Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Rabb Ferenc

Köszönöm Gyuri!

Erre utaltam a  #4523-ban. Nekem is pontosan ezek az értékek jöttek ki az idézett Robsy topik  #892 képletei alapján. (30N/mm2 >> 113W; 80N/mm2 >> 301W)  

És ezek köszönö viszonban sincsenek a Tibor által kiszámolt, vagy Svejk által mért értékekkel. A Tibor által lazán 57N/mm2-re korrigált értékre 215W körüli érték adódik.

Visszafelé számolva: 68W hasznos forgácsoló teljesítményre kb 18N/mm2 forgácsolási ellenállás adódik

Lehet, hogy az elmélet és a valőság is csak a végtelenben talélkoznak? Valaki valamit elszabott, de nagyon. Ki, és mit? Ezt kellene kideríteni, hogy végre egy kicsit tisztábban lássunk marásügyileg

mxjj54gxi

Valami gáz van, nálam a linkek valami furaságra mennek.
Az elsőt még be tudom csapni, hogy ne a gugli robot.txt-re vigyen, de a második az valami nagyon gáz link lett.
Meghekkelték a hunbay-t?

Rabb Ferenc

Simán írd be kézzel, vagy akor innen kopizva: http://cnctar.hobbycnc.hu/  Erre jól müxik

000000000

Én is így jártam![#boxer]
A nyelves link az OK![#eljen]
Valaki már megint baszakodik!

Sz.József

Úgy néz ki, most jó...
De, ez ellen nincsen orvosság?

Szalai György

Valószínűleg ott lehet a kutya elásva, hogy ˆ Tibor45 elmélete nagyon más, mint az enyém. Mivel neki ez a kenyere, nekem meg csak játék, ezért Ő az, aki kettőnk közül nem engedheti meg magának a tévedést. Tehát én, ebben az ügyben, feltétlenül neki hiszek magammal szemben.
De mikor kedvet érzek hozzá, akkor igyekszem tisztázni magamnak az összefüggéseket, ellopni kis tudásmorzsákat innen-onnan és valami rendszerbe foglalni őket.
Abban osztom ˆ svejk véleményét, hogy egy empirikus (tapasztalati) úton megszerzett, mért eredmény, az elméleti számítással szemben, közelebb van a valósághoz, akkor is, ha nem tudjuk az okát. Csak hát számomra, az elmélet alapos ismerete nélkül, korrekt mérés elképzelhető.

Szalai György

korrekt mérés sem elképzelhető.

Rabb Ferenc

Ne keress ideológiát az eltérésre! Az okát kérdezzük meg inkább Tibortól. Márcsak azért is - mert mint már oly sokszor leírtam - az Ő képletei alapján számoltam (Robsy topik #892) És dekára azt az értéket kaptam, mint a Te programoddal. Vagy Te is innen vetted az alapképleteket? De akkor Tibor mivel számolt? Tán azzal, hogy senki nem számol utána? (Bocsi)

De mégis hogyan jött ki neki a 96W???

Kedves Tibor segíts megfejteni ezt a bizonyára csak látszólagos ellentmondást!

sanka74

Szia! Nagyon jó amit csináltál! Mi is (fások) szoktunk ehhez hasonló dolgokat számolni, kivéve a teljesítmény. Illetve mi még számolunk ciklois íveket is, e= l x z x n/1000
l = ciklois ív hossza
e = előtolási sebesség
z = működő élek száma
n = fordulatszám

Ebből lehet számolni a felületi finomságot, fánál azért más a helyzet, gondolom fémnél ilyet nem igazán számolnak.
Egy észrevételt azonban tennék, és nem bántásból:
Van az utolsó előtti képlet, ahol a kerületi sebességet számolod. A kerületi sebességet (forgácsolási sebesség)m/s-ban adjuk meg. Ott szerepel mindkettő mértékegység.
Amúgy gratulálok, igen sok munkád lehet benne..faiparban is tudjuk használni...

000000000

"Lehet, hogy az elmélet és a valőság is csak a végtelenben talélkoznak?"
Nem lehet, ha jól számolsz, akkor ki kell jönni a helyes eredménynek. A rossz képleten a csicsavilág se segít. Kicsit még nézegessétek, gondolkozzatok, hol lehet a hiba a számításotokban.

Rabb Ferenc

Ereszkedj már le egy pillanatra a pórnép közé, és világosítsd meg az elménket. Aztán ha már mi is még jobban megismerjük végtelen hibáinkat, akkor még nagyobb csodálattal adózunk nagyságod előtt.  

Konkrétabban fogalmazva: mi a picsát basztunk el számolásban?

000000000

Én kezdettől fogva, 7 éve "leereszkedtem", hogy a Te szavaiddal éljek (bár ez a kifejezés nem tetszik nekem!), és kellő műszaki alázattal, korrektséggel, objektivitással próbálok ezen a Fórumon segíteni szerény tudásom alapján. Legfeljebb Benned is kialakult egy torz, téves előítélet velem kapcsolatban, ha mást gondolsz rólam, bánom is én.  

Mellesleg:
"© svejk 2012. dec. 13. 21:39 | Válasz | #4495  
6-7 fórumtársról biztosan tudom, hogy secc-perc alatt ki tudják számolni, kérdés mikor olvassák "

No akkor várjunk még egy kis "secc-percet" a másfél nap után, Ők mit fognak kiszámolni.

Egyelőre a tény az, hogy én 57 N/mm2 k-val számolva pont azt hozom ki a csicsavilág nélküli DOS-os forgácsolási teljesítmény méretező progimmal, amit Svejk kimért. A topikomban 3 éve folyamatosan találsz hasonló számításokat, amiket bemondott technológiai adatok alapján Fórumozóknak konkrét példáikra kiszámoltam, és a végeredményt közöltem.

svejk

No most én sorban elkezdek mindenre válaszolni, lehet nem sok értelme lesz mert úgy látom áll a bál. :)

svejk

Én szívesen kísérletezek, hasznos dologra úgysem használom a gépet.