Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/f%f5ors%f3%20gy%e1ri/" TARGET=_fnew>Ebben a könyvtárban  http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/f%f5ors%f3%20gy%e1ri/Mar%f3%20f%f5ors%f3%20skicc.jpg" TARGET=_fnew>ezen a képen van egy skicc,  amit pár éve rajzoltam le amikor szétszedtem a főorsót.
Most http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/schaeffler_2/catalogue_1/downloads_6/sp1_de_en.pdf" TARGET=_fnew>ebben a FAG pdf-ben megtaláltam a gyári rajzát. (49. oldal, figure 6.)
Bár kis hibát látok benne, mégpedig hogy ebben nincs teljesen szabadon a 3. csapágy külső gyűrűje.
A kérdésem is ehhez kapcsolódik, erre miért is van szükség? Túl határozott lenne a 3 pontos megvezetéssel a tengely?

ybm4ifb

Szevasz

Ha kinyomoztad ..engem is érdekelne..meg mást is szerintem.
Minden rendben van a szerkezettel?

jani300

Szia ! Megnéztem a könyvtáradban a főorsó skiccet . A hátsó feszíthető csapágy beépítését nagyon furcsállom . Azt nem zsugor gyűrűvel szokták , hanem anyával , feszíteni .  Megnéztem volna a FAG pdf et is de nem nyílik meg . Nehogy kötekedésnek vedd , csak érdekelnek ezek a dolgok .

jani300

De megnyílik csak lassan ,nem vártam . És kösz jó ez a fag pdf .

svejk

A 002 vagy 004 képen látod a menetet?
Ugye nem. Így akkor elhiheted, hogy zsugorgyűrű van amit addig kell felnyomni amíg jó nem lesz a csapágyhézag.
Nem vettem kötözködésnek.
Éppen három ilyen főorsó ment már át a kezeim közt.

svejk

17 GB :(
Cserébe bazira ki lehet nagyítani a rajzokat.

pbalazs

Szia!

Gondolom, ez nekem szól.
Még nem volt időm azóta foglalkozni vele. Az a tervem, hogy elmegyek a Hód93-hoz személyesen, és megmutatom nekik a patront. Ez valamikor november elején esedékes.
Mivel gépem még nincs, nem tudom mire felszerelni, így csak szétszedtem párszor, beállítottam a csapágyhézagot, járattam kicsit.
Most nem kotyog sem axiálisan, sem radiálisan, legalábbis a százados óra nem mutatott semmit.
Az áramfelvétel 0,5A a frekiváltó szerint 125V-ról hajtva, épp ahogy az adattáblán áll.
1 órát járattam üresben 400Hz-en 125V-ról hűtés nélkül, és érzésre olyan 50 fokra melegedett fel. Meg lehetett még fogni kézzel, de már nem volt olyan kellemes. Legmelegebb ott, ahol a fortuna bemegy a motorba.

jani300

Szia ! FAG pdf figure 6.-ra . A harmadik csapágy külső gyűrűje nyugodtan lehet fixen beépítve ,bár itt úgy látom valami rugalmas gyűrű tartja belülről . Ez nem előfeszíthető csapágy ,  de a külső gyűrűben a belső gyűrű a görgőkkel együtt el tud mozdulni tengely irányban . Ezért nem túlhatározott . Gondolom csak az orsó hőtágulását kell kompenzálnia . Remélem most érthetően fogalmaztam . Szeretek tömören írni és ezért néha nem egyértelmű .

jani300

Na még jó hogy megnéztem még egyszer . Az a negyedik csapágy .

jani300

Túl egyszerű kérdés lett volna Tőled . De valami talpcsapágy szerepe lehet akkor inkább .

svejk

Hát nem is értem szokás szerint. :(
A skicc jó, akkor még szemüveget sem viseltem.
Jobbról balra haladva a skiccen és a PDF-ben is:
csapágy-csapágy-távtartó-csapágy- majd a túlvégen a kúpos belső gyűrűjű hengergörgős.
Melyik szerinted a nem előfeszíthető?
A három ferde ráadásul párosított, összejelölt.

jani300

A PDF-en simának láttam a belső gyűrűt van olyan is . Azt hittem csak két soros görgősben van kúpos belső gyűrűs .  De  PDF-ből kiderül hogy nem így van . Na :(

svejk

000000000

Nagyon vad elképzelés, hogy egy kibelezett léptetőmotort használjak fortunának?

000000000

Olyanra gondolok, aminek a tengelye mindkét irányba kilóg.
Az egyik felére jön egy bordáskerék, a másik oldalon kellene megoldani a szerszám befogását...
Én általában csak 1/8 colos szerszámokkal dolgozom. Ezek rögzítésére kéne valami ügyes egyszerű megoldás.