Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

6-osmarónak kb. 18 mm a kerülete, tehát 18 mm tesz meg az él egy fordulat alatt.
Azt írod 30-70 m/s az ideális.
Akkor 30000:18=1666
1666*60=99960  
Legalább 100ezres fordulat/perc lenne az ideális??

Vagy ezt a forgácsolási sebességet nem így kell számolni?

svejk

Ott a piros pont!!
Valóban, nem jól van beállítva a PID-em a szervom és üresjáratban kissé "túlhatározott" a pozíciótartás. Ez hallatszik a hajtás hangján is.

svejk

svejk

No a végére értem az olvasásnak, nincs is akkor bál, csak a szokásos. :))

Összefoglalva, a mérés biztos jó volt.
Tibr45 biztos jól számolt.
Ha Rabb Ferenc és Szalai György ugyanazt a hibásnak vélt eredményt kapta, akkor lehet az alapképletük rossz.

De miért kell a rossz eredményt a "csicsára" fogni?? [#nemtudom]

svejk

A #4492 írásom és mérésem lényegében egy felkérés volt, hogy valaki ugyan tanítsa már meg az emberekkel konyhanyelven, hogy is kell ezt kiszámolni.
Szalai György ebben élen jár, neki jár a piros pont, még ha téves is a számítás.

Még a végén megint magamtól kell rájönni erre is. :((
De már az is segítség, hogy a végeredményt tudjuk...[#heureka]

svejk

Nézegetem ezt az Excel táblát...

Az első bekezdésben az egy élre jutó előtolás (mm/él) jele :e (alsó index)z, a második bekezdésben már: e (alsó index)1

De nem is ez a baj, hanem azt nem értem hogy ha 0,2 mm az egy élre jutó előtolás, akkor a közepes forgácsvastagság, hogy lehet 0,2 mm?  
Az anyagba folyamatosan halad a maró, azaz 0-ról növekszik a forgács vastagsága.

svejk

Az excelbe beszúrt kép alapján is Ek kisebb mint Ez.
Azt se feledjük a kísérlet során "telibe" marás történt, nem is tudom milyen az ilyen forgácskeresztmetszete. :(

jani300

Nagyon nem akarnék belefolyni ,de egyélű maróval dolgoztál azt írtad . Míg még egyszer oda fordul az él ugyanazon pontra az már egy fogásvastagsággal odébb van . Nem nulláról indul . Remélem nem írtam már megint  hülyeséget .

000000000

Hogy finoman fogalmazzak, érdekes dolgokat is írkász....
Ezzel szemben emlékeztetnélek a tényre, ami a Képletek, számítások topikban van:

© Tibor45 2007. máj. 19. 19:35 | Válasz | #7  

F=k*hk*f  
ahol:  
- F főforgácsolóerő (N)  
- k fajlagos forgácsolási ellenállás (anyagtényező) (N/mm2)  
- hk közepes forgácsvastagság (mm)  
- f fogásvétel (mm)  

A közepes forgácsvastagság sok mindentől függ,  
(előtolás, marás típusa /palást, vagy homlok/  
maró fogszám, átmérő,...).  

A P pedig erő szorozva a forgácsolási sebeséggel.
Ezeket a dolgokat aztán ismételten leírtam, utoljára a Robsy topikban pár évvel ezelőtt.

Nagyon sajnálatos, hogy 5 év alatt a fentiek alapján helyes P marási eredményt alig volt, most se jönnek a példád kapcsán.

svejk

Nekem sosem volt szükségem forgácsolási teljesítmény számolásra, most is csak segíteni akartam a kísérlettel a megértéshez.

Azért az alábbiakat én nem nevezném ténynek:

"A közepes forgácsvastagság sok mindentől függ,
(előtolás, marás típusa /palást, vagy homlok/
maró fogszám, átmérő,...). "

Ha ott lenne két-három konkrét eset akkor az lenne.

jani300

"fogásvastagsággal odébb van" helyett egy fordulatra jutó előtolással odébb van . De mivel teljes átmérőn  dolgozik ,maradhattam volna inkább csöndben is .

svejk

Való igaz!  
Akkor mégis jó lehet a Ek=Ez egyélű esetében.
Hajrá, keressük tovább a hibát az excelben.

000000000

Végre egy okos gondolat ..... A szerszám itt egy ideig levegőt hasít, azaz itt X ideig nulla a P, hiszen ekkor forgács se keletkezik!  

svejk

Na most már kiszerkeszthetné valaki hogy is néz ki esetünkben a forgács alakja!

000000000

Ne szórakozzál már velem, tessék gondolkodni, hiszen kb. végtelen verziójú lehet a forgács alakja a marásoktól függően, és erre univerzális képlet nincs. Viszont integrálhatsz egy adott esetre 0 és 360 közt a szerszám egy pontjának pályája mentén, és akkor már kész is egy adott feladatra.