Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért vigyázzunk!
Keri ábrája téves, túlzó forgács keresztmetszetet eredményez, ugyanis rosszul ábrázolja nagyságredileg az előtolás és maró átmérő viszonyát, azaz elvi hibás, hiszen ilyen marás nem létezhet a gyakorlatban, eltörik a szerszám még fába is. TROMF22 léptékhelyes ábrája a mérvadó.

keri

ja, tudom :)
A kedvenc matematikai alakzatom, mert gyerek koromban sokat játszottam a körfüggvényekkel.

Rabb Ferenc

Biztos, hogy ez ciklois? A ciklois egy egyenesen gördülő kör egy pontja által leírt görbe. De itt a kör nem gördül, hanem "csúszik"

svejk

Tök jó! Mivel csináltad?
Ezt kellett volna papíron is látnom, ha kipróbálom a tanulatlan ember gondolatmenetét.

Rabb Ferenc

Keri a hsz utolsó mondatában tudatja a nagyérdeművel, szándékosan úgy állította be a paramétereket, hogy szemléletes legyen.

Az eredeti paraméterekkel biztosan nem lenne ennyire látványos az egyik irányban elnyújtott "holdsarló"

svejk

De szobahőmérsékletű vajban tökéletesen működne. :)
Azaz én azt mondanám inkább hogy az elv jó, csak gyakorlati hibás.
De a lényeg jobban látszik mint Tromf22 ábráin és ez a lényeg. [#circling]

Ahogy olvasom Keri függvénny(ekk)el rajzolta meg, akkor viszont kell hogy legyen rá aránylag egyszerű területszámítási képlet, amit esetleg elnagyolásokkal még tovább lehet egyszerűsíteni.

keri

Nem mentettem el, de pontosan a tükörképe lesz, azaz a hurok nem alul, hanem felül lesz.

De ha szeretnéd újra beírom, csak az eredeti paramétereket nem jegyeztem meg, mert látványra állítottam.

000000000

Sajnálom, pont emiatt nem jó, nem lehet a hurkolt cikloisok világában a paraméter arányokat 15-szörösen a valósághoz képest megváltoztatni! Egészen más ilyenkor már a profil.
Ez így a gyakorlatban nem működik. Az olyan elméletnek semmi értelme, amit a gyakorlat nem igazol, az öncélú játék.

000000000

svejk

Azt hogy érted hogy ellentétes forgásirány? A maró jobbos..

Én inkább arra buzdítanám, hogy készítse el ezeket a görbéket 2, 3 és 4 élűvel is.
Itt a hobbiban javarészt ezekkel dolgoznak és nem ritka a telibe marás.

Én csak azt nem értem, hogy a szakirodalom miért nem foglalkozik ezzel a kérdéssel mélyebben, ha akár 1:3-as hibát is okozhat.

Vagy csak nem jó helyen keresgéltek a fórumtársak?

svejk

Nem érted...
Ha ezt Keri meg tudta rajzolni függvénnyel, akkor ki is tudja számol(tat)ni a területet, ergo akkor a más léptékűnél is megoldott a kérdés.

keri

Azért ez egy ünnepi pillanat. Ez az első alkalom hogy hasznát venném az integrál számításnak, viszont az meg nem tartozik a kedvenc matematikai elfoglaltságaim közé [#vigyor5]

Amúgy egyszerű, egy sima háromdimenziós körfüggvény Sin és Cos-al, aminek az egyik dimenziójára rátettem egy arányos tagot (előtolás) is, tehát nem olyan bonyolult, mint aminek elsőre tűnik.

Viszont ha közelítőleg is megfelel, pontos matematikai levezetés nélkül, akkor roppant egyszerű: egy fordulat alatt lemart terület=
fordulatonkénti előtolás* marási szélesség.

000000000

Te nem érted ....., ez egy pár soros játék rajzoló program.
A pontos terület számítás meg integrálási matematikai feladat. A kettő ég és föld, és valószínűleg azárt írkálsz ilyeneket meglehetősen határozottan, mert egyik témához sem értesz, csak védelmezed Kerit velem szemben, mert él benned az előitélet, és a szakmaiságodat is feláldozod nem először így.

keri

Matematikailag ciklos.
Sőt megfelel a te definíciódnak is, csak a gördülő kör sugara kisebb mint a rajzoló köré.

keri

Excel :)
Ennél jobb és egyszerűbb eszközt még nem találtak ki függvények ábrázolására.