy arrébb vihetnéd.:)

Rabb Ferenc

Neked mennyi jött ki számítással? Vagy Te csak a Szalai logarlécében bízol?

svejk

Az első fogás után már már mindegy volt. :(

svejk

Nem, nem én nem tudom kiszámolni, bár minden forgácsolós irodalomban benne van a képlet.
Egyszer kétszer próbáltam de mindig más jött ki mint a hozzáértőknek.
A fentiek miatt inkább mértem.

Szóval a #4492-őt folytatva az ott közölt adatokkal a frekiváltó és a marómotor össz. teljesítmény felvétele a hálózatból kereken 300 W volt marás közben.
Tehát a hasznos teljesítmény  = 68 W   (130 W - 62 W)
(6-szor megismételtem a mérést 2-3 W eltérésekek voltak)